Το Sgt Pepper’s – όπως το λένε οι Beatlemaniacs – είναι, ίσως, το απόλυτο άλμπουμ εννοιολογικής μουσικής γραφής και το κορυφαίο του συγκροτήματος. Ηχογραφημένο σε ένα διάστημα περίπου 129 ημερών [σ.σ. 6 Δεκεμβρίου 1966 – 21 Απριλίου 1967, σύμφωνα με την Wikipedia], το όγδοο στούντιο άλμπουμ των Beatles όχι μόνο σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη ποπ κουλτούρα, αλλά συνέβαλε επίσης στον καθορισμό του ήχου, της αισθητικής και στην εμφάνιση του “Summer of Love”.
Ενώ στο “Revolver” [EMI, 5 Αυγούστου 1966] οι Beatles οδήγησαν τις συνθέσεις τους σε νέες και πρωτοποριακές κατευθύνσεις, με το “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, ώθησαν τα στούντιο στα όριά τους, χρησιμοποιώντας τα ως αυτοτελές όργανο και όχι ως απλούς χώρους ηχογράφησης. Αν οι Beach Boys δεν είχαν κυκλοφορήσει λίγες μέρες νωρίτερα το “Pet Sounds” [Capitol, 16 Μάϊου 1966], ο κόσμος δεν θα είχαν ακούσει ξανά τέτοιους ήχους – τα δύο συγκροτήματα, αν και είχαν αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό μεταξύ τους, είχαν μπει σε μία “άτυπη” κόντρα για το ποιος θα ηχογραφήσει το καλύτερο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει.
Σύμφωνα με τον Paul McCartney, χωρίς τον Elvis Presley και την περίφημη επίχρυσή Cadillac του, το Sgt Pepper’s ίσως να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ.
Η αρχική ιδέα του για το άλμπουμ προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας μακρινής πτήσης επιστροφής στο Λονδίνο. «Η διάθεση του άλμπουμ ήταν στο πνεύμα της εποχής, επειδή εμείς οι ίδιοι ταιριάζαμε στο κλίμα της εποχής. Η ιδέα δεν ήταν να κάνουμε κάτι για να καλύψουμε αυτή τη διάθεση – έτυχε να είμαστε σε αυτή τη διάθεση ούτως ή άλλως. Και δεν ήταν μόνο η γενική διάθεση της εποχής που μας επηρέασε- έψαχνα για αναφορές που βρίσκονταν περισσότερο στο περιθώριο των πραγμάτων. Η πραγματική διάθεση της εποχής ήταν πιο πιθανό να είναι οι The Move, ή οι Status Quo ή οτιδήποτε άλλο – ενώ έξω από όλα αυτά υπήρχε αυτή η avant-garde τάση, η οποία νομίζω ότι ταίριαξε στο Sgt Pepper’s», είχε δηλώσει.
Μιλώντας για το πώς ο “βασιλιάς” επηρέασε το Sgt Pepper’s, ο McCartney περιέγραψε πώς, επιστρέφοντας από την Ινδία, οι Beatles ήθελαν να κάνουν κάτι καινούργιο.
«Γυρίσαμε πίσω και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε: “Τι μπορούμε να κάνουμε;”. Δεν θέλουμε να ξανακάνουμε περιοδεία» και συνέχισε: «Ακούσαμε ότι ο Elvis Presley είχε στείλει την επίχρυση Cadillac του σε περιοδεία. Δεν πήγε μαζί της – απλά την έστειλε. Και ο κόσμος πήγαινε για να δει την Cadillac του Elvis, και μετά πήγαινε στην επόμενη πόλη και ο κόσμος μαζευόταν και πάλι».
Στην συνέντευξη που του είχε πάρει ο Adam Buxton για το podcast του, είχε σχολιάσει: «Σκεφτήκαμε λοιπόν, “Αυτό είναι υπέροχο! Μόνο ο Elvis θα μπορούσε να το σκεφτεί”. Είπαμε, λοιπόν, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γράψουμε έναν φοβερό δίσκο και αυτός [ο δίσκος] θα μπορεί να κάνει περιοδεία αντί για εμάς. Αυτό ήταν λοιπόν το νόημα του Sgt. Pepper».
Όμως, ο Elvis και η Cadillac του δεν ενέπνευσαν τους Fab Four μόνο σε επίπεδο κόνσεπτ, αλλά σύμφωνα με το Far Out, επηρέασε και τον ήχο του δίσκου. Πιο συγκεκριμένα, κάποιους στίχους σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι.
Στην αρχή της καριέρας του, το 1956, ο Elvis πρωταγωνίστησε στην ταινία “Love Me Tender” που διαδραματίζεται με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ένα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονταν στο soundtrack της ταινίας – και που αργότερα κυκλοφόρησε από τον Elvis ως single κάνοντας θραύση στα charts – ήταν το “We’re Gonna Move” [RCA Victor, 1956].
Σε ένα σημείο του τραγουδιού, ο Elvis τραγουδάει τον στίχο “Well there’s a hole in the roof where the rain pours in”, ο οποίος θα εμπνεύσει το κομμάτι του Sgt. Pepper’s “Fixing A Hole”, για το οποίο οι Beatles άλλαξαν λίγο την φράση του Presley δημιουργώντας τον στίχο: “I’m fixing a hole where the rain gets in”.
Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς ότι, χωρίς τον Elvis, το πιο εμβληματικό άλμπουμ των Beatles ίσως να μην είχε ποτέ δημιουργηθεί. Ο Presley όχι μόνο είχε εμπνεύσει τους Lennon και McCartney για τις πρώτες τους προσπάθειες στη σύνθεση τραγουδιών, αλλά, χρόνια αργότερα, συνέχιζε να καθοδηγεί την πορεία τους.