Εν μέσω της έκρηξης του βινυλίου και της συνακόλουθης παγκόσμιας έλλειψής του, μια ολλανδική εταιρεία πιστεύει ότι μια νέα τεχνολογία κοπής δίσκων βινυλίου, θα μπορούσε αφενός να διορθώσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στα εργοστάσια και αφετέρου να είναι πιο βιώσιμη, καθώς θα απέφευγε τη χρήση του υλικού που έδωσε στο βινύλιο το όνομά του.

Αν και το streaming είναι ακόμη χειρότερο για το περιβάλλον (όπως και η γενικότερη ύπαρξή μας κ.λπ.), είναι λίγο πιο εύκολο να αναλογιστούμε τη ζημιά του βινυλίου, αφού μπορούμε να φανταστούμε τους δίσκους να συσσωρεύονται σε χωματερές. Όπως αναφέρει το BBC, το χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC) που χρησιμοποιείται στην πρέσα βινυλίου έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως «το πιο επιβλαβές πλαστικό για το περιβάλλον».

Η “Green Vinyl Records” θέλει να ανοίξει νέους δρόμους στις μηχανές πρέσας βινυλίου, για ένα λιγότερο επιβλαβές υλικό που είναι εξίσου ανθεκτικό και εύκολα ανακυκλώσιμο. Η νέα τεχνολογία πρεσαρίσματος θα χρησιμοποιεί μόλις το 10% της ενέργειας που απαιτείται για το τυπικό πρεσάρισμα βινυλίου.

«Το πρεσάρισμα θα είναι καλύτερο για τον πλανήτη μας αλλά και ταχύτερο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Harm Theunisse στο BBC, αφού η νέα μέθοδος θα έχει την δυνατότητα να παράγει σχεδόν 40% περισσότερους δίσκους απ’ τον παραδοσιακό τρόπο. Όμως, ο κύριος λόγος για τον οποίο το PVC παρέμεινε σταθερό στοιχείο (και) της συγκεκριμένης βιομηχανίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον, είναι η ικανότητά του να αναπαράγει ηχογραφήσεις σε τόσο υψηλή ποιότητα.

«Το εμπόδιο στην εξεύρεση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων του PVC, ήταν πάντα η επιθυμία να επιτευχθεί η ίδια πλούσια ποιότητα ήχου, διατηρώντας παράλληλα τη σκληρότητα και την ανθεκτικότητα του πλαστικού», δήλωσε η Sharon George, Ανώτερη Λέκτορας Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Keele, και πιστεύει ότι η μεθοδολογία της “Green Vinyl Records” είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σχετικά με την τεχνολογία της “Green Vinyl Records”, o Ton Vermeulen, CEO της Ολλανδικής “Record Industry” σχολίασε: «Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες άγνωστες πτυχές και το κόστος θα απαιτεί μια υψηλή επένδυση. Αυτά τα μηχανήματα θα είναι πολύ πιο ακριβά από τα πιεστήρια που ήδη χρησιμοποιούμε. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει χώρος για μια τέτοια νέα τεχνική, αλλά έχω αμφιβολίες για το αν οι δισκογραφικές εταιρείες θα το επιδιώξουν».

Αλλά ο Harm Theunisse “Green Vinyl Records”, μόλις υπέγραψε την πρώτη του παραγγελία από τη Warner Music Group, μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Και παρόλο που ο Theunisse αναγνωρίζει το κόστος της καινοτομίας, εκτιμά ότι η επένδυση του θα αποδώσει μέσα σε 18 μήνες.

Θα μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να απολαμβάνουν μουσική σε βινύλιο χωρίς να συμβιβάζονται με την καταστροφή του πλανήτη; Η “Green Vinyl Records” έβαλε το στοίχημα και ο χώρος της δισκογραφίας έχει ξεκινήσει να ποντάρει.