Εντάξει, εγώ μπορεί να έχω τα «κολλήματά» μου με την ψυχεδέλεια, την γοητεία του απρόοπτου, το καλειδοσκόπιο, τον Aldus Haxley, τα ανεξερεύνητα μονοπάτια της συνείδησης, τις πύλες της αντίληψης, την κατάργηση του «εγώ» και άλλα τέτοια «κουλά», όπως μου λέει ένας φίλος, αλλά, ειλικρινά, τα θεωρώ απείρως ελκυστικά για να μην ασχοληθώ μαζί τους και σε κάποιον βαθμό να διαβώ αυτόν τον δρόμο -σκοπός δεν είναι απαραίτητα η κατοίκηση σε αυτόν.
Για αρκετά χρόνια, όλα αυτά είχαν κλειστεί σε κάποιο χρονοντούλαπο της ιστορίας και λίγοι ήταν αυτοί που αναζητούσαν το ασύλληπτο, εξερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να συνδεθούν με την απεραντοσύνη του σύμπαντος και του ανθρώπινου ψυχισμού. Κάπως αναπάντεχα, κάποια στιγμή, ξεκίνησαν να εμφανίζονται διάφορα φεστιβάλ στον Δυτικό κόσμο όπου στο επίκεντρό τους είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Μία νέα τάση δημιουργήθηκε και όσο ο κόσμος σταδιακά ανταποκρινόταν στο συλλογικό κάλεσμά τους τόσο αυτά (τα φεστιβάλ) ξεκίνησαν να πληθαίνουν και να αποκτούν μυθικές διαστάσεις -ενίοτε, εμπορικές. Μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής, ινδουιστικών πρακτικών, workshop και ομιλιών, ο κόσμος ήρθε σε επαφή με τη φύση γύρω του αλλά και με την ανθρώπινη «φύση» σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά τέτοια φεστιβάλ είναι η αλήθεια. Όπως μου είπαν οι άνθρωποι που διοργανώνουν στην χώρα μας το Otro Mundo Gathering, το ετήσιο «κάλεσμα» σε μία 3ημερη ολιστική εμπειρία, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, ίσως, «ότι το Ελληνικό κοινό κυρίως ταξιδεύει στην Ευρώπη και λιγότερο στην Ασία και στην Κεντρική/Νότια Αμερική όπου τετοιου είδους εμπειρίες, όπως αυτές που προσφέρει το Otro Mundo Gathering, είναι μέρος της κουλτούρας των λαων αυτών». Και έχουν δίκιο. Δεν είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη στην χώρα μας από τέτοια φεστιβάλ, απλά δεν έχουμε αρκετές και σχετικές αντίστοιχες εμπειρίες για να αναγνωρίσουμε την σημαντικότητά τους.
Αποφάσισα λοιπόν να ανακαλύψω ποιο είναι το Otro Mundo Gathering, τι πρεσβεύει και τι προσφέρει σε αυτούς που μυούνται στον διαφορετικό του κόσμο, μέσα από την συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω. Ραντεβού στην παραλία της Ελαίας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (2-4 Ιουνίου 2023).
– Πώς προέκυψε η ιδέα του Otro Mundo Gathering;
To Otro Mundo είμαστε μια παρέα φίλων με κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν τα κοινά ταξίδια (ξεκινήσαμε το 2010), τουλάχιστον μία φορα τον χρόνο, μέσα στον Ελληνικό «χειμώνα» κυνηγώντας τον ήλιο, την πνευματική ξεκούραση και τα μουσικά φεστιβάλ σε χώρες της Ασίας καθώς και την Κεντρικής/Νότιας Αμερικής. Στα ταξίδια αυτά αναζητούμε την εμβάθυνση στη κουλτούρα της κάθε χώρας, να συναντήσουμε ταξιδιώτες αλλά και ντόπιους οι οποίοι ασχολούνται με τη μουσική, να πάρουμε μέρος σε Mind & Soul Practices όπως αυτές έχουν διασωθεί από τους προγόνους της κάθε χώρας, να κοιτάζουμε τον ήλιο να δύει σχεδόν κάθε μέρα και να παίρνουμε μέρος σε κάποιο από τα μουσικά φεστιβαλ που διεξάγονται στη συγκεριμένη χώρα εκείνη τη περίοδο. Αυτά είναι και τα στοιχεία που νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε με το ελληνικό κοινό. Έτσι προέκυψε η ιδέα να οργανώσουμε το Otro Mundo Gathering.
– Και το φεστιβάλ πώς γεννήθηκε;
Καλοκαίρι του 2018, σε ένα νησί, μία παραλία… Πάνω στην άμμο. Κάτω από τον ήλιο που έσβηνε σιγά-σιγά. Από αυθόρμητες συνευρέσεις μιας παρέας φίλων που ήθελαν να μοιραστούν την αγαπημένη τους μουσική, να τραγουδήσουν, να χορέψουν κάτω από τον έναστρο ουρανό, γύρω από τη φωτιά που σιγόκαιγε, δίπλα στον ήχο των κυμάτων. Ο καθένας είχε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Κάποιοι με τα μουσικά τους όργανα. Άλλοι με ξύλα για να ανάψουν τη φωτιά που, με έναν μυστικιστικό τρόπο, γινόταν κομμάτι της μουσικής. Άλλοι με ηχεία και μικρόφωνα. Το ηλιοβασίλεμα έδινε το σύνθημα. Εκείνη η μοναδική στιγμή που η μέρα παραχωρεί τη θέση της στη νύχτα, δημιουργούσε το τέλειο σκηνικό, την ιδανική χωροχρονική διάσταση. Όλοι μαζί, γινόμασταν ένα. Όλοι μαζί, γιορτάζαμε τη ζωή. Θετικές δονήσεις – συμπαντική έλξη. Όλοι μαζί τραγουδούσαμε για τη Pacha Mama, χορεύαμε, ξεχνιόμασταν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Otro Mundo, ο «Διαφορετικός Κόσμος».
– Από την περιγραφή και τις πληροφορίες που μας δώσατε, καταλαβαίνω πως το Otro Mundo φιλοδοξεί να είναι κυρίως μία πνευματική εμπειρία. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό σε μία ψηφιακή εποχή με υψηλά ποσοστά διάσπασης προσοχής;
Το Otro Mundo Gathering προσπαθεί να αποφύγει τη σύνδεση με κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή δε θεωρούμε ότι είναι μια πνευματική εμπειρία per se. Κατά κύριο λόγο είναι ένα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο με τις παράλληλες δράσεις του PNOĒ Fields δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ουσιαστικού αναστοχασμού και εμβάθυνσης, να ξεκλειδώσει τις αισθήσεις του και να μπορέσει να επικοινωνήσει καλύτερα με τον εαυτό του και τους άλλους. Είναι αλήθεια ότι τα “smart” κινητά τηλέφωνα μας αποσυντονίζουν και δυσκολευόμαστε γενικά να εστιάσουμε, για αυτό το λόγο συμβουλεύουμε όσους έρθουν να κλείσουν το κινητό τους κατά τη διάρκεια του Otro Mundo Gathering και να αναζητήσουν «συνδέσεις» εκτός του κινητού, όπως με τη φύση, τους ανθρώπους γύρω τους, τη μουσική καθώς και με τον εαυτό τους όταν παίρνουν μέρος σε μία από τις πρακτικές του PNOĒ Fields. Αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμενος τρόπος κατά τη γνώμη μας, το κινητό κλειστό δηλαδή, και όσο για τις φωτογραφίες που είναι σημαντικός λόγος να το έχεις μαζί σου, θεωρουμε ότι οι αναμνησεις σαν φωτογραφικά στιγμιότυπα τα οποία είναι γεμάτα συναισθήματα είναι πιο σημαντικά από τη ψηφιακή φωτογραφία.
– Οι «εναλλακτικοί» σίγουρα θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, αλλά νιώθω πως το Otro Mundo θα μπορούσε να είναι ένα απαραίτητο «ταξίδι» και για αυτούς που έχουν «καεί» εργασιακά ή βιώνουν συναισθηματικά αδιέξοδα. Είναι (κάπως) έτσι;
Σωστά, υπάρχει κόσμος «μυημένος» σε αυτό το οποίο προσφέρει το Otro Mundo Gathering ως εμπειρίες και σίγουρα απευθύνεται και σε κόσμο ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει μία 3ήμερη στάση από το φρενήρη τρόπο ζωής τον οποίο όλοι ζούμε και να τον αφιερώσει στον εαυτό του και τους φίλους του. Ένας από τους στόχους μας σαν φεστιβαλ είναι για όποιον μας επισκεφθεί να «πάρει» κάτι μαζί του φεύγοντας το οποίο, κατά κάποιο τρόπο, θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του -δηλαδή μια νεα φιλία, κάτι το οποίο άκουσε ένα από τις συνεδρίες του PNOĒ Fields και τον άγγιξε ή ένα νέο είδος μουσικής. Υπάρχουν παραδείγματα από το προηγούμενο Otro Mundo Gathering από κοινό το οποίο πραγματικά υιοθέτησε καλές συνήθειες στην καθημερινότητα του, οπότε ναι μπορεί να ευεργετησει συναισθηματικά και ανθρώπους οι οποίοι είναι πιεσμένοι με τον ένα ή άλλο λόγο, χωρίς να είναι απαραίτητα αυτοσκοπός επίσκεψης στο φεστιβάλ.
– Τι να μην φέρουμε μαζί μας στο φεστιβάλ προκειμένου να το απολαύσουμε πλήρως;
Χμ… Πολύ καλή και συναμα δύσκολη ερώτηση… Θα λέγαμε εάν ερθεις με την παρέα σου να μη «φέρεις» μαζί σου την αναγκή να εισαστε μαζί συνεχώς, και θα προτειναμε να πλησιάσετε οποιονδήποτε χωρις το άβολο short talk και να επικοινωνήσετε σα να γνωρίζεστε χρόνια. Επίσης να μη ξεχωρίσεις τις εμπειρίες και πάρεις μέρος μόνο στα γνώριμα, δηλαδή εάν έχεις ερθει για τη μουσική να πάρεις σίγουρα μέρος σε κάποιες από τις πρακτικές του PNOĒ Fields και το αντίστροφο. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι χωρίς το κινητό σου θα είναι σίγουρα πιο δυνατή η εμπειρία, καταλαβαινουμε όμως την δυσκολία να το αφησεις εντελώς -αν και στα περισσότερα φεστιβάλ στα οποία εμείς πηγαίνουμε το κινητό δεν το έχουμε πάνω μας.
– Στην χώρα μας δεν είναι πολλά τα φεστιβάλ τα οποία έχουν μία ολιστική προσέγγιση στον άνθρωπο (όπως το Otro Mundo), σε αντίθεση με άλλες χώρες ανά τον κόσμο όπου υπάρχουν αρκετά και σε διάφορες πόλεις. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν κάποια ελάχιστα φεστιβαλ στη χώρα μας τα οποία είναι καθαρά πνευματικά και προσελκύουν μικρά κοινά εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς επίσης και φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτό που σπανίζει είναι ο συνδυασμός τον οποίο προσφέρει το Otro Mundo Gathering, την ολιστική προσέγγιση. Δύσκολο να απαντηθεί σε μία πρόταση γιατι σπανίζουν τέτοια φεστιβάλ (θα μπορούσε να είναι θέμα συζήτησης σε forum αυτό), αλλά ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι το Ελληνικό κοινό κυρίως ταξιδεύει στην Ευρώπη και λιγότερο στην Ασία και στην Κεντρική/Νότια Αμερική όπου τετοιου είδους εμπειρίες, όπως αυτές που προσφέρει το Otro Mundo Gathering, είναι μέρος της κουλτούρας των λαων αυτών.
– Είδα ότι θα έχετε και αρκετούς καλεσμένους από το εξωτερικό. Υπάρχει σχετική προσέλευση και από ανθρώπους άλλων χωρών που θέλουν να έρθουν ή έρχονται στο φεστιβάλ;
Προς το παρόν η προσέλευση μη ελληνικού κοινού είναι μικρή αλλά ενθαρρυντική. Πέρυσι το 10% του κοινού μας ήταν άνθρωποι του εξωτερικού οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι χρόνο με το χρόνο, αφού αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, να απευθυνθούμε και σε κοινό εκτός Ελλάδος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προσκαλέσαμε την Pauli Pocket από το θρυλικό Kater Blau – Berlin, να παίξει μουσική στο φετινό Otro Mundo Gathering.
– Πόσα gatherings έχετε κάνει μέχρι στιγμής ως Otro Mundo και ποια είναι τα highlights από τις προηγούμενες χρονιές; Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες στιγμές και να μας τις αφηγηθείτε;
Το Otro Mundo Gathering ξεκίνησε το 2018 αλλά με την τωρινή ονομασία υπάρχουμε από το 2021. Το 2020 όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν μερος κάποιας ομάδας Decoration Team, Culinary Team, Art Team, έτσι όλοι συνεβαλαν με τον ένα τροπο ή τον άλλο στη δημιουργία του φεστιβαλ και ήταν πραγματικά μια πολλή δυνατή εμπειρία για όλους μας γιατι είχε έντονα τα στοιχεία του εθελοντισμού και το μεράκι με το οποίο δημιουργείς κάτι όταν νιωθεις ότι προσφέρεις. Το 2022 όλοι θυμόμαστε τη στιγμή που μια παρέλαση με κρουστά από τους Yeelen – Dance & Music from West Africa in Athens, με μια ακολουθία από ανθρώπους που έφτασαν στο BOUNDLESS Stage κατά τη διάρκεια του σετ του Dest, σταμάτησε μέχρι να συντονιστεί με τη μουσική και στη συνέχεια εισήλθαν όλοι στο dancefloor όπου τα κρουστά και τα χορευτικά των Yeelen με την tribal μουσική του Dest ήρθαν σε πλήρη συντονισμό με τη φύση γύρω μας και τη διάθεση του κοινού.
– Τι διαφορετικό θα έχει το φετινό φεστιβάλ;
Πέρυσι το tag line του Gathering ήταν Otro Mundo Gathering “For friends and friends to be”, μιας που είχαμε προσκαλέσει όλους τους φίλους μας και αυτοί στη συνέχεια τους δικούς τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθει μια ανεπιτήδευτα φιλική ατμόσφαιρα και, μέσα απο τη μουσική και τα Mind and Soul practices, μια σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό θα θέλαμε να διατηρηθει και φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αυτό που θα κάνουμε διαφορετικά στο gathering του 2023 είναι:
– Nα εμπλουτίσουμε το μουσικό κομμάτι με καλλιτέχνες από το εξωτερικό τους οποίους έχουμε ξεχωρίσει, (Ινδία, Γερμανία, Πολωνία)
– Να ανοίξουμε ένα νέο Space, το ADAMA, στο οποίο θα υπάρξει unplugged και live μουσική καθώς και ενδιαφεροντα talks όπως το Compassionate System Deisgn, το Heartful Sexuality και το Love and Freedom in Daily Life
– Υπάρχουν εθελοντικές ομάδες εργασίας; Ποιοι είναι «πίσω» από το Otro Mundo;
To Otro Mundo Gathering είναι ένα εγχειρημα το οποίο οργανώνεται από μια μικρή κοινότητα ανθρώπων για μια διευρυμένη κοινότητα. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων μας που παίρνουμε μέρος στη δημιουργία ενός «Διαφορετικού Κόσμου», ενός Otro Mundo δηλαδή, είναι ότι η φιλοσοφία που έχουμε για τη ζωή έχει αρκετα κοινά σημεία. Χωρις την στήριξη όλων, οι οποίοι προσφερουν οικειωθελώς ή για ένα μικρό αντίκροισμα τις υπηρεσίες τους, το Otro Mundo δεν θα πραγματοποιούνταν. Ένας από τους λόγους που μας κρατάει παρακινημένους για την συνεχεια του Otro Mundo Gathering είναι ο κόσμος που μας προσεγγίζει για να λάβει μέρος στην διοργάνωση. Νιώθουμε ευγνώμωνες για τη συμβολή όλων καθώς και για το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να συναστραφουμε με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους.
➪ Διαβάστε εδώ περισσότερες πληφορίες για το φετινό Otro Mundo Gathering