Γύρω στο 100 π.Χ., πλούσιοι Ρωμαίοι άρχισαν να χτίζουν βίλες στην πόλη Baia, η οποία βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης. Η περιοχή θεωρήθηκε ανώτερη από τα υπόλοιπα ελίτ προπύργια, όπως το Κάπρι, το Ερκουλάνεουμ και η Πομπηία, χάρη στη χαλαρωτική, παραθεριστική ατμόσφαιρα και το όμορφο περιβάλλον της. Βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή στα ιταλικά ως Campi Flegrei, ή Φλεγραία Πεδία, από τα ελληνικά που σημαίνει “φλεγόμενη γη“.

Το κοντινό ηφαίστειο της Baia είναι μέρος του ηφαιστειακού τόξου της Καμπανίας, το οποίο περιλαμβάνει τον Βεζούβιο, το ηφαίστειο που εξερράγη και βύθισε την Πομπηία στη στάχτη το 79 μ.Χ. Με την πάροδο του χρόνου, το κατώτερο τμήμα της Baia πλημμύρισε σταδιακά μέσω μιας ηφαιστειακής διαδικασίας γνωστής ως βραδυσεισμία, κατά την οποία το μάγμα σπρώχνει προς τα πάνω την επιφάνεια της γης.

Η Ιστορική σημασία της Baia

Η Baia δεν ήταν απλά ένα θέρετρο, αλλά ένα σύμβολο της ρωμαϊκής ευμάρειας και της τεχνολογικής καινοτομίας. Τα ρωμαϊκά λουτρά, γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, προσέλκυαν τους πλούσιους και ισχυρούς, που επιθυμούσαν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών και την πολυτέλεια των λουτρών. Οι βίλες της περιοχής ήταν εξοπλισμένες με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής, όπως θερμαινόμενα δάπεδα και τρεχούμενο νερό.

Η πόλη της Baia συνδύαζε την ομορφιά με την τεχνολογία. Οι Ρωμαίοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες είχαν αναπτύξει προηγμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Οι βίλες της Baia ήταν διακοσμημένες με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αγάλματα, που αποτύπωναν την πλούσια κουλτούρα και την αισθητική της εποχής.

Φωτ.: © Pascuale Vasallo

Το Βυθισμένο Αρχαιολογικό Πάρκο

Το 2002 ιδρύθηκε το Βυθισμένο Αρχαιολογικό Πάρκο της Baia για τη διατήρηση και τη μελέτη της μοναδικής ιστορίας της περιοχής. Το πάρκο είναι μοναδικό στο είδος του, προσφέροντας στους επισκέπτες μια σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά τα υποθαλάσσια ερείπια της αρχαίας πόλης. Το πάρκο καλύπτει μια περιοχή περίπου 177 στρεμμάτων, όπου οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ερείπια από βίλες, λουτρά και ναούς που βυθίστηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πάρκο συνεργάζεται με διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για να διασφαλίσει την προστασία και τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η συνεχής έρευνα και ανασκαφή υπόσχεται να αποκαλύψει ακόμη περισσότερα μυστικά από το πλούσιο παρελθόν της Baia, προσφέροντας στους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση της ρωμαϊκής κοινωνίας και κουλτούρας.

Στα πλαίσια της συνεχούς έρευνας, μια ανασκαφή τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε ένα φανταστικό εύρημα: ένα περίτεχνο, πολύχρωμο μαρμάρινο δάπεδο στη βάση μιας βίλας που κατέρρευσε. “Το κτίριο αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο σε έκταση χώρο της αριστοκρατικής κατοικίας, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ημικυκλική αψίδα στο πίσω μέρος και από μια επιφάνεια άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων”, αναφέρει ανακοίνωση του πάρκου, το οποίο εκτιμά ότι το οικοδόμημα χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.

Για να προσδιορίσουν τη χρονολογία του δαπέδου, οι αρχαιολόγοι βασίστηκαν σε στοιχεία όπως τον τύπο του κτιρίου στο οποίο βρέθηκε το ψηφιδωτό, τον τρόπο κατασκευής του και τα υλικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένο. Το δωμάτιο όπου τοποθετήθηκε το μάρμαρο είναι τυπικό μιας μεγάλης αίθουσας που μερικές φορές αναφέρεται ως “βασιλική” και έγινε δημοφιλής στις κατοικίες των ευγενών στα τέλη του 3ου αιώνα. Το υλικό που προήλθε για το σχέδιο έχει επίσης επαναχρησιμοποιηθεί, πιθανώς από άλλα δάπεδα ή τοίχους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα άνισα φάρδη.

Συναρμολογημένο με την τεχνική “opus sectile” που χαρακτηρίζεται από μικρά κομμάτια τοποθετημένα σε ακριβείς γεωμετρίες, το δάπεδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το 2012. Η επίσημη ανασκαφή της περιοχής δεν ξεκίνησε παρά μόνο φέτος, επειδή έπρεπε να σχεδιαστεί σχολαστικά. “Η κατάσταση στις πλάκες ήταν πολύ επιβαρυμένη, τόσο λόγω του αρχικού διαμελισμού τους όσο και λόγω της επίδρασης της θάλασσας, η οποία τις είχε αποκολλήσει από το υπόστρωμα“, αναφέρει το πάρκο.

Η σημασία της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσφέρει μια μοναδική ματιά στην καθημερινή ζωή των εύπορων Ρωμαίων εκείνης της εποχής καθώς και στην αρχιτεκτονική των κατοικιών τους. Το μαρμάρινο δάπεδο, με τα πολύχρωμα και περίτεχνα σχέδια του, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ρωμαϊκής τέχνης και τεχνογνωσίας.

Οι αρχαιολόγοι του Πάρκου συνεργάζονται με διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς για να διασφαλίσουν την προστασία και τη συντήρηση του δαπέδου, καθώς και για να προωθήσουν τη μελέτη και την κατανόηση της ρωμαϊκής ιστορίας στην περιοχή.

Χάρη στην προσεκτική έρευνα, η ομάδα έχει μέχρι στιγμής αποκαλύψει ένα πλέγμα από τετράγωνα περίπου 60 εκατοστών σε κάθε πλευρά  – τα οποία ήταν τοποθετημένα σε περίπου 20 επί 30 σειρές, συνολικά περίπου 600.

Φωτ.: © Pascuale Vasallo
Φωτ.: © Pascuale Vasallo
Φωτ.: © Pascuale Vasallo

Εξερευνήστε περισσότερα στον ιστότοπο του πάρκου και στο Facebook, όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με τα νέα ευρήματα.

 

➠ Διαβάστε επίσης: Η ακατέργαστη μαγεία των Ιμαλαΐων μέσα από το φωτογραφικό βλέμμα του Florian Delalée