Το AnimaSyros, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης επέστρεψε δυναμικά με ιδιαίτερες συμμετοχές και πολύ ενδιαφέροντα workshops.

Η γιορτή του animation υπογραμμίζει πόσο αυτή η δημιουργική βιομηχανία έχει διεισδύσει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Εμπορικά και διαφημιστικά projects, σποτάκια οργανισμών, επιστρατεύουν την έμπνευση και τη μαγική δύναμη του animation για να προωθήσουν το brand, τις αξίες και την ταυτότητα τους.

Ταινίες, βιντεάκια και gaming μέσα από την αστείρευτη καλλιτεχνική δημιουργία διεκδικούν πλέον τον χώρο και την αναγνώριση σε διεθνή φεστιβάλ και βραβεία, επικοινωνώντας μηνύματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ είχε το studio “Odd Bleat”. Ένα studio animation που ανέλαβε να περικλείσει σε λίγα δευτερόλεπτα την ουσία και την ταυτότητα του Φεστιβάλ που μετράει πλέον 16 χρόνια.

«Αυτό είναι η μαγεία του animation. Σε λίγα δευτερόλεπτα μπορείς να δημιουργήσεις και να μοιραστείς ολόκληρους κόσμους» μου εξηγούν ο Γιάννης Ζουμάκης και ο Μάνος Γερογιάννης, 2 φίλοι από την Κρήτη, που ίδρυσαν παρέα το studio.

«Πρακτικά το να γίνεις λακωνικός και ουσιαστικός, λέγοντας μια ιστορία, είναι και κάτι που το κατακτά κανείς με την εμπειρία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να κρατάς μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζονται για τη ροή της ιστορίας, κάτι που απαιτεί πολλές φορές να γίνεις σκληρός συναισθηματικά κόβοντας κομμάτια της δουλειάς σου ή της ιδέας σου».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Odd Bleat (@oddbleat)

Γνωρίστηκαν στη σχολή Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών (τώρα λέγεται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) το 2005 και ακολούθησαν μία πορεία κοινή. Με αφορμή λοιπόν το σποτάκι που έφτιαξαν για το AnimaSyros 2023 μου μίλησαν για την δουλειά τους, το πώς ξεκίνησαν και την αγάπη τους για το animation και τη δημιουργία.

«Από τότε είμαστε φίλοι. Κάναμε πρακτική και δουλέψαμε και οι δύο για 2-3 χρόνια στην nomint, το πιο ιδιαίτερο animation studio στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Όλη μας η πορεία ήταν κοινή, όπως και η αισθητική που διαμορφώσαμε, τα references που είχαμε στο μυαλό μας, οπότε και η δημιουργία της Odd Bleat ήρθε κάπως σαν φυσική εξέλιξη».

Αυτή η κοινή αισθητική και η αγάπη για αυτό που κάνουν είναι εμφανείς στα έργα τους. Μάλλον και αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας τους. Η καλοδουλεμένη και με προσοχή στη λεπτομέρεια δουλειά τους και το μοναδικό στύλ τους έχει αποσπάσει πολλά βραβεία (ΕΒΓΕ, Ermis Awards, Muse Awards,Vega Digital Awards) και μαγνητίζει το κοινό.

«Το στυλ αυτό είναι κάτι που μας βγήκε αβίαστα, σαν να ήταν αυτός ο τρόπος που μας εκφράζει να ντυνουμε τις ιστορίες μας. Ίσως ταιριάζει σε αυτές λόγω του ότι είναι καθαρο, λιτό και αμεσο, αφήνοντας χώρο για να αναδειχθεί το χιούμορ ή οι μεταφορες και αυτά τα δεύτερα μηνύματα που απαιτούν μια δεύτερη ανάγνωση και μας αρέσουν πολύ. Μάλλον είναι κι αυτό κάτι που διαμορφώνεται από την πορεία σου από αυτά που βλέπεις και αγαπάς.»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Odd Bleat (@oddbleat)

Ξεκίνησαν σε μια περιοριστική περίοδο, της οικονομικής κρίσης. Είναι και ένας κλάδος δύσκολος που την εποχή εκείνη δεν είχε γίνει ξεκάθαρο στην ελληνική αγορά και κοινωνία πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η δράση του. Όταν όμως κάνεις κάτι που αγαπάς, εξελίσσεσαι και πάντα ανοίγει ένας δρόμος για να συνεχίσεις.

«Το animation από τη φύση του είναι ένα αρκετά χρονοβόρο επάγγελμα, οπότε απαιτεί θυσίες πρώτα από όλα στον προσωπικό σου χρόνο. Ειδικά μέχρι να βρεις τα πατήματα σου. Από εκεί και πέρα εμείς ξεκινήσαμε το στούντιο και γενικώς την επαγγελματική μας πορεία μέσα στην κρίση, οπότε αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη η χώρα.

Δυσκολία στις πληρωμές χαμηλά budget, ανασφάλεια και κακές συνθήκες στις συμφωνίες πάνω στα projects. Παρ όλα αυτά εμείς το βλέπαμε το animation και τα project που κάναμε σαν κομμάτι της έκφρασης μας οπότε μας βγήκε φυσικά όλο αυτό και κάπως αβίαστα παρά τις δυσκολίες».

Ακόμα και το ιδιαίτερο όνομά τους βγήκε ομαδικά και σαν φυσική εξέλιξη των κοινών εμπειριών τους. Odd Bleat σημαίνει “περίεργο βέλασμα”. Δεν γινόταν να μην τους ρωτήσω σχετικά με το πώς κατέληξαν σε αυτό.

«Προέκυψε από μια βραδιά με φίλους, σε ένα μεζεδοπωλείο. Και αρκετό κρασί. Είμαστε και οι δύο απ’ την Κρήτη, οπότε υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στην Κρήτη, και με χιουμοριστική αλλά και κάπως μυστικιστική διάθεση, επιλέξαμε για σήμα το τραγί.

Υπάρχει μια αντίθεση χιούμορ και μυστηρίου, κάτι που χαρακτηρίζει και τη δουλειά μας αλλά και την μαγεία του animation.  Επίσης ένα “περίεργο βελασμα” είναι και ο ήχος που κάνει το after effects (το πρόγραμμα της adobe που χρησιμοποιούμε κατά κόρον για animation) όταν “κρασάρει”. Οπότε μάλλον ήταν γραφτό!»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Odd Bleat (@oddbleat)

Μου έκανε εντύπωση ότι κάθε τους project, από εμπορικό σποτάκι μέχρι η ταινία μικρού μήκους που έχουν κάνει, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Ενσυναίσθηση, χιούμορ και αφοπλιστική απλότητα στην πολυπλοκότητά τους. Σαν να βγάζουν κομμάτια του χαρακτήρα τους, της ιδιοσυγκρασίας τους, όπως άλλωστε τις περισσότερες φορές ένας δημιουργός αποτυπώνει στο έργο του.

«Σίγουρα ο χαρακτήρας μας βγαίνει και στη δουλειά μας. Άθελά μας αλλά έχουμε αφεθεί κιόλας σε αυτό. Βάζοντας την προσωπικότητα σου στη δουλειά σου είναι κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει αληθινό συναίσθημα. Καλό-κακό, αλλά σίγουρα αληθινό.

Η προσωπικότητα του καθενός είναι αυτή που καθορίζει μια δημιουργία και την κάνει μοναδική. Η τεχνική γνώση βρίσκεται σε δεύτερο επίπεδο. Οπότε δεν πρέπει κανείς να διστάζει να είναι ο εαυτός του και να έχει αναστολές στο να βγάζει τον χαρακτήρα του στα project. Εμείς ακόμα και τα διαφημιστικά projects τα αντιμετωπίζουμε σαν δικά μας personal projects. Δεν αλλάζει η αντιμετώπιση και αυτός είναι ο λόγος που σε διαφημιστικά projects μας ζητάνε να το κάνουμε “Odd Bleat style”».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Odd Bleat (@oddbleat)

Αυτή η μαγική συνταγή που έχουν δημιουργήσει με την ομάδα τους είναι σίγουρα εμφανής στην οπτική ταυτότητα που έδωσαν στο Φεστιβάλ AnimaSyros 2023.

«Στην αρχή της χρονιάς μας προσέγγισε ο Βασίλης Καραμητσάνης για να σχεδιάσουμε την οπτική ταυτότητα του φετινού animasyros. Μας είπε ότι φέτος το φεστιβάλ θα έχει θέμα την αρχαία Ελλάδα και του αρέσει το στυλ που σχεδιάζουμε με καθαρές γραμμές, φόρμες και χρώματα.

Σκεφτήκαμε σαν σήμα να σχεδιάσουμε 2 μορφές- characters που θα εφάπτονται σε δύο κλασικες κυκλαδίτικες καμάρες.

Η κοπέλα μοιάζει με αρχαία θέα που όμως φοράει γυαλιά ηλίου και το αγόρι με αρχαίο Έλληνα που όμως κρατάει μια αφαιρετική κάμερα σκηνοθέτη δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα μεταξύ του αρχαίου με το σήμερα, του παρελθόντος με το παρόν, του κλασικού με το μοντέρνο, της μεταφοράς με τον ρεαλισμό και του καλοκαιριού με τις προβολες animation.

Όλα αυτά τα στοιχεία που εμπεριέχει ένα animation φεστιβάλ και δη του animasyros. Επίσης οι δύο αυτές κυκλαδίτικες καμάρες που μέσα τους εφάπτονται οι characters, συμβολίζουν και τους δύο κλασικούς αντικριστούς λόφους της Ερμούπολης και οι τρεις μικρές καμάρες του κύωνα, την κλασική είσοδο του θεάτρου Απόλλων».

 

Κάθε τους έργο είναι προσωπικό και δουλεμένο με εξαιρετική λεπτομέρεια. Είναι προϊόν δουλειάς και αφοσίωσης και σίγουρα έχει αυτό το μοναδικό «Odd Bleat style».

«Μας ευχαριστεί αυτό που κανουμε γενικώς. Τη δημιουργική έκφραση την κουμπωνουμε σε όλα τα projects είτε είναι σποτάκια είτε ντοκιμαντέρ είτε οτιδήποτε άλλο. Κάθε project είναι διαφορετικό και σου δίνει ξεχωριστές εμπειρίες».

«Το jachlay ήταν το πρώτο μας short film και ήταν ταυτόχρονα η πτυχιακή μας. Το αγαπάμε πολύ γιατί εκφραζει μια εποχή ορόσημο όταν ξεκινούσαμε την δημιουργική μας πορεία σαν Μάνος και Γιάννης και μας θυμίζει και τα ταξίδια που κάναμε στα φεστιβάλ που παιζόταν εκείνο τον καιρο, όπως εκείνο στην Καλιφόρνια το 2015.

Πάντα έχουμε όρεξη να κάνουμε short films και έχουμε πολλά σενάρια στην άκρη που δεν έχουμε βρει χρόνο να υλοποιήσουμε. Τα projects του γραφείου μας απορροφούν πολύ γιατί μας δίνουν και την δημιουργική έκφραση που έχουμε ανάγκη. Κάνουμε αυτό που αγαπαμε απλά το κάνουμε για κάποιον πελάτη – οργανισμό ή brand. Όπως και να έχει κάποια στιγμή θα ξαναβάλουμε μπρος ένα καινούργιο προσωπικο project.»

Jachalay – Full Film from Odd Bleat on Vimeo.