Οι Röyksopp γεννήθηκαν στο Τρόμσο ή, ορθότερα, Τρούμσε, στις βόρειες εσχατιές της Νορβηγίας, εκεί που ο ήλιος είτε δεν δύει ποτέ (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), είτε δύει για πάντα (κατά τους χειμερινούς μήνες).

Ούσα η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αρκτικού Κύκλου σε όλο τον κόσμο μετά το Μούρμανσκ και το Νορίλσκ (αμφότερες στη Ρωσία), είναι σχεδόν νομοτελειακό ο Τόρμπγερν Μπρούντλαντ και ο Σβέιν Μπέργκε, δηλαδή οι Röyksopp, να μεγάλωσαν υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, χειμώνα-καλοκαίρι.

Ένα γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μουσική τους, μια μουσική που μπορείς να την αποδεχτείς στα αυτιά σου τόσο με την μεγαλύτερη δυνατή ψύχρα, όσο και με την μεγαλύτερη δυνατή ζεστασιά.

Καθόλου άσχημα για μια πόλη 70.000 κατοίκων που, ούτως ή άλλως, διαθέτει το βορειότερο πανεπιστήμιο, τον βορειότερο βοτανικό κήπο και τον βορειότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στην υφήλιο. Και το βορειότερο ηλεκτρονικό συγκρότημα.

Οι… υπερβόρειοι αυτοί τύποι, οι Rοyksopp, πήραν το όνομά τους από ένα μανιτάρι. Ενα είδος αμανίτη που φυτρώνει στην περιοχή πέριξ του Τρούμσε, το λεγόμενο puffball, που στην γλώσσα τους μεταφράζεται κάπως σαν το όνομά τους και είναι ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα ως Lycoperdon perlatum, ήτοι «Λυκόπερδο το μαργαριταρένιο».

Αλλά – φευ! – ευτυχώς δεν χρειάζεται να έχεις καταναλώσει μανιτάρια ή «μανιτάρια» προκειμένου να βυθιστείς στο «Βαθύ Μυστήριο» του ηλεκτρονικού σύμπαντος των Röyksopp. Αυτο είναι κάτι που το καταφέρνει από μόνη της η ίδια η μουσική που γράφουν εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, απο το 1998 οπότε και σχηματίστηκαν.

«Ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική στα 14 μας. Ακόμα θυμάμαι να μαζεύω γυάλινα μπουκάλια από τους δρόμους για να τα πάω στην ανακύκλωση και να μαζέψω λεφτά για να αγοράσω το synthesizer μου. Όχι επειδή οι γονείς μου δεν μπορούσαν να μου το πάρουν, αλλά επειδή ήθελα να το αγοράσω μόνος μου. Τότε δεν υπήρχε βλέπεις το ίντερνετ, οπότε ήμασταν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο –ήταν δύσκολο να έχεις επιρροές, σε αντίθεση με τώρα. Ευτυχώς για εμάς υπήρχαν τότε 2-3 άνθρωποι μεγαλύτεροι, οι οποίοι μπορούσαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, συλλέγοντας τέτοιες επιρροές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Biosphere, ο οποίος κατάφερε τελικά να κάνει πανευρωπαϊκή καριέρα. Είχε λοιπόν ένα μαγαζί που έκανε εισαγωγές δίσκων κι εκεί πηγαίναμε και αγοράζαμε. Ένας άλλος φίλος, πάλι, είχε το δικό του ραδιοφωνικό σόου με περίπου 12 ακροατές (οι 2 ήμασταν εμείς!) και έπαιζε τις σύγχρονες τάσεις του τότε. Παρακολουθούσαμε λοιπόν και ρουφάγαμε όλες αυτές τις εμπειρίες, προσεγγίσαμε ανθρώπους σαν τους παραπάνω και μάθαμε από εκείνους, κάτι που μας βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα μας. Δεν ήμασταν πολλοί στη «σκηνή» του Tρούμσε, αλλά περνάγαμε πραγματικά όμορφα», δήλωναν σε μια προ ετών συνέντευξη τους στο φίλο και συνάδελφο Τάσο Μαγιόπουλο, για λογαριασμό του μουσικού site Avopolis.

Ο πρώτος τους δίσκος, με τίτλο “Melody A.M” το 2001 ήταν αυτός που τους έβαλε στον μουσικό χάρτη, βγάζοντας electro-pop επιτυχίες που χορεύτηκαν (σε μπαρ και κλαμπ) και ακούστηκαν (στα εγχώρια ραδιόφωνα) όπως το “Remind Me”, το “Eple” και το “Poor Leno”. Την ίδια περίοδο μάλιστα, οι Röyksopp απέρριψαν πρόταση για τη σύνθεση του soundtrack του «Matrix Reloaded».

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2005, οι Röyksopp κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο «The Understanding» ο οποίος είχε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη, με τραγούδια όπως το πασίγνωστο “What else us there?” σε συνεργασία με την Karin Dreijer Andersson, γνωστή και ως Fever Ray.

Αργότερα κυκλοφόρησαν οι δίσκοι “Junior” το 2009 και “Senior” το 2010, στα οποία συνεργάστηκαν με τη Σουηδή τραγουδίστρια Robyn, ενώ το 2014 κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο με τον τίτλο “The Inevitable End”.

Ο δίσκος υπονοούσε τότε ότι θα ήταν ο τελευταίος του συγκροτήματος, το «αναπόφευκτό τέλος», και με τραγούδια όπως τα “Monument”, “Do it again” και “Here She Comes Again” η αλήθεια είναι πως έμοιαζε πολύ με ένα πολύ ταιριαστό κύκνειο άσμα – και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι ίδιοι οι Royksopp άφηναν αινιγματικά μηνύματα περί… πυξλαξικών καταστάσεων του στυλ «θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε με την μια ή την άλλη μορφή».

Πράγματι, μετά από δισκογραφική «αφωνία» σχεδόν δυο ετών, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 2016 το τραγούδι “Never Ever” με τη Susanne Sundfør, ένα κομμάτι πολύ πιο balearic και πιο pop σε σχέση με την ελαφρώς πιο σκοτεινή electronica που μας είχαν συνηθίσει επί μια 15ετία.

Έκτοτε, υπήρξε μια παύση – και ενώ οι ίδιοι εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 2017 στη χώρα μας για μια (εξαιρετική) συναυλία. Πολλοί πίστεψαν ότι οι Royksopp ήταν «τελειωμένοι». Μέχρι που ήρθε η έμπρακτη διάψευση από τους ίδιους και μάλιστα πέρσι τον Γενάρη, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό του «βαθύ μυστηρίου» αναφορικά με το μέλλον τους, ως μπάντα.

Στις 10 Ιανουαρίου του 2022 λοιπόν έδωσαν στη δημοσιότητα το “(Nothing But) Ashes”, ένα δίλεπτο instrumental με κινηματογραφική ατμόσφαιρα, μέλος του τρίτομου ηχητικού πρότζεκτ τους με τον εύγλωττο τίτλο “Profound Μysteries” – δηλαδή «Βαθιά Μυστήρια».

Τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησαν και το single “The Ladder”, ένα αμιγώς synth-pop τραγούδι, ενώ την 1η Φεβρουαρίου του ’22 κυκλοφόρησαν και άλλο ένα νέο single με τον τίτλο «Impossible», με την συμμετοχή στα φωνητικά της σπουδαίας Alison Goldfrapp των Goldfrapp.

Ο πρώτος «τόμος» του «Profound Mysteries» κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου του 2022, ο δεύτερος «τόμος» ακολούθησε τον Αύγουστο του ’22, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το «Profound Mysteries III», με την ιστορία των Royksopp να συνεχίζει να γράφεται ακόμη, πάντα υπό ακραίες θερμοκρασίες ψύχους και θέρμης, είτε του… βαρομετρικού χαμηλού, είτε του βαρομετρικού υψηλού.

Πληροφορίες: Στο πλαίσιο του Release Athens X SNF Nostos, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, headliner θα είναι το ντουέτο των Röyksopp. Μαζί τους οι M83, το σχήμα του ιδιοφυή Anthony Gonzalez. Την ίδια ημέρα, Headlinersστο ΞΕΦΩΤΟ του ΚΠΙΣΝ θα είναι το μουσικό φαινόμενο Tash Sultana, μαζί με τους Dub Inc & τους Groundation  Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται προς 35 EUR.  

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια, με αρχική τιμή 100€. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές: Ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους, οpen-bar, προτεραιότητα πρόσβασης στο χώρο, ιδιωτικό parking, ξεχωριστές τουαλέτες, αναμνηστικό δώρο. 

Επισημαίνουμε πως ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσφέρει τις παραπάνω παροχές λειτουργεί μόνο στην Πλατεία Νερού αλλά οι κάτοχοι των VIP εισιτηρίων έχουν πρόσβαση και στις δύο σκηνές. 

Διάθεση εισιτηρίων: Τηλεφωνικά στο 11876
Online στα releaseathens.gr / viva.gr
Φυσικά σημεία: Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης.

Follow Röyksopp:

Official Website

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube