Δύο έργα του σπουδαίου Ταρίκ Σαλέχ που δίνει την εντύπωση πως κάνει ντοκιμαντέρ μέσα στη μυθοπλασία του και μαζί του ο “Έκπτωτος” από την Ισπανία και τον Νότο της Ευρώπης, η “Προσβολή” που τελικά ελάχιστοι κατανόησαν αν ενώνει ή χωρίζει και οι “Άθλιοι” που θέλουν, αλλά μάλλον – για κακή μας τύχη – δεν μπορούν. 

“Κάιρο Εμπιστευτικό”, του Ταρίκ Σαλέχ 
Μία δολοφονία στην αφετηρία γεννά ερωτηματικά. Ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο; Ο νεαρός Νορεντίν θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ξεκινάει έναν μαραθώνιο ερευνών, προκειμένου να ανακαλύψει τον δράστη και τους ηθικούς αυτουργούς. Στην προσπάθειά του θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα. Έχει τη δύναμη να φτάσει μέχρι το τέλος, αψηφώντας του πειρασμούς; O Fares Fares που γνωρίσαμε στο Ζero Dark Thirty κι ακολούθως τον είδαμε πέρυσι στο Κοινόβιο είναι απλά εξαιρετικός σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αρσενικό παλαιάς κοπής. Καπνίζει αδιάκοπα. Η συνείδησή του δεν τον αφήνει ήσυχο μέχρι το φινάλε. Περνά από πολλά κύματα, μέχρι να αποφασίσει προς τα ποια πλευρά πρέπει να συνταχτεί και παραμείνει. 

“Έκπτωτος”, του Ροντρίγκο Σορογκόνεν 
Μακριά από την πρωτεύουσα σε ένα προάστιο μέλη του κυβερνώντος κόμματος γιορτάζουν και διασκεδάζουν μέσα στη χλιδή. Τίποτα δεν προμηνύει όσα θα ακολουθήσουν ή μήπως υπάρχει μία έμμεση προοικονομία ήδη από την πρώτη σκηνή; Μία καθ΄όλα λαμπερή βιτρίνα που κρύβει πίσω της δεκάδες σκάνδαλα απλωμένα στον χρόνο. “Η εξουσία προστατεύει την εξουσία” κι όταν ο κόσμος πάει να ξυπνήσει αρκεί ένα εξιλαστήριο θύμα για να σβήσει η φωτιά. Απλά για τα μάτια του κόσμου κι η ζωή συνεχίζεται… Η επιτυχία του σκηνοθέτη έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργεί ένα φιλμ με αμείωτη ένταση, συνεχείς ανατροπές και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν με την εξέλιξη της πλοκής. Ο θεατής γίνεται πρωταγωνιστής, κοινωνός του προβλήματος. Αναγκάζεται να πάρει θέση. Διαφθορά, κράτος εξυπηρετήσεων και παροχών στους δυνατούς. Αδικήματα και παραγραφές. Η Μεσόγειος των παθών. Οι “έκπτωτοι” του Δυτικού Κόσμου; Ίσως. 

“Προσβολή”, του Ζιαντ Ντουειρί 
Βρισκόμαστε στη Βηρυτό, ένα μωσαικό εθνικοτήτων κι ανθρώπων. Ένας Χριστιανός, ο Τόνι έρχεται σε ρήξη με έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, τον Γιασέρ για έναν επουσιώδη λόγο. Η φιλονικία τους φτάνει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Η διαδικασία διχάζει την ήδη ταραγμένη κοινωνία και τα Μέσα εκμεταλλεύονται το γεγονός, ώστε να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα δεκαετιών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Ανάγεται σε Εθνικό Θέμα. Υπάρχει άραγε νικητής, ένοχος ή αθώος; Εξαιρετικοί και βραβευμένοι οι Κάμελ Ελ Μπάσα στη Βενετία κι ο Αντέλ Καράμ πρωταγωνιστούν σε ένα δικαστικό-πολιτικό δράμα γεμάτο ηθικά διλήμματα. Δεν ενδιαφέρει τόσο η γενεσιουργός αιτία, η αφορμή, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης κι η πορεία μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης. Τι πονάει περισσότερο μία γροθιά στο στομάχι ή μία κουβέντα που θα πληγώσει τη ψυχή και θα θολώσει το μυαλό; 

“Οι Άθλιοι”, του Λατζ Λι 
Το Παρίσι πανηγυρίζει. Η Γαλλία μόλις έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στα γήπεδα της Ρωσίας. Είκοσι χρόνια μετά την μαγική βραδιά του Ζιντεντίν Ζιντάν και το επιβλητικό 3-0 επί της Βραζιλίας, οι “Τρικολόρ” επιστρέφουν στην κορυφή. Όλη αυτή η μαγεία είναι όμως μόνο μία αναλαμπή. Γρήγορα το σκηνικό αλλάζει και στο μυαλό μας έρχονται τα γεγονότα του 2005 στο προάστιο Μονφερμέιγ, όταν δύο παιδιά έπεσαν νεκρά. Η οργή που ακολούθησε δεν άφησε τίποτα όρθιο. Η δικαίωση ωστόσο δεν ήρθε ποτέ. Από την Άλωση της Βαστίλης και την μετέπειτα Γαλλική Επανάσταση στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Άνθρωποι αγανακτισμένοι στο πέρασμα του χρόνου αναζητούν μία αχτίδα φωτός στην κουραστική καθημερινότητά τους. Αγωνίζονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ένα αταίριαστο μωσαϊκό που βρίσκει τις ισορροπίες μόνο όταν τους ενώνει το κοινό όφελος. Μίσος, επιθέσεις, βία, καταστολή είναι πλέον συνήθη φαινόμενα σε αρκετές από τις μητροπόλεις της Ευρώπης, αλλά κι ευρύτερα από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία. 

“Η Συνωμοσία του Καϊρου”, του Tαρίκ Σαλέχ 
Ο Άνταμ, ορφανός από μητέρα, όταν παίρνει την υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Καΐρου δεν μπορεί να γνωρίζει τι τον περιμένει. Ξεκινάει το ταξίδι του στο άγνωστο και μέσα σε λίγες ώρες γίνεται μέλος της κοιτίδας του σουνιτικού Ισλάμ. Το διάστημα της προσαρμογής και συνεπακόλουθης αθωότητάς του δε θα διαρκέσει για πολύ. Σύντομα θα γίνει μάρτυρας υπόγειων διαδρομών. Οι ισορροπίες ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στην επικοινωνία και την ουσία. Πίσω από την πίστη κρύβονται παιχνίδια εξουσίας. Συνεχείς εκβιασμοί, ένα ακόμα πιόνι του συστήματος, που από καθαρή τύχη δεν πηγαίνει στον μύλο της άλεσης, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Βρώμικο σύστημα που δε χωράει συναισθηματισμούς, συζητήσεις και περιστροφές. Η ελπίδα όσο περνάει ο χρόνος σβήνει. Ακόμα και στους κόλπους της εκκλησίας ελάχιστοι μπορούν να ξεφύγουν. Το χρήμα γλυκαίνει και χτίζει δεσμούς. Οι ισχυροί είναι αδίστακτοι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Χρειάζονται τον δικό τους άνθρωπο σε κάθε πόστο. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.