“Τετάρτη 9 Μάη”, του Βαχίντ Ζαλιλβάντ • 00:00 ΕΡΤ3
Βρισκόμαστε στο Ιράν μία Τετάρτη 9 Μαΐου, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας του Vahid Jalilvand. Ένας μεσήλικας άντρας βάζει αγγελία σε μια εφημερίδα ότι προτίθεται να δωρίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε κάποιον που το έχει, πραγματικά, ανάγκη. Στην αγγελία απαντάει ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων, έτσι, πολυάριθμοι άντρες αλλά κυρίως γυναίκες θα περάσουν την πόρτα του γραφείου και ο άντρας θα ακούσει τις δραματικές ιστορίες τους, έχοντας σαν στόχο να επιλέξει έναν από όσους έχει δει και να του δώσει τα χρήματα, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει προσωρινά τον άντρα λόγω του τεράστιου πλήθους που έχει μαζέψει στον δρόμο. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015. Σκηνοθεσία: Βαχίντ Ζαλιλβάντ. Σενάριο: Vahid Jalilvand, Hossein Mahkam, Ali Zarnegar. Παίζουν: Νίκι Καρίμι, Αμίρ Αγκαΐ, Σαρόκ Φορουτανιάν, Βαχίντ Ζαλιλβάντ , Μπόρζου Αρτζιμάντ.

“Πεταλούδας”, του Μάικλ Νόερ • 21:45 STAR
Η επική ιστορία ενός διαρρήκτη θησαυροφυλακίων από τον υπόκοσμο του Παρισιού, ο οποίος παγιδεύεται και κατηγορείται άδικα για έναν φόνο, που δεν διέπραξε. Καταδικάζεται σε ισόβια για να εκτίσει την ποινή του σε ένα διαβόητο, απάνθρωπο σωφρονιστικό ίδρυμα στο “Νησί του Διαβόλου”. Αποφασισμένος να ξανακερδίσει την ελευθερία του, με όποιο τίμημα, δημιουργεί μια απρόσμενη συμμαχία με έναν συγκρατούμενό του παραχαράκτη, προκειμένου να σχεδιάσουν την απόδρασή του. Σκηνοθεσία: Μάικλ Νόερ. Παίζουν: Τσάρλι Χάναμ, Ράμι Μάλεκ, Κρίστοφερ Φέρμπανκ. Η ταινία είναι remake της κλασικής ταινίας απόδρασης του 1973, βασισμένη στα best seller αυτοβιογραφικά βιβλία “Papillon” και “Banco” του Ανρί Σαριέρ.

“Η Κυρία του Κυρίου”, του Γιάννη Δαλιανίδη • 22:00 ΑΝΤ1
Ρομαντική ελληνική κωμωδία του 1962 της Φίνος Φιλμς με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Γκέλυ Μαυροπούλου. Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Μηνάς Καλούδης νέος λογιστής υπεύθυνος για τις συμβάσεις προμηθειών σε μια μεγάλη εταιρεία και η Εύα, η έξυπνη και γοητευτική σύζυγός του παιδεύονται μέσα στη ρουτίνα της μικροαστικής ζωής τους. Ο σύζυγος είναι πολύ υπερήφανος και πάρα πολύ τίμιος για να αναμιχθεί σε μια δωροδοκία, προκειμένου να ευνοηθεί ένας προμηθευτής.

“Η Συνομωσία του Καϊρου”, του Ταρίκ Σαλέχ • Cinobo
Ο Άνταμ, ορφανός από μητέρα, όταν παίρνει την υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Καΐρου δεν μπορεί να γνωρίζει τι τον περιμένει. Ξεκινάει το ταξίδι του στο άγνωστο και μέσα σε λίγες ώρες γίνεται μέλος της κοιτίδας του σουνιτικού Ισλάμ. Το διάστημα της προσαρμογής και συνεπακόλουθης αθωότητάς του δε θα διαρκέσει για πολύ. Σύντομα θα γίνει μάρτυρας υπόγειων διαδρομών. Οι ισορροπίες ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στην επικοινωνία και την ουσία. Πίσω από την πίστη κρύβονται παιχνίδια εξουσίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής ερμηνευτικά κι αυτή τη φορά ο Φαρές Φαρές. Ένα πολιτικό θρίλερ με τεράστιες προεκτάσεις. Το σύστημα δεν έχει σκοπό να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει. Αφουγκράζεται τη δυναμική της εκκλησίας και την επιρροή που ασκεί στον λαό και θέλει να τη φέρει όσο πιο κοντά στα θέλω του.

“Under the Tree”, του Χάφστειν Γκούναρ Σίγουρδσον • ERTFLIX
Τρεις οικογένειες, δύο ιστορίες. Οι ισορροπίες λεπτές. Ο Άτλι έχει μόλις χωρίσει. Επιστρέφει στο πατρικό του. Βάλλεται από παντού, καθώς το δράμα που βιώνει είναι πολυεπίπεδο κι οι απώλειες ποικιλόμορφες. Χάνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τους ανθρώπους, που αγαπάει. Την ίδια ώρα επικρατούν έριδες κι η ένταση κλιμακώνεται, με φόντο ένα ψηλό όμορφο δέντρο, που κρύβει τον ήλιο στους γείτονες. Γεμάτο συμβολισμούς, σαγηνεύει τον θεατή και τον κάνει να σκεφτεί τι κρύβεται πίσω από τις εικόνες. Μία διαρκής προσπάθεια απενεχοποίησης, μέχρι το τέλος, που επιφυλάσσει η μοίρα στον καθένα. Να κοιμηθούν με ήσυχη τη συνείδησή τους. Κι όλος αυτός ο κύκλος, γεμάτος αθώα θύματα. Μία πολυφωνίκη σύνθεση που ανακαλύπτει την αρμονία μέσα στο χάος, δίχως συμβιβασμούς. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, που εξερευνά το υπαρξιακό κι αναδεικνύει πόσο θεμελιώδες είναι, όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.