Επισήμως έχουμε μπει στην περίοδο που κάνουμε τον απολογισμό μας για τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Όπως κάθε φορά, τον Δεκέμβριο, θα δημιουργήσουμε λίστες με τα καλύτερα που είδαμε και ακούσαμε, με τα πρόσωπα που μας απασχόλησαν, με τις σημαντικότερες ειδήσεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας κ.ο.κ. Τι έγινε, λοιπόν, το 2023; Όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, το 2023 ο κόσμος αναζήτησε όσο ποτέ άλλοτε το «αυθεντικό» (authentic) στη ζωή του και το έκανε τη λέξη της χρονιάς. Σε αυτή τη λέξη, τουλάχιστον, κατέληξε το το Merriam-Webster και πώς να διαφωνίσουμε μαζί του. Τι ώθησε, όμως, τον κόσμο να αναζητά την αυθεντικότητα; Μα, φυσικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN).

Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε και ο τίτλος για το συγκεκριμένο κείμενο. Γιατί η νέα σειρά “A Murder at the End of the World” της FX Networks, που είναι διαθέσιμη για streaming μέσω του Dinsey+, καταφέρνει και ενσωματώνει στην πλοκή και στην κινηματογράφισή της όλο το 2023 σε 7 επεισόδια –προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει τα 4.

Λίγα λόγια το σενάριο

Η εξιχνίαση των δολοφονιών -δεν είναι μόνο μία, μη σας ξεγελάει ο τίτλος της σειράς- στο “A Murder at the End of the World” επικεντρώνεται στην Darby Hart (Emma Corrin), μια 24χρονη ντετέκτιβ-χάκερ που αναφέρεται ως «Gen Z Sherlock Holmes» (Ο Σέρλοκ Χολμς της γενιάς Ζ), η οποία προσκαλείται να συμμετάσχει σε μια ανεπίσηση διάσκεψη στο μυστικό καταφύγιο ενός δισεκατομμυριούχου στην Ισλανδία. Η επιλογή της, σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, οφείλεται στην κυκλοφορία του βιβλίου της που εκεί περιγράφει πώς αυτή και ο τότε φίλος Bill Farrah (Harris Dickinson), ως έφηβοι, κατάφεραν να λύσουν μια σειρά από ανεξιχνίαστες δολοφονίες ενός serial killer.

Η συγκεκριμένη άτυπη “σύνοδος κορυφής” στο απομακρυσμένο και φουτουριστικό ξενοδοχείο, φιλοξενείται από τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Andy Ronson (Clive Owen) και τη σύζυγό του, Lee Andersen (Brite Marling), μια διάσημη χάκερ που έχει εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Η Lee ήταν το ίνδαλμα της Darby, καθώς είχε γράψει ένα κυβερνομανιφέστο για τον φεμινισμό και εστίαζε στον τρόπο που η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν είναι συμπεριληπτική, ειδικά για τις γυναίκες.

Μαζί με την Darby και τον Bill, που απρόσμενα εμφανίζεται ως καλεσμένος, οι υπόλοιποι χαρακτήρες που απαρτίζουν τη “σύνοδο” είναι άνθρωποι που ο καθένας στον τομέα του επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες αντιλήψεις και εξελίξεις στον κόσμο μας: ο Martin (Jermaine Fowler) είναι ένας διάσημος κινηματογραφιστής που στην τελευταία του ταινία έκανε χρήση της ΤΝ, η ακτιβίστρια Ziba (Pegah Ferydoni) -που έχει “ψύχωση” με το καλλιτεχνικό alter ego του Bill- έχει γίνει γνωστή για τη δράση της, η Lui Mei (Joan Chen) είναι μια μεγιστάνας της τεχνολογίας από την Κίνα που επενδύει σε «έξυπνες πόλεις», η Sian (Alice Braga) είναι γιατρός και αστροναύτης με καταγωγή από τη Βραζιλία, ο David (Raúl Esparza) είναι ένας επιχειρηματίας που θα μπορούσε να υπερβεί όλα τα ηθικά όρια για να φτάσει στην κορυφή, ο Oliver (Ryan J. Haddad) είναι ειδικός και πρωτοπόρος σε θέματα ρομποτικής και, τέλος, ο Rohan (Javed Khan), ένας ακτιβιστής με σπουδαία και πολύχρονη δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Όλοι αυτοί μαζί -συν το προσωπικό του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην άκρη του κόσμου- είναι ύποπτοι για τις δολοφονίες που συμβαίνουν εκεί, και υποψήφια θύματα ταυτόχρονα.

Γιατί να δω το “A Murder at the End of the World”

To “A Murder at the End of the World” μπορεί να μην είναι η καλύτερη whodunit σειρά που έχουμε παρακολουθήσει, αλλά σίγουρα -αν τις δώσετε λίγο χρόνο να εξελιχθεί- θα καταφέρει να σας καθηλώσει. Ακολουθεί τη συνηθισμένη συνταγή των σειρών, ειδικά των mini series, που θέλει κάθε επεισόδιο να τελειώνει με τέτοιον τρόπο που καθιστά δύσκολο το να μη συνεχίσεις και στο επόμενο, ακόμα και αν τα μάτια σου βασανιστικά προσπαθούν να παραμείνουν ανοιχτά -μιλάω εκ πείρας. Επίσης, αν κάποια σειρά καταφέρει για λίγο να σε κάνει να ξεχάσεις το κινητό σου και να μη ρίξεις μια κλεφτή ματιά στα social, είναι επιτυχημένη -τσεκ και σε αυτό. Οπότε, εν ολίγοις, το “A Murder at the End of the World” αξίζει σίγουρα να μπει στη λίστα των σειρών που παρακολουθείς αυτή την περίοδο. Πάμε όμως να δούμε και κάποια θέματα λίγο πιο συγκεκριμένα.

Το καστ της σειράς ισορροπεί μεταξύ θαυμασμού και αδιαφοριάς. Από την πλευρά των “νικητών”, αυτών δηλαδή που κλέβουν τις εντυπώσεις, στέκονται οι Emma Corrin (Darby), Harris Dickinson (Bill), Clive Owen (Andy) και Brit Marling (Lee). Στο μεταίχμιο βρίσκεται η Alice Braga (Sian), ενώ οι υπόλοιποι φαίνεται να υποφέρουν να βρουν τη θέση τους στους χώρους που διαδραματίζονται οι εκάστοτε σκηνές και οι χαρακτήρες τους μοιάζουν περισσότερο με στερεοτυπικές καρικατούρες χωρίς πολλές πιθανότητες εξέλιξεις. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη 3 επεισόδια για να ολοκληρωθεί η σειρά και μέχρι τότε μπορεί να αλλάξουν πολλά.

A Murder at the End of the World
Ο Clive Owen ως Andy Ronson στο “A Murder at the End of the World”

Το στοίχημα που κερδίζει το “A Murder at the End of the World” της Brit Marling, που έγινε γνωστή κυρίως από “The OA” στο Netflix, είναι ότι με αριστοτεχνική μαεστρία σκηνοθετεί μια σειρά η οποία μπορεί να κερδίσει τους λάτρεις των παραδοσιακών ταινιών/σειρών μυστηρίου (με τις περιπέτειες των κλασικών ντέντεκτιβ Ηρακλή Πουαρό, Σέρλοκ Χολμς κ.λπ.) αλλά και αυτούς που θέλουν να παρακολουθούν ιστορίες μυστηρίου που βρίσκονται πιο κοντά στο τώρα. Και τώρα, στις ζωές μας, πρωταγωνιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Marling χωρίς καμία επίτηδευση και με απόλυτη φυσικότητα, ενσωματώνει τις ριζοσπαστικές εξελίξεις της τεχνολογίας στην πλοκή της σειράς χωρίς να δημιουργεί συνειρμούς ότι αυτό που βλέπουμε είναι κάτι που αφορά το μέλλον. Από εικονικούς βοηθούς επαυξημένης πραγματικότητας μέχρι ρουχισμό που λειτουργεί και ελέγχεται με αλγόριθμους, όλα μοιάζουν τόσο “2023” και δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια για να πεις «εντάξει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί». Επιπλέον, η σειρά στηρίζεται σε πάγκοσμιες σταθερές που, φυσικά, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρες: τον έρωτα και την αγάπη, τα παιχνίδια εξουσίας και την επιβολή.

Για πολλούς, ο Andy Ronson θυμίζει τον Elon Musk -σε ένα πιο (προσ)γειωμένο ύφος- και αρκετοί παρομοιάζουν την Darby Hant με έναν σύγχρονο Πουαρό (ή Σέρλοκ Χολμς, ό,τι προτιμάτε). Αν και οι δύο απόψεις έχουν κάποια βάση, τουλάχιστον για τον χαρακτήρα του Clive Owen, η Darby της Emma Corrin δε διαθέτει την εκλεπτυσμένη διάνοια των χαρακτήρων που δημιούργησαν η Agatha Cristie και ο Arthur Conan Doyle. Οι ικανότητες που έχει αναπτύξει είναι περισσότερο εμπειρικές, ενώ η πνευματικότητά και το ένστικτό της φαίνονται να ασφυκτιούν στις καταστάσεις που βιώνει. Μοιάζει με ένα κορίτσι που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσει συσχετισμούς που θα την οδηγήσουν σε κάποια λύση και η χορογραφία των σκέψεών της είναι ακανόνιστη. Ωστόσο, σε μαγνητίζει και δύσκολα μπορείς να μη νιώσεις ό,τι αισθάνεται.

A Murder at the End of the World
Η Emma Corrin ως Darby Hant στο “A Murder at the End of the World”

Αξίζει, λοιπόν, το “A Murder at the End of the World”; Εκατό τοις εκατό. Παρόλο τις ενστάσεις και τις όποιες αστοχίες, για πρώτη φορά, μετά από καιρό, μια σειρά μυστηρίου καταφέρνει να συνδυάσει τόσα πολλά διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια σειρά franchise (μακάρι) που θα έχουμε συντροφιά μας τα επόμενα χρόνια. Και αν δεν υπάρξει συνέχεια, δεν πειράζει. Αυτές οι δολοφονίες στην άκρη του κόσμου είναι απολαυστικές και χωρίς να δοθεί συνέχεια.