To πρωινό της 1ης Δεκεμβρίου του 1983 ο Ian McCulloch ξύπνησε απότομα από τον ύπνο του. Στο μυαλό του τού είχε κολλήσει η φράση «fate / up against your will» [η μοίρα / απέναντι στην ίδια σου την θέληση].
Πήρε τηλέφωνο τον Will Sargeant και τού την είπε. «Θυμάσαι τι ονειρεύτηκες;», τον ρώτησε ο κιθαρίστας των Echo and The Bunnymen. «Ένα φεγγάρι. Και ότι ήθελα να ταξιδέψω ως εκεί», του απάντησε ο Ιαν. Ο Sargeant έκλεισε το τηλέφωνο, πήρε το όνειρο του Ian και πήγε και άκουσε το πρώτο τραγούδι που του πετάχτηκε στο νου αναφορικά με το διάστημα και το φεγγάρι.
Πήρε τα ακόρντα του «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι, τα έβαλε σε ανάποδη σειρά, κατόπιν βρήκε και μια μελωδία εμπνευσμένη από μια ρωσική μπαλαλάικα που είχε ακούσει και μετά από μερικές ώρες προέκυψε το «The Killing Moon», ένα από το ομορφότερα τραγούδια της δεκαετίας του ’80. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους με τίτλο «Ocean Rain» του 1984, ενώ αποτέλεσε και μέρος του soundtrack της ταινίας «Donnie Darko» του 2001.
«Δεν ονειρεύεσαι τέτοια πράγματα έτσι απλά και τα θυμάσαι, γι‘ αυτό και χρεώνω τους στίχους του “The Killing Moon” στο Θεό. Δε μου συνέβη ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Όταν το τραγουδώ στο κοινό, ξέρω ότι δεν υπάρχει άλλη μπάντα στον κόσμο που να έχει γράψει ένα κομμάτι σαν κι αυτό», είπε λίγα χρόνια μετά ο Μακάλοχ, προσθέτοντας εμφατικά ότι «το “Ocean Rain” είναι μουσική για φιλιά και στιγμές για όταν είσαι ερωτευμένος. Και γι’ αυτό μου αρέσει τόσο ο Bowie: γι’ αυτούς ακριβώς τους μαγικούς λόγους».
Εξίσου εκπληκτικό, ωστόσο, είναι και το εξώφυλλο του άλμπουμ «Ocean Rain» (όπως αντίστοιχα και τα εξώφυλλα των προηγούμενων άλμπουμ τους).
Η φωτογραφία, με τους Echo and The Bunnymen μέσα σε μια βάρκα σε ένα σπήλαιο στην Κορνουάλη, τραβήχτηκε από τον Brian Griffin και το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Martyn Atkins, οι οποίοι είχαν δουλέψει και τα προηγούμενα εξώφυλλά τους.
Το συγκρότημα κωπηλατεί μέσα στο Carnglaze Caverns, ένα τεράστιο σπήλαιο που χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να ονομάζεται Rum Store, γιατί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βασιλικό Ναυτικό το χρησιμοποιούσε σαν χώρο φύλαξης για βαρέλια… με σπάνιο ρούμι. Η φωτογράφηση για το εξώφυλλο έγινε στην τρίτη σπηλιά, η οποία ήταν η μόνη που είχε νερό.
Το ίδιο το εξώφυλλο συμβολίζει το «The Killing Moon», με τη σκούρα μπλε απόχρωση να μιμείται το φως του φεγγαριού και τον συγγραφέα Chris Adams (ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Turquoise Days: The Weird World of Echo & the Bunnymen» που είναι αφιερωμένο στα έργα και τις ημέρες της σπουδαίας μπάντας) να περιγράφει το εξώφυλλο σαν μια «μια τέλεια οπτική αναπαράσταση του, αναμφισβήτητα, καλύτερου άλμπουμ των Echo and The Bunnymen».