«As I walk through the valley of the shadow of death / I take a look at my life and realize there’s not much left».
Αν τυγχάνει να είσαι άνω των 35 ετών, σίγουρα θυμάσαι αυτά τα εισαγωγικά λόγια τα οποία τραγουδιούνται από έναν ράπερ που κάθεται, ημιφωτισμένος, απέναντι από την Μισέλ Φάιφερ.
Όταν ακούγεται αυτό το «Καθώς περπατάω στην κοιλάδα της σκιάς του θανάτου, ρίχνω μια ματιά στη ζωή μου και συνειδητοποιώ ότι δεν μου έχει μείνει τίποτα», δεν γίνεται να μην γυρίσεις το κεφάλι σου και να ακούσεις τι έχει να σου πει αυτός ο ημιφωτισμένος άνδρας.
Είναι οι πρώτοι στίχοι του «Gangsta’s Paradise», του ραπ τραγουδιού που ακούστηκε όσο λίγα κάπου εκεί, ανάμεσα στα τέλη του 1995 και τις αρχές του 1996, με τα φωνητικά του Coolio, ο οποίος πέθανε πριν λίγες ώρες στο Λος Αντζελες σε ηλικία 59 ετών, να ξεχωρίζουν.
Το τραγούδι ήταν μέρος του soundtrack της (μέτριας και ελαφρώς ξεπερασμένα ψευτο-διδακτικής) ταινίας «Dangerous Minds» [«Ασυμβίβαστη Γενιά», ήταν η ελληνική της μετάφραση], με θέμα μια πρώην πεζοναύτη, η οποία διορίζεται καθηγήτρια σε μια τάξη προβληματικών παιδιών που ανήκουν στις λαϊκές τάξεις της Καλιφόρνια και καταφέρνει να τους εμφυσήσει την αγάπη για την ποίηση.
Το «Gangsta’s Paradise» [Ο παράδεισος των γκάνγκστερ] βέβαια δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα αν δεν στηριζόταν στο «Pastime Paradise» του Stevie Wonder, ένα υπέροχο τραγούδι από το άλμπουμ «Songs In The Key Of Life» που είχε κυκλοφορήσει 20 χρόνια πριν από εκείνο του Coolio, το 1976.
«Ο Coolio εξακολουθεί να χτίζει τη ραπ του πάνω σε αναγνωρίσιμα oldies της δεκαετίας του 1970 και δημιουργεί περίπλοκες, συγχρονισμένες ρίμες που θα μπορούσαν να είναι διάλογοι», έγραφε ο Jon Pareles σε μια κριτική στους New York Times το 1995 αναφορικά με τον «παράδεισο των γκάνγκστερ».
Μάλιστα, το συγκεκριμένο τραγούδι παραλίγο να μην συμπεριληφθεί στην ταινία καθώς δεν άρεσε στους παραγωγούς της. «Το “Gangsta’s Paradise” προστέθηκε καθυστερημένα στο “Dangerous Minds”, μετατρέποντας μια ταινία που έκανε κήρυγμα σε μια επιτυχία φαινομενικά πιο φρέσκια από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα», έγραφε ορθά η κριτικός Caryn James στους New York Times.
Ο Coolio, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Artis Leon Ivey Jr., είχε κερδίσει το Grammy για την καλύτερη σόλο ραπ ερμηνεία το 1996 για το «Gangsta’s Paradise», αλλά ήταν κρίμα που όλη του η καριέρα χαρακτηρίστηκε από το συγκεκριμένο τραγούδι.
Ο Coolio γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και φοίτησε για ένα διάστημα στο Κολέγιο Κόμπτον, αλλά άφησε τις σπουδές του για να γίνει ράπερ.
Άλλες επιτυχίες του ήταν το «1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New)», από το άλμπουμ «Gangsta’s Paradise» και το «C U When U Get There» από το τρίτο του άλμπουμ «My Soul».
Πέρα από το «Gangsta’s Paradise», o Coolio είχε λάβει άλλες 5 υποψηφιότητες για Grammy ενώ είχε εμφανιστεί και στη σειρά του Nickelodeon «Kenan and Kel». Είχε δημιουργήσει και την τηλεοπτική σειρά «Cookin’ with Coolio«, στην οποία ο ίδιος μαγείρευε και τραγουδούσε.
Επίσης, ασχολήθηκε ενεργά με τον κοινωνικό ακτιβισμό, καθώς γυρνούσε στις ΗΠΑ επισκεπτόμενος κολέγια και πανεπιστήμια και μιλώντας για την προστασία του περιβάλλοντος, ως επίτιμο μέλος της οργάνωσης Environmental Justice and Climate Change.
Το 1996 είχε παντρευτεί την Josefa Salinas με την οποία χώρισαν τελικά το 2000. Απέκτησε συνολικά έξι παιδιά.
Αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Coolio βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου του στο Λος Άντζελες όταν πήγε στο μπάνιο. Όταν οι φίλοι του συνειδητοποίησαν πως είχε περάσει «αρκετή ώρα», έσπασαν την πόρτα και βρήκαν τον Coolio στο πάτωμα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και οι τραυματιοφορείς προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Coolio, αλλά ο 59χρονος ράπερ πέθανε περίπου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, τοπική ώρα [μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ελληνική ώρα].