Τους τελευταίους του συντάκτες απέλυσε το National Geographic, καθώς το αμερικανικό περιοδικό και πλέον – αρχής γενομένης από το 2024 – δεν θα πωλείται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Washington Post, απολύθηκαν 19 συντάκτες οι οποίοι ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο τερματισμό της συνεργασίας τους, με τα άρθρα τους να τα αναλαμβάνουν κυρίως freelancers. Ή το ChatGPT, ποιος ξέρει.
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων σε διάστημα εννέα μηνών και το τέταρτο από το 2015, οπότε και ξεκίνησε μια σειρά αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς – υπενθυμίζουμε ότι το περιοδικό ανήκει πλέον στην εταιρεία Disney.
«Το National Geographic, θα συνεχίσει να εκδίδει μηνιαία τεύχη», τόνισε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του περιοδικού μιλώντας στο CNN, δίχως όμως να διευκρινίσει αν το περιοδικό θα συνεχίσει να διατίθεται στην έντυπη μορφή του σε επιλεγμένες χώρες.
«Οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτό το έργο, αλλά θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία να αφηγούμαστε διαφορετικές ιστορίες και να συναντάμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται στις πολλές πλατφόρμες μας και ο οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το περιοδικό ή την ποιότητα της αφήγησής μας, είναι απλώς λανθασμένος», κατέληξε εμφατικά ο εκπρόσωπος του National Geographic.
Η ιστορία του National Geographic
Το National Geographic είναι το επίσημο περιοδικό της National Geographic Society (Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας) των ΗΠΑ. Εκδίδεται συνεχώς από το πρώτο τεύχος του το 1888, που κυκλοφόρησε μόλις εννέα μήνες μετά την ίδρυση της ίδιας της Εταιρείας.
Περιέχει κυρίως εκλαϊκευμένα άρθρα γεωγραφίας, ιστορίας και παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι γνωστό για το κατοχυρωμένο κίτρινο πλαίσιο στο εξώφυλλό του και για την ευρεία χρήση εντυπωσιακών φωτογραφιών, δημιουργημένων από κορυφαίους φωτογράφους.
Το πρώτο τεύχος του National Geographic, που τυπώθηκε στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ, είχε τιμή 50 σέντς. Το εξώφυλλο είχε καστανό χρώμα και απουσίαζε το χαρακτηριστικό κίτρινο περίγραμμα, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 1910. Στις σελίδες εκείνου του πρώτου τεύχους, δεν περιλαμβανόταν ούτε μία φωτογραφία (η πρώτη φωτογραφία σε τεύχος εμφανίστηκε το 1905, ενώ το 1908 περισσότερες απ’ τις μισές σελίδες του περιοδικού ήταν φωτογραφίες).
Το έξι μεγάλα άρθρα που περιείχε το τεύχος, ήταν εργασίες που παρουσιάστηκαν σε συναντήσεις που διοργάνωνε η National Geographic Society. Αυτές αρχικά πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και αργότερα στο Cosmos Club στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαϊου του 1888.
Εκδίδονται 12 μηνιαία τεύχη του National Geographic ετησίως και τουλάχιστον 4 πρόσθετες εκδόσεις χαρτών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εκδίδονται έκτακτα τεύχη. Μέχρι σήμερα το περιοδικό εκδίδεται σε σαράντα περίπου γλωσσικές εκδόσεις σε πολλές χώρες. Η συνολική παγκόσμια κυκλοφορία του υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια τεύχη μηνιαίως, από τα οποία λίγο περισσότερο από τα μισά αντιστοιχούν στην αμερικανική κυκλοφορία του. Είναι διαθέσιμο στην παραδοσιακή έντυπη έκδοση και σε διαδραστική ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο.
Οι πρώτες φωτογραφίες του National Geographic
Αρχής γενομένης από το τεύχος Ιανουαρίου 1905, που περιείχε αρκετές ολοσέλιδες εικόνες του Θιβέτ, το περιοδικό άλλαξε από ελάχιστα εικονογραφημένη έκδοση παρόμοια με ερευνητικό επιστημονικό περιοδικό, σε περιοδικό στο οποίο κυριαρχούν οι εικόνες, και έγινε πολύ γνωστό για αυτή τη μορφή του. Χαρακτηριστικά έγιναν με τον καιρό και τα εξώφυλλά του, όπως π.χ. εκείνο του Ιουνίου 1985 με το 13χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν με τα πράσινα μάτια (η μικρή Sharbat Gula), που έγινε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εικόνες του περιοδικού.
Το 1975 άρχισε να εκδίδεται και η εκδοχή του περιοδικού για παιδιά, το National Geographic World, του National Geographic Kids.
Σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το περιοδικό κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάζει μία ισορροπημένη και αμερόληπτη εικόνα της φυσικής και πολιτικής γεωγραφίας των κομμουνιστικών χωρών. Τα άρθρα του για το Βερολίνο, την Αυστρία μετά τη συμμαχική κατοχή, τη Σοβιετική Ένωση και τη Λαϊκή Κίνα φρόντιζαν να υποβαθμίζουν τα πολιτικά θέματα και να επικεντρώνονται στον πολιτισμό.
Στην κάλυψη του διαστημικού ανταγωνισμού, το National Geographic εστίασε στα επιστημονικά επιτεύγματα, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό αναφορές στη σχέση του ανταγωνισμού αυτού με την επέκταση των πυρηνικών όπλων.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα άρθρα του περιοδικού έγιναν περισσότερο τολμηρά σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως η αποδάσωση, η χημική ρύπανση, τα απειλούμενα είδη και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Υπάρχουν σειρές άρθρων για την ιστορία και τις χρήσεις συγκεκριμένων προϊόντων, όπως ένα μέταλλο, πολύτιμος λίθος ή αγροτικό προϊόν, καθώς και για αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Κάποτε υπάρχουν τεύχη αφιερωμένα σε μία χώρα, αρχαίο πολιτισμό ή άλλο θέμα. Επίσης, το μέγεθος των άρθρων έχει σήμερα μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας όμως του μικρού μεγέθους και των πολλών φωτογραφιών τα άρθρα παραμένουν πολυσέλιδα.
Το περιοδικό είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα και τα υψηλά κριτήρια των φωτογραφιών του. Από το 1915 ήδη άρχισε να συστήνεται μία ομάδα ικανών φωτογράφων και ο εξοπλισμός τους με εξελιγμένα εργαλεία, όπως σκοτεινοί θάλαμοι τελευταίας τεχνολογίας.
Τα ίδια αυτά φωτογραφικά κριτήρια παραμένουν υψηλά επί δεκαετίες και το περιοδικό συνεχίζει να περιλαμβάνει μερικά από τα υψηλότερης ποιότητας δείγματα φωτορεπορτάζ και επιστημονικής φωτογραφίας στον κόσμο.
Δείτε εδώ ένα εκπληκτικό photogallery από τις 30 πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην ιστορία του περιοδικού.