“Συμφωνίες κι Ασυμφωνίες”, του Γούντι Άλεν • 22:00 ΒΟΥΛΗ
Η φανταστική εξιστόρηση της ζωής του Έμετ Ρέι, ενός εκκεντρικού, αλλά και εξαιρετικά ταλαντούχου κιθαρίστα της τζαζ στην Αμερική της δεκαετίας του ’30. Μία κωμωδία που φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία της ανθρώπινης προσωπικότητας και τονίζει την ανάγκη για ελευθερία στη δημιουργία. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο σπουδαίος σκηνοθέτης αντανακλά στους ήρωές του την κοσμοθεωρία του για τη δημιουργία στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Συγκλονιστικές ερμηνείες, υποψήφιες για Όσκαρ από Σον Πεν και Σαμάνθα Μόρτον.

“Κάποτε στο Χόλιγουντ”, του Κουέντιν Ταραντίνο • 23:00 EΡΤ3
Το 1969 είναι μία χρονιά με γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο. Από τον Μάη του 68΄στην Ευρώπη, στον πόλεμο του Βιετνάμ, στους Χίπις και στη δολοφονία της Σάρον Τέιτ, σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι από την “Μanson Family”. Εδώ μπορεί να έχουμε ένα μικρό κενό, οπότε για να είμαστε 100% μέσα, ίσως πρέπει να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή. 9 Αυγούστου 1969. Λος Άντζελες, Χόλιγουντ. Επιστέγασμα βαθιάς γνώσης μέσα από την εμπειρία και μία πορεία ετών στην πρώτη γραμμή. Βαθιά προσωπικό, ρομαντικό, ηδονιστικό. Μία διαδρομή μνήμης και ταυτόχρονα ένα γράμμα αγάπης και τρέλας σε όλους εμάς και φυσικά στους επόμενους. Σαν ένα οδοιπορικό αναζήτησης στο παρελθόν, σαν ένα ταξίδι για να θυμηθεί και να γράψει το δικό του έργο ζωής. Τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο, στην πραγματικότητα και τον μύθο γίνονται δυσδιάκριτα κι εκεί ο σκηνοθέτης σε έχει ήδη υπνωτίσει και σε μεταφέρει στον δικό του κόσμο. Πρέπει να επιβιώσεις. Ένας ύμνος στην ανδρική φιλία μέχρι το φινάλε. Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, ως ο απόλυτος αντι-σταρ, που ξέρει καλά να κρύβει τα ένοχα μυστικά του παρελθόντος.

“Σάντα Τσικίτα”, του Αλέκου Σακελλάριου • 22:00 ΑΝΤ1
Ένας εικονικός γάμος με μία χορεύτρια για έναν ιερό σκοπό. Δεν υπάρχει επιλογή όταν προέχει η υγεία. Μία από τις σημαντικότερες ασπρόμαυρες κωμωδίες της εποχής με την ερμηνεία του Βασίλη Λογοθετίδη να ξεχωρίζει. 

“Πεσμένα Φύλλα”, του Άκι Καουρισμάκι • Cinobo
H νέα ταινία-ποίηση και ζωγραφική μαζί… γυμνοί οι κορμοί των δέντρων, γεμάτες οι ψυχές των ανθρώπων. Απέναντι σε αυτό το φαινομενικά μαύρο φόντο, ο σκηνοθέτης παίρνει την παλέτα των χρωμάτων του και δημιουργεί μικρά αντίδοτα στις νόσους της εποχής μας. Δίνει διέξοδο διαφυγής και κάνει διττή κριτική. Από την κοινωνική πραγματικότητα και την μεγάλη εικόνα μέχρι το είδωλό του στον καθρέφτη («πίνω επειδή έχω κατάθλιψη, έχω κατάθλιψη γιατί πίνω». Δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους πρωταγωνιστές του και καταρρίπτει τον μύθο περί ευημερίας και ποιότητας ζωής στον Βορρά της Ευρώπης. Η μοναξιά κυριαρχεί και μαζί της η επιφυλακτικότητα κι ο φόβος. Οι άνθρωποι καταπνίγουν την έλξη του νιώθουν ο ένας για τον άλλο και μένουν στην ασφάλεια της απόστασης, καθώς δεν αντέχουν το ενδεχόμενο να πληγωθούν για μία ακόμα φορά. Με δόση χιούμορ περιγράφονται μικρές στιγμές της διαδρομής δύο ανθρώπων που διεκδικούν μία θέση στο πάνθεον της αγάπης και της αξιοπρέπειας. Δεν κραυγάζουν, δεν μεμψιμοιρούν. Ελπίζουν κι αγωνίζονται με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής για τον Φιλανδό.

“Martin Iden”, του Πιέτρο Μαρτσέλο • ERTFLIX 
Νάπολη. Ο Μάρτιν είναι ένας νεαρός άντρας με μεγάλα όνειρα. «Ζήτω η Πρωτομαγιά». Φιλότιμος, ηθικός, εργατικός. Από έντεκα ετών στη βιοπάλη, στα καράβια, στα ταξίδια. Ένα τυχαίο γεγονός θα τον φέρει στην αυλή μίας αριστοκρατικής οικογένειας. Εκεί θα γνωρίσει τον αληθινό έρωτα και θα αντιληφθεί την αξία της μόρφωσης. “Οι σπουδές εξαφανίζουν τη φτώχεια”. Έχει χάσει όμως ένα κρίσιμο διάστημα. Παλεύει να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες. Είναι αποφασισμένος να κερδίσει ένα σπουδαίο στοίχημα, μία υπόθεση ζωής. Ελάχιστοι μπορούν να κατανοήσουν το εγχείρημα. Αποτέλεσμα προστριβές και συγκρούσεις. Η προσπάθειά του επίμονη, αγωνιώδης. Οι απογοητεύσεις κι οι πίκρες διαδοχικές. Η κλεψύδρα αδειάζει. Όταν όλα φαίνεται πως έχουν χαθεί ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Το να φτάσεις στην κορυφή είναι ομολογουμένως δύσκολο. Ειδικά όταν δεν έχεις εξασφαλισμένα τα στοιχειώδη εχέγγυα. Το να διατηρηθείς όμως σε αυτήν είναι ένας πραγματικός άθλος. Απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση. Οι πειρασμοί πολλοί κι ένα μόνο λάθος αρκεί για να διαλύσει σαν χάρτινο πύργο τους αγώνες μίας ολόκληρης ζωής.