Τι σας προτείνουμε να δείτε απόψε στο σπίτι:
“Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα”, του Μάικ Νιούελ • 23:00 ΕΡΤ1
Η Κάθριν Γουάτσον ταξιδεύει από την Καλιφόρνια στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Αγγλίας του διάσημου κολεγίου Γουέλσλι το 1953 για να διδάξει ιστορία της τέχνης. Περιμένει από τις φοιτήτριές της, τις καλύτερες και εξυπνότερες της χώρας, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ένα περιβάλλον βουτηγμένο στη συμμόρφωση. Όταν η Κάθριν ενθαρρύνει τις μαθήτριές της να σκέφτονται ανεξάρτητα, έρχεται σε σύγκρουση με συντηρητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης Μπέτι. Γίνεται πρότυπο και μέντορας, και μέσα από τις δοκιμασίες των μαθητριών της να βρουν το δικό τους δρόμο, η Κάθριν μαθαίνει να χαράζει μια διαφορετική πορεία για τον εαυτό της στην συνέχεια. Η Τζούλια Ρόμπερτς ηγείται ενός καστ όλων των αστέρων σε μια ιστορία γυναικών που παλεύουν να αυτοπροσδιοριστούν σε έναν κόσμο που τις έχει ήδη προσδιορίσει. Παίζουν επίσης οι Κίρστεν Ντανστ, Τζούλια Στάιλς, Μάγκι Τζίλενχαλ, Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Μάρσα Γκέι Χάρντεν, Ντόμινικ Γουέστ.
“Το Κορίτσι με το Βραχιόλι”, του Στεφάν Ντεμουστιέ • 23:55 Novacinema 1
Ένα δικαστικό δράμα που εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ και κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ καλύτερου Σεναρίου. Μία ηλιόλουστη ημέρα βρίσκει αμέριμνη την οικογένεια στην παραλία. Ξαφνικά δύο άντρες της αστυνομίας έρχονται στο σημείο και συλλαμβάνουν την μεγάλη κόρη αιφνιδιαστικά. Ο χρόνος παγώνει. Το σκηνικό μεταφέρεται ακαριαία δύο χρόνια αργότερα. Η ώρα της δίκης έχει φτάσει. Η Λιζ Μπατάιγ θα καθίσει στο εδώλιο της κατηγορουμένης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό (κράτηση). Παρ΄ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το συμβάν φαντάζει ακόμα σοκαρισμένη, στο βάθος όμως η συνείδησή της μοιάζει καθαρή. Μπορεί να μας ξεγελάει όλους; Ο ίδιος ο σκηνοθέτης τονίζει πως η γέννηση των παιδιών του άλλαξε τελείως τη ζωή του. Στην πορεία κάποια στιγμή ένιωσε σαστισμένος μπροστά στη διαφορετικότητά τους. Η ένταση ανάμεσα στην οικογένεια και την ατομικότητα, ανάμεσα στην κληρονομιά και την ανεξαρτησία, ανάμεσα στην επικοινωνία και το ανείπωτο βρίσκεται στην καρδιά κάθε σχέσης γονιού με το παιδί του. Αναρωτιέται σε ποιο βαθμό μπορούμε να γνωρίζουμε τα παιδιά μας; Πόσο μπορούμε στα αλήθεια να τα καταλάβουμε; Υπάρχουν όρια στην αγάπη που μπορούμε να νιώσουμε; Αποφάσισε να τοποθετήσει την ιστορία κατά τη διάρκεια μιας ποινικής δίκης με κεντρικό φόντο την αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς θεωρεί πως είναι ένα μέρος όπου υποτίθεται ότι βρίσκουμε, ξετρυπώνουμε κι αποκαλύπτουμε την αλήθεια.
“Εlvis”, του Baz Luhrmann • ΝETFLIX
Η ταινία εξερευνά τη ζωή και τη μουσική του Έλβις Πρίσλεϊ, μέσα από το πρίσμα της περίπλοκης σχέσης του με τον αινιγματικό μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ. Η ιστορία εμβαθύνει στην πολύπλοκη δυναμική μεταξύ του Πρίσλεϊ και του Πάρκερ, των οποίων η σχέση μετρά πάνω από 20 χρόνια, από την ανάδειξη του Πρίσλεϊ μέχρι την εκτίναξη της φήμης του, με φόντο το εξελισσόμενο πολιτιστικό τοπίο και την “απώλεια της αθωότητας” στην Αμερική. Στο επίκεντρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στη ζωή του Έλβις, η Πρισίλα Πρίσλεϊ.
“Ο Βασιλιάς”, τoυ Νίκου Γραμματικού • Cinobo
Το θρυλικό φιλμ του Νίκου Γραμματικού, ένα νατουραλιστικό πορτρέτο της ελληνικής επαρχίας, βασισμένο σε αληθινή ιστορία που σημάδεψε την τοπική κοινωνία της Πελοποννήσου, με μια από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες του Βαγγέλη Μουρίκη και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο 35χρονος Βαγγέλης μόλις αποφυλακίζεται, εγκαταλείπει την Αθήνα και την εμπλοκή του με τον κόσμο των ναρκωτικών και επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. Συναντά όμως την ξενοφοβία των συγχωριανών του οι οποίοι εμποδίζουν το νέο του ξεκίνημα.
“The Last of the Sea Women”, της Sue Kim • Apple TV
Ένα ζωντανό πορτρέτο μιας παράδοσης που απειλείται με εξαφάνιση και μια δυναμική έκκληση για καλύτερη διαχείριση των ωκεανών μας, το ντοκιμαντέρ της Σου Κιμ εμβαθύνει στην κουλτούρα των haenyeo, των Νοτιοκορεατισσών ψαράδων που συλλέγουν θαλασσινά για τις κοινότητές τους εδώ και αιώνες.