Θυμάμαι όταν η αγαπημένη μου δασκάλα στο δημοτικό, η κυρία Μαίρη, μας ζήτησε να ξαναγράψουμε ένα παραδοσιακό παραμύθι με μια σημαντική διαφορά στην πλοκή, για να δούμε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά η ιστορία. Η νέα σειρά Kaos του Netflix μοιάζει σαν να δόθηκε στον δημιουργό της, τον Charlie Covell, η ίδια οδηγία για την ελληνική μυθολογία.
Αποφάσισαν να δουν τι θα συνέβαινε αν ο Δίας ήταν ένας κακόγουστος, εγωιστής, παρανοϊκός και ιδιαίτερα χειριστικός θεός, του οποίου ο καλύτερος φίλος (και επί πολλών ετών κρατούμενος), ο Προμηθέας, σχεδίαζε στα κρυφά την ανατροπή του.
Τι λέει για τη σειρά του Netflix η ειδικός στην αρχαία Ελλάδα, Ellie Mackin Roberts
«Το μείγμα του χιούμορ και του δράματος της σειράς διερευνά αποτελεσματικά τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ παράλληλα παρέχει μια νέα ματιά στην κλασική μυθολογία. Το Kaos είναι ίσως η πιο έξυπνη εξιστόρηση που έχω δει ποτέ», αναφέρει η ειδικός στην αρχαία Ελλάδα επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Ellie Mackin Roberts.
«Μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα του πρώτου επεισοδίου, ο αφηγητής, που είναι ο Προμηθέας, διαβεβαιώνει το ακροατήριο ότι δεν έχει σημασία αν δεν έχουν ακούσει γι’ αυτόν. Εάν δεν γνωρίζετε τίποτα για την ελληνική μυθολογία, αυτό είναι ακόμα μια ευχάριστη και συναρπαστική ιστορία θεών και θνητών που αγωνίζονται για εξουσία και επιρροή στον κόσμο», προσθέτει.
«Αν ωστόσο γρίζετε κάποια πράγματα για την ελληνική μυθολογία, τότε μπορεί να θέλετε να μοιράσετε τον χρόνο σε δύο ξεχωριστές προβολές. Μία για να απολαύσετε την αισθητική πανδαισία της ίντριγκας, της ενδοοικογενειακού δράματος (θεών και ανθρώπων), του έρωτα και της λαγνείας, των θνητών που βάλλουν κατά των θεών που ελέγχουν τον κόσμο τους και των θεών που ανακατεύονται στις υποθέσεις τους – και η άλλη για να εκτιμήσετε το βάθος και τις αποχρώσεις Easter eggs που είναι διάσπαρτα στην ιστορία και το σκηνικό.
Το τρέιλερ του Kaos
Μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά, μας συστήνεται ο Δίας, βασιλιάς των θεών (Jeff Goldblum), και μια θνητή που ακούει στο όνομα Ρίντι (Aurora Perrineau), γνωστή και ως Ευρυδίκη. Ο ένας ζει με τη γυναίκα του σε μια κιτς έπαυλη στον ουρανό- η άλλη με τον σύζυγό της, τον ροκ σταρ Ορφέα (Killian Scott) και τον Ντένις, το μαύρο γατάκι, σε μια φανταχτερή μόντερνιστική βίλα στο Ηράκλειο της Κρήτης – αν και στην πραγματικότητα παρακολουθούμε μια αμερικανική μητρόπολη.
Η Ρίντι νιώθει ένα κενό στη ζωή και τη σχέση της, με τον Ορφέα. Ωστόσο, μια τυχαία συνάντηση στο σουπερμάρκετ με μια μυστηριώδη γυναίκα, την Κασσάνδρα, την βγάζει από τον μονότονο κόσμο της, καθώς η γυναίκα προφητεύει ότι θα τον «εγκαταλείψει εκείνη την ίδια μέρα».
Τότε κάνει την εμφάνισή του ο Διόνυσος (Nabhaan Rizwan) – θεός της ηδονής, της παραφροσύνης και της έξαλλης φρενίτιδας – του οποίου η αίσθηση του κενού στον τρόπο ζωής του ως party-boy είναι εμφανής. Όπως πολλά αλλοπρόσαλλα νεαρά παιδιά, ψάχνει για το κάτι παραπάνω. Περισσότερο νόημα, περισσότερες ευθύνες, περισσότερο σεβασμό – ιδίως από τον πατέρα του, τον Δία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δίας – ο άτρωτος, άψογος, τέλειος, ουράνιος Δίας – εντοπίζει μια ρυτίδα στο μέτωπό του και αποφασίζει ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους, το πρώτο στάδιο της εκπλήρωσης μιας προφητείας που θα οδηγήσει στην καταστροφή των ίδιων των θεών.
«Σε ορισμένα σημεία έχει δίκιο, σε άλλα όχι, και μέχρι το τέλος της σεζόν, σου δημιουργείται η έντονη εντύπωση ότι όλα αυτά εξελίχθηκαν με τον ακριβή τρόπο που έπρεπε να συμβούν, σύμφωνα με τις Μοίρες», αναφέρει η ειδικός.
«Πέρα από την πλούσια και βαθιά αφήγηση και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, το Kaos αποτελεί επίσης ένα απολαυστικό θέαμα για να παρακολουθήσετε, με εξαιρετικά σκηνικά και ενδυματολογικές επιλογές. Ο Όλυμπος είναι φωτεινός και ζωηρά πολύχρωμος, ο θνητός κόσμος βαθύς και ζοφερός, και ο Κάτω Κόσμος επίπεδος και ασπρόμαυρος», προσθέτει.
Ο Goldblum είναι ένας υπέρλαμπρος Δίας, αλλά οι ερμηνείες που ξεχωρίζουν είναι οι τρεις θνητοί χαρακτήρες που πιέζουν, τραβούν, μεταφέρουν την ιστορία προς τα εμπρός: η Ο Ρίντι, ο Άρι (Leila Farzad) και ο Κανέας (Misia Butler). Είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των χαρακτήρων που κάνει αυτή τη «σκοτεινή κωμωδία» σαφώς ανθρώπινη.
View this post on Instagram
Η σειρά Kaos λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που η δασκάλα μου στο δημοτικό, μας προκαλούσε να ξαναγράψουμε ένα γνωστό παραμύθι με μια απρόσμενη αλλαγή. Η ιδέα ήταν να ανακαλύψουμε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά η ιστορία αν μια μικρή λεπτομέρεια άλλαζε την πλοκή. Ακριβώς αυτό πέτυχε και το Netflix με το Kaos, φέρνοντας το χάος στην ελληνική μυθολογία. Ο Charlie Covell πήρε τους οικείους θεούς και ήρωες και τους έδωσε νέους ρόλους, νέα ελαττώματα και φιλοδοξίες, δημιουργώντας μια ιστορία γεμάτη ανατροπές. Οι αρχαίοι μύθοι ζωντανεύουν ξανά, αλλά μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, όπου το χιούμορ και η ανθρώπινη διάσταση βρίσκονται στο επίκεντρο. Η μυθολογία μετατρέπεται σε κάτι εντελώς απρόβλεπτο, σαν να παρακολουθούμε ένα παραμύθι που –ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες- δεν έχουμε ακούσει ποτέ πριν, με το Netflix να φέρνει το χάος με τον πιο δημιουργικό και επιδέξιο τρόπο.