«Όλες οι γυναίκες τρελαίνονται για έναν καλοντυμένο άντρα», ευαγγελίζονται οι ZZ Top στο τραγούδι τους “Sharp Dressed Man“. Και, παρόλο που οι ίδιοι οι πωγωνοφόροι μουσικοί δεν μπορούν να περηφανεύονται για το απαράμιλλο τους στυλ, η ποπ και ροκ μυθολογία διαθέτει πολλά παραδείγματα αντρών που “επέβαλλαν” στο ακροατήριο τους την δική τους ενδυματολογική άποψη.
Andre 3000
Χρησιμοποιώντας ως ενδυματολογική του βάση όλα τα χρώματα της παλέτας, το έτερο ήμισυ των Outkast μπερδεύει μονόχρωμες φόρμες με παρδαλές γραβάτες και πολύχρωμα Tommy Hilfiger παντελόνια με trendy πουλόβερ, που τον κάνουν να μοιάζει με μια πιο μεθυσμένη –αλλά πάντα μοδάτη- εκδοχή του Stevie Wonder.
Beck
Ξακρισμένα Levi’s τζιν και φαγωμένα από το χρόνο και την πολυχρησία allstar-άκια σε συνδυασμό με παλιομοδίτικες γραβάτες και χίπικα φουλάρια αποτελούν την γκαρνταρόμπα του πιο original slacker μουσικού της δεκαετίας του ’90, που σε συνδυασμό με το ατημελώς επιμελημένο look του τον έφεραν πριν λίγα χρόνια στην κορυφή των γυναικείων προτιμήσεων.
David Bowie
Είτε καλυμμένος με ακριβά Pierre Cardin κοστούμια, είτε με τις νεότερες δημιουργίες του προσωπικού του φίλου και διάσημου σχεδιαστή Alexander McQueen (ένα μακρύ πανωφόρι με την αγγλική σημαία πάνω του), ο Λονδρέζος θα βρίσκεται πάντα στην στυλιστική επικαιρότητα, ακόμη και οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του.
Nick Cave
Με ξεκούμπωτα τα δυο πρώτα κουμπιά του λευκού πουκαμίσου του σε στυλ crooner της δεκαετίας του ’60, μαύρο σακάκι και ένα τσιγάρο μόνιμα να κρέμεται από τα χείλη του, ο Aυστραλός έκανε μόδα το noir πολύ πριν το επανεφεύρουν τα lifestyle περιοδικά.
Johnny Cash
Ο «Άνθρωπος με τα Μαύρα» και πρωθιερέας της αμερικανικής folk/country σκηνής ήταν ο πρώτος που δοκίμασε να ντυθεί με καζάκες πάνω από λινά, λευκά πουκάμισα, που σε συνδυασμό με το βαθύ, διαπεραστικό του βλέμμα και το καλοχτενισμένο μαλλί, τρέλαιναν συμπατριώτισσες του, όπως την ισόβια γυναίκα του June Carter.
Miles Davis
Χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε εξεντρίκ στιλιστικές καταθέσεις, ο άνθρωπος με τα καλύτερα πνευμόνια στην ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα μπορούσε να ντυθεί εξίσου καλά με πουλόβερ, Dior κοστούμια ή φουλάρια του Ferre. Με μια ειδοποιό διαφορά: φορούσε τα ρούχα, δεν τον φορούσαν.
Wyclef Jean
Το πρώην μέλος των Fugees δεν θα μπορούσε να είχε κακό γούστο στην επιλογή των ρούχων του, κάτι που αφενός θα αποτελούσε προσβολή απέναντι στη γυναίκα του, σχεδιάστρια ρούχων, και αφετέρου γιατί τα ανοιχτόχρωμα κοστούμια του έρχονται σε καλαίσθητη αντίθεση με το σκούρο του προσώπου και του δέρματος του. Το περιοδικό In Style τον έχει συμπεριλάβει επανειλημμένα στην δεκάδα των πιο καλοντυμένων αντρών.
Bob Dylan
Λίγο πριν μεταμορφωθεί από ποιητή της διαμαρτυρίας σε οραματιστή των ελπίδων μιας ολόκληρης μεταπολεμικής γενιάς, ο Dylan ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να ξοδεύει τα έσοδα των άλμπουμ του σε ακριβά μαύρα κοστούμια από την λονδρέζικη Carnaby Street και σε χίπικα “περιφερειακά” ενδύματα (φουλάρια και κασκόλ) από τους καλύτερους ράφτες του νεοϋορκέζικου Greenwich Village.
Jay Kay
Κάνοντας πράξη όλες τις βασικές αρχές της funk μουσικής που εδώ και μια δεκαετία παίζει με μεγάλη επιτυχία, ο Βρετανός έχει εμμονή με τα ανοιχτόχρωμα Dolce & Gabbana κοστούμια, καθώς και τα περίπου 60 καπέλα που γεμίζουν την ντουλάπα του.
Prince
Είχε ύψος μόλις 1.57, αλλά οι γυναίκες που γέμιζαν το καρνέ του είναι αμέτρητες. Αν αναρωτιέστε πως τα κατάφερνε, η απάντηση βρίσκεται στα πολύχρωμα, ψυχεδελικά του ρούχα, τα ανοιχτά πουκάμισα με τα χρυσά κοσμήματα να προβάλλουν από μέσα και τα technicolor παλτά του μάρκας Colorplus με έμφαση στο μοβ (εξ’ ου και ο τίτλος του άλμπουμ του “Purple Rain”).
Bryan Ferry
Μέσα σε ένα ‘80s χαζοχαρούμενο ενδυματολογικά περιβάλλον, ο «άντρας που όλες οι γυναίκες λατρεύουν να αγαπούν» ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα, εξαιτίας της πεισματικής του άρνησης να βγάλει από πάνω του τα κοστούμια του Armani, το σφιχτό παπιγιόν ή την χαλαρή γραβάτα κρεμασμένη στο πλατύ του στερνό.
Serge Gainsbourg
Οι φήμες λένε ότι ο πνευματικός πατέρας του διεστραμμένου μουσικού ερωτισμού δεν έκανε ούτε βήμα χωρίς το αγαπημένο του γκρι ή μαύρο σακάκι και το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο με τον τεράστιο γιακά, εξωραΐζοντας έτσι την εξωτερική του εμφάνιση με ενδυματολογικές επιλογές που θα ζήλευαν και οι πλέον στιλάτοι άντρες.
Marvin Gaye
Στην εποχή του θεωρήθηκε ο πιο όμορφος μαύρος καλλιτέχνης, εφάμιλλος του Sam Cooke –κι όχι άδικα, αφού ξόδευε το 70% των ετήσιων εισοδημάτων του για ρούχα με προτίμηση στα αστραφτερά, λευκά ή ροζ blaxploitation κοστούμια και τα ακριβά παπούτσια, όλα κατόπιν δικής του παραγγελίας.
Jimi Hendrix
Ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών στην πραγματικότητα δεν ντυνόταν. Απλά διακοσμούσε τον εαυτό του με τις τελευταίες ενδυματολογικές δημιουργίες της εποχής, οι οποίες τον έκαναν να μοιάζει σαν το ανθρώπινο αντίστοιχο του ουράνιου τόξου. Κι όμως πάντα ήταν a la mode.
Keith Richards
Και όμως, ο πιο καλοντυμένος από τους Rolling Stones δεν ήταν ο Jagger, αλλά αρχικά ο Brian Jones και κατόπιν ο Κeith, ένας «άγγελος της κολάσεως» με εμμονή στις μακριές πασμίνες και τα μεταξωτά φουλάρια που χαλαρά τοποθετημένα κάτω από το ατημέλητο μαλλί του έκαναν top model της εποχής όπως την πρώην του Jones, Anita Pallenberg, να πέσουν στην αγκαλιά του.
Frank Sinatra
Ο Ol’ Blue Eyes, ό,τι και αν φορούσε, ήταν απλά πολύ μπροστά από την εποχή του, ενδυματολογικά μιλώντας.
Gene Vincent
Ο, επισήμως, πρώτος “αλητάμπουρας” της ροκ μυθολογίας, πολύ πιο “αρσενικό” από τον “μαλθακό” Elvis και, κατά πολλούς, το μουσικό αντίστοιχο του James Dean, έκανε τα πέτσινα ρούχα και το οδήγημα μιας μηχανής μεγάλου κυβισμού μόδα από το σωτήριο έτος 1957.
Charlie Watts
Δεύτερη είσοδος μέλους των Stones στο πάνελ μας, αυτή τη φορά όχι από κάποιον που τη δεκαετία του ’60 θεωρήθηκε ως ένα αξιόλογο ενδυματολογικό role model, αλλά από έναν ντράμερ που αρνήθηκε να φορέσει οτιδήποτε άλλο πέραν του αγαπημένου του σκούρου κοστουμιού.
Chet Baker
Απίστευτα γοητευτικός και “πολύχρωμος” για την αυστηρά μονόχρωμη εποχή του, προβληματικός ως χαρακτήρας και εξίσου ταλαντούχος ως μουσικός, ήταν ο πρώτος που έδεσε άψογα ένα μαύρο σακάκι με μονάχα ένα λευκό φανελάκι από μέσα. Πολλοί τον μιμήθηκαν μετέπειτα, κανείς όμως δεν κατάφερε να φτάσει τα δικά του επίπεδα γοητείας.
Paul Weller
Ένας άντρας που απολαμβάνει τόσο την γυναικεία προσοχή, όσο και την εκτίμηση του (πάντα εκλεκτικού) γκέι κοινού της Αγγλίας, εξακολουθεί να κάνει το mod ρουχισμό μόδα, βασιζόμενος σε μπλε κοστούμια Αrmani, χρυσά μανικετόκουμπα, λευκά μαντίλια στο πέτο και ένα ζευγάρι από τους πιο γοητευτικούς γκρίζους κροτάφους που κυκλοφορούν στη μουσική αγορά.
Pharrell Williams
Το περιοδικό Esquire τον έχει ανακηρύξει επανειλλημμένα ως τον πιο «Καλοντυμένο Άντρα στη μουσική βιομηχανία», επιστέγασμα μιας προσωπικής του γκάμας ενδυματολογικών επιλογών που κυμαίνονται από το pop μέχρι το κυριλέ, χωρίς όμως ποτέ να ξεφεύγει σε κιτς κινήσεις, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοι του. Ακολουθήστε λοιπόν τη συμβουλή του: «τα ρούχα πρέπει να φοριούνται απολύτως φυσικά πάνω στο σώμα σου».
Stevie Wonder
Τα πολύχρωμα ζιβάγκο, οι ‘70s γούνες, τα χίπικα καφτάνια και τα μεταξωτά πουκάμισα είναι ό,τι καλύτερο στιλιστικά για τον πιο ταλαντούχο μαύρο μουσικό της τελευταίας 50ετίας.
James Brown
Από τα αυστηρά κοστούμια της δεκαετίας του ’50, στα αστραφτερά παλτά του Apollo Theatre της δεκαετίας του ’60 κι από την ιδρωμένη funk περίοδο των ‘70s με τις μεγάλες κάπες στην στιλιστική παρακμή της δεκαετίας του ’80, ο «Νονός της Soul» αποτέλεσε βασική ενδυματολογική επιρροή για μια ολόκληρη γενιά μαύρων μουσικών.
Alex Κapranos
Με έμφαση στις ανοιχτές, πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις και με πολλά αμερικανικά περιοδικά μόδας να σφάζονται για μια και μόνο του φωτογράφηση με ρούχα επώνυμου μόδιστρου, ο κατά το ήμισυ συμπατριώτης μας, τραγουδιστής των Franz Ferdinand αποδεικνύει ότι είναι εξίσου μποέμ όταν φοράει κοστούμια Armani ή όταν καταφεύγει σε πιο ροκ λύσεις, όπως λεπτές γραβάτες, φθαρμένα τζινάκια και χρωματιστά πουλόβερ.