Πολλοί μουσικοί έχουν υμνήσει με τα τραγούδια τους το «Μεγάλο Μήλο» κι άλλοι τόσοι έχουν αναφερθεί με τους λαμπρότερους των στίχων τους στις αρετές της Νέας Υόρκης. Τα 20 τραγούδια που ακολουθούν θα μπορούσαν να αποτελούν το επίσημο soundtrack της «πόλης που δεν κοιμάται ποτέ» για τους απανταχού New York City Lovers.

1. New York City Boy – Pet Shop Boys
Δυο -κατά τα φαινόμενα μόνο, ξενέρωτοι- Άγγλοι φτάνουν στην πόλη, μπλέκονται ανάμεσα στα γκέι κλαμπ της πόλης και ξαναγράφουν την ποπ ιστορία της από εκεί που την άφησαν σπουδαίες ντίσκο μπάντες όπως οι Village People και οι Chic. Οι αγγλικοί φλεγματικοί στίχοι μπολιάζονται με τον ηδονισμό των τελών της δεκαετίας του ’90 δημιουργώντας ένα φωτογενές μουσικό αποτέλεσμα.

2. I Love New York – Madonna
Εδώ και 45 χρόνια γέννημα-θρέμμα (πλέον) της πόλης στην οποία πάτησε το πόδι της μόλις στα 17 της χρόνια για να κάνει τη μεγάλη καριέρα που κατάφερε στην πορεία, η Μαντόνα είναι από τις γυναίκες που έχει εμπράκτως υμνήσει την πόλη της όσες ελάχιστες συνάδελφοι της. Το κομμάτι αυτό περιέχεται στο άλμπουμ-επιστροφή της, το Confessions On The Dance Floor του 2005.

3. New York – U2
Ηχογραφήθηκε σε μια περίοδο που η μπάντα είχε μετακομίσει στο Μεγάλο Μήλο κι είχε μαγευτεί από την εκκωφαντική νυχτερινή ζωή και τους υπερδραστήριους ρυθμούς του.

4. New York New York – Frank Sinatra
Κλασικό τραγούδι, που μάλλον αποτελεί και τον εθνικό ύμνο της πόλης. Το έχουν τραγουδήσει σχεδόν όλοι οι άντρες crooners των περασμένων δεκαετιών, από τον Ντιν Μαρτιν μέχρι τον… Ρομπερτ Ντε Νιρο, αλλά η εκτέλεση του OI’ Blue Eyes είναι αυτή που ακούγεται ακόμη και σήμερα όχι μόνο στα χαμηλόφωτα μπαράκια της πόλης, αλλά μέχρι και τους γεμάτους με αλιγάτορες υπονόμους της (και καλά…)

5. New York – Lou Reed
Το ομώνυμο άλμπουμ του 1989, το οποίο γράφτηκε εξολοκλήρου ως φόρος τιμής στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε μουσικά. Περιέχει κι ένα από τα πλέον εμπορικά του τραγούδια –όχι όμως κι από τα καλύτερα του- το Dirty Boulevard, για τις γεμάτες ναρκωτικά, βία και παρανομία συνοικίες της.

6. Feel Safe In New York City – AC/DC
Σε αντίθεση με τον Lou Reed που τραγούδησε κυρίως για την αρνητική πλευρά της ζωής στη Νέα Υόρκη, οι αυστραλοσκωτσέζοι έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πόλη και αφού γύρισαν όλα τα μπαρ και κλαμπ του Μεγάλου Μήλου κι ήπιαν όλα τα αποθέματα του σε αλκοόλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μάλλον είναι ασφαλές να κυκλοφορείς στους δρόμους της.

7. New York – Grandmaster Flash & the Furious Five
Αυτοί κι αν αποτελούν παιδιά των δρόμων της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν στο Μπρονξ και το Μπρουκλιν και κατόπιν υπέγραψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Sugarhill, που έδρευε στο ομώνυμο προάστιο της πόλης. Μαζί με τα καλά της ζωής στην πόλη, ο Φλας και οι συν αυτώ «κληρονόμησαν» φυσικά κι όλο τον περιρρέοντα τρόπο διασκέδασης, ξέρετε, τα κλασικά ναρκωτικά, τα οποία κόντεψαν να τους στείλουν στο ψυχιατρείο.

8. NYC – Ιnterpol
Οι Interpol αποτελούν τα τελευταία 20 χρόνια μαζί με τους LCD Soundsystem τις μουσικές ψυχές μιας πόλης που δεν έχει αποφασίσει αν είναι εναλλακτική, ποπ, νέο-ντίσκο ή ποστ πανκ. Επειδή όμως οι μπάντες της Νέας Υόρκης φημίζονται για την εκλεκτικότητα τους, καταφέρνουν και χωνεύουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις μουσικές τους επιρροές, δημιουργώντας συνεχώς νέα, επιδραστικά κι ενδιαφέροντα μουσικά ρεύματα.

9. Hippie From New York City – David Peel
25 χρόνια πριν τους Πετ Σοπ Μπόιζ, ο Λένον βοήθησε τον Peel να ηχογραφήσει τη δική του εκδοχή με τον ιδανικό τύπο Νεοϋορκέζου, αυτόν που κάνει τζόκιν, τρώει υγιεινές τροφές και είναι και λίγο χίπης.

10. New York Ι Love You But You’re Bringing Me Down – LCD Soundsystem
Να κι ο πλέον σημαντικός μουσικός χαρακτήρας που έβγαλε την τελευταία 20ετία αυτή η πόλη: ο «πολύς» Τζειμς Μερφι που, σε αντίθεση με τον ομώνυμο Νόμο, αποδεικνύει με τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησε από το 2005 μέχρι σήμερα πως «αν η μουσική μπορεί να πάει καλύτερα, θα το κάνει πάση θυσία». Ακόμη κι αν είναι γραφτό της να «σου ρίχνει τη διάθεση».

11. Hard Times in New York Town – Bob Dylan
Όταν ο Ντιλαν ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1961 από την γενέτειρα του, το Ντουλουθ της Μινεσότα, ήξερε ελάχιστο κόσμο και αναγκάστηκε να κάνει τα πάντα, μέχρι και να γίνει μουσικός του δρόμου, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Οι δυσκολίες που πέρασε τον πρώτο καιρό στο Μεγάλο Μήλο αντικατοπτρίζονται στους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού.

12. Autumn In New York – Harry Connick, Jr.
Παλιό τραγούδι της δεκαετίας του ’30, τότε που στην πόλη υπήρχαν πολλά δέντρα. Η διασκευή αυτή του Χαρι Κονικ είναι από το 1989 και περιέχεται στο σάουντρακ της ταινίας «Όταν ο Χαρι γνώρισε τη Σάλι».

13. The Only Living Boy in New York – Paul Simon
Μαζί με τον Reed και τον Billy Joel (βλέπε παρακάτω), ο Σαιμον κλείνει την Αγία Τριάδα των μουσικών που έχουν υμνήσει όσο κανείς άλλος την Νέα Υόρκη. Το τραγούδι αυτό είναι τόσο επιδραστικά, ώστε δεκαπέντε χρόνια αργότερα το παράφρασαν και οι άγγλοι Carter USM για να γράψουν την λονδρέζικη του εκδοχή με τίτλο «The Only Living Boy In New Cross».

14. New York State of Mind – Billy Joel
Ο τραγικά υποτιμημένος Τζόελ, που πολλοί θεωρούν ως το αμερικανικό αντίστοιχο του Ελτον Τζον, έγραψε εκπληκτικά τραγούδια για την αγαπημένη του πόλη, με την ίδια συχνότητα κι επιτυχία που ο Μπρους Σπρίνγκστιν έγραφε κομμάτια για το Νιου Τζέρσι.

15. Girl From NYC (Named Julia) – Of Montreal
Η μπάντα αυτή δεν είναι ούτε από το Μόντρεαλ, ούτε από τη Νέα Υόρκη, αλλά ο τραγουδιστής της, Kevin Barnes, είναι μεγάλος λάτρης της πόλης καθώς και φαν της νυχτερινής της σκηνής, την οποία έχει γνωρίσει σε όλες της τις εκφάνσεις. Το τραγούδι αφηγείται μια σύντομη και παράξενη γνωριμία του με μια Nεοϋορκέζα.

16. All the Critics Love U in New York – Prince
Είχε γράψει τραγούδια για όλα γύρω του, από τις γυναίκες που συναντάει μέχρι το τι χρώμα έχουν τα πλακάκια του μπάνιου του, σιγά μην δεν έγραφε για τους κριτικούς μουσικής της Νέας Υόρκης, οι οποίοι του φέρθηκαν σκληρά στα πρώτα του βήματα, αλλά κατόπιν χρύσωσαν το χάπι, αποθεώνοντας τον, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κι έπειτα.

17. Am I Ever Gonna Fall in Love in New York City? – Grace Jones
Πρωθιερεια της νυχτερινής ζωής της πόλης καθώς και της γκέι κοινότητας του Μεγάλου Μήλου, η Τζοουνς ήταν από μικρή αρκετά ανήσυχη, τόσο προσωπικά, όσο και μουσικά, φροντίζοντας να αφομοιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μουσικές επιρροές που έφταναν στα αυτιά της. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της.

18. An Open Letter to NYC – Beastie Boys
Ακόμη μια περίπτωση ενός συγκροτήματος που ταυτίζει το όνομα του με την Νέα Υόρκη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τιτλοφορήσουν ένα πρόσφατο άλμπουμ τους «Five Burroughs», από τις πέντε βασικές συνοικίες που απαρτίζουν την πόλη. Τα τρία μέλη της μπάντας είναι επίσης γεννήματα-θρέμματα Νεοϋορκέζοι.

19. Ballad of N.Y.C. – Fun Lovin’ Criminals
Κι αυτοί έχουν συνδέσει πολλά τραγούδια τους με τοπωνύμια και εικόνες της Νέας Υόρκης, την οποία λατρεύουν να υπηρετούν μουσικά τα τελευταία 20 χρόνια. Σε κάθε άλμπουμ τους παίζει να έχουν από 2-3 κομμάτια αφιερωμένα στην «καλύτερη πόλη του κόσμου», όπως την έχουν ονομάσει χαρακτηριστικά σε πολλές συνεντεύξεις τους.

20. Englishman in New York – Sting
Ο άγγλος μουσικός βρέθηκε κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στο Μεγάλο Μήλο, γοητεύτηκε από τις ομορφιές του κι έσπευσε να γράψει ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτήν, βασισμένο στις εγγενείς διαφορές ανάμεσα στις δυο κουλτούρες, την βρετανική και την αμερικανική.