Νεκροτσουλήθρες στην Πατησίων, την Ακαδημίας και το Σύνταγμα.
Σαρκασμός, rave και power disco από το βαθύ Αθηναϊκό κέντρο.
Ντύνονται αιχμηρά με adidas και full face και επιδίδονται στο ξεμάτιασμα της Βασιλίσσης Σοφίας.
Ο Leo κάνει τις παραγωγές, ο Γιώργος γράφει τη μουσική και τους στίχους και στα λάιβ τους γίνεται κυριολεκτικά της κολάσεως.
Εγώ συνάντησα τον δεύτερο και του ζήτησα διευκρινίσεις για το όνομα «Νεκροτσουλήθρα», τι τους μπαντριπάρει στην Αθήνα και να μου αναλύσει αν o σαρκασμός είναι τελικά ένα νέο αθηναϊκό genre που βρίσκεται στην άνθισή του.
– Πώς προέκυψε το όνομα «Νεκροτσουλήθρα»;
Αλήθεια δεν θυμάμαι ακριβώς τη σκέψη, προέκυψε πάντως την περίοδο 2016-2017, που ήμουν σε διαρκή αναζήτηση μακάβριων λογοπαιγνίων. Η λέξη «τσουλήθρα» έχει και μια πιο σκοτεινή απόδοση, μπορούν να το ψάξουν οι λάτρεις του νεοελληνικού drug σλανγκ.
– Ποιο είδος μουσικής σας αρέσει να ακούτε περισσότερο αυτόν τον καιρό; Παρακολουθείτε κάποια νέα συγκροτήματα;
Μεγάλωσα με punk και hardcore. Εδώ και κάποια χρόνια ακούω κυρίως 90s και early 00s rave. Εκτός αυτών, τελευταία έχω καεί με Tommy Cash και Bladee. Ο Leo ακούει punk.
– Τι σε μπαντριπάρει στην Αθήνα;
Μάλλον λιγότερα από όσα τις καταλογίζουν οι περισσότεροι. Έχει πολλά στραβά αλλά είναι απίστευτη παρέα – και τη μέρα και τη νύχτα. Γενικώς πιστεύω πως όσο και να την χαλάσουνε, όσο gentrification κι αν φάει, πάντα θα είναι η βρώμικη και διεστραμμένη Αθήνα που δωρίζει απλόχερα τις καβάτζες της σε όσους ξέρει ότι την αγαπάνε.O Gi
– Στα λαιβ που κάνετε γίνεται ο «κακός χαμός». Σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Οφείλεται στο γεγονός πως οι fans Νεκροτσουλήθρα είναι αλήτες.
– Κοινωνία, αυτοσαρκασμός και μουσική. Πώς συνδέονται αυτά τα τρία μεταξύ τους, αν συνδέονται;
Αν θέλουμε να συνδεθούν, συνδέονται – αλλά προτιμώ σίγουρα τον αυτοσαρκασμό και τη μουσική. Το κοινωνία» σαν όρος είναι αγχωτικός και δυσνόητος νομίζω – σαν τις «κοινωνικές» ταινίες που τελικά κανείς δεν ξέρει να σου εξηγήσει ακριβώς τι πραγματεύονται.
– Με αφορμή το «Παπαθεμελής Εξπρές». Είναι o σαρκασμός ένα αθηναϊκό genre που βρίσκεται στην άνθισή του;
Ε, σίγουρα το έχουμε ρίξει ομαδικώς στην ειρωνεία – και δικαίως. Δυστυχώς πιστεύω πως ο καιρός που ο απέναντι σε άκουγε όταν του έκανες ευθεία επίθεση έχει παρέλθει, οπότε πλέον πρέπει να κλείνεις το μάτι περισσότερο προς πολλές κατευθύνσεις, για να βρεις τους «δικούς σου».
– «Θανάτω Θάνατο Πατήσια» υπό ποιες συνθήκες γράφτηκε αυτό το κομμάτι, ποιο είναι το στόρι του;
Το κομμάτι γράφτηκε τέλη 2017 και ηχογραφήθηκε το 2018 στο σπίτι του ph0fyX (τσεκάρετε τον asap), όπως και όλα τα πρώτα κομμάτια Νεκροτσουλήθρα. Τώρα όσον αφορά το στόρι του κομματιού, είναι βομβαρδισμός πληροφοριών που είχα ανέκαθεν στο κεφάλι μου. Είναι τελείως personal – ο καθένας μπορεί να το πάρει όπως θέλει, εννοείται.
– Πες μου λίγα λόγια για το «Ντύσου Αιχμηρά».
Το «Ντύσου Αιχμηρά» είναι ουσιαστικά το EP που κυκλοφόρησε η περσόνα που πρωταγωνιστεί στο video clip του «Μου ανάβεις τα λαμπάκια» – cheers Κάτω Από Την Πατησίων. Πρόκειται για έναν ξοφλημένο trash τραγουδιστή που πλέον είναι τριτοτέταρτο όνομα στην Αθηνών Λαμίας και με αυτό το EP προσπαθεί να γίνει και πάλι φίρμα.
– Σε ποια ταινία θα ήταν ιδανικό σάουντρακ η Νεκροτσουλήθρα;
Στο «Ο Ροζ Γάτος» του 1985 με τον Σωτήρη Μουστάκα.
– Γενικότερα τι ζόρια θα έλεγες ότι τραβάει ένας νέος στην Ελλάδα του σήμερα;
Ε, μόνο ζόρια τραβάει – και όταν δεν τραβάει, αγχώνεται για τα ζόρια που ΘΑ τραβήξει. Δεν έχει νομίζω νόημα να παραθέσω τα προβλήματα που όλοι ξέρουμε και που απλώς πολλοί κάνουνε ότι δεν υπάρχουν (βλέπε housing, κοινωνική ανισότητα κλπ.). Είναι σίγουρα πολλά και όλα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν αναρωτιέσαι αν είσαι αρκετά «νέος» για να μιλήσεις για τους νέους στην Ελλάδα. Πάω να βάλω αγγούρακια στα μάτια.
– Υπάρχει λες έξοδος φυγής από αυτόν τον ζόφο;
Κυριολεκτική έξοδος δεν νομίζω, συγγνώμη. Εκτός αν πας να ζήσεις κάπου παντελώς απόμακρα, που προσωπικά δεν θα μπορούσα με τίποτα. Είναι ανάλογα και με το level αισιοδοξίας που διαθέτει το κάθε άτομο – εγώ έχω πολύ μικρό ποσοστό. Γραφικό και cheesy, αλλά η διέξοδος είναι μέσα στα κεφάλια μας, σε αυτά που γουστάρουμε και στα περιβάλλοντα που φτιάχνουμε και μέσα τους νιώθουμε εντάξει.
– Για ποιον μουσικό/συγκρότημα θα αρνιόσουν πεισματικά να «ανοίξετε» την συναυλία του και γιατί.
Ξενερώνω που δεν είναι δίπλα μου ο Leo να σκάσουμε στα γέλια τώρα, αλήθεια. Πέραν της πλάκας, όπως είπαν οι ΖΝ – Η πίστα μου ανήκει για αυτό θα σας παίρνω νοίκι.
– Ποια είναι η αφετηρία και που καταλήγει κάποιος που κάθεται στη Νεκροτσουλήθρα;
Η αφετηρία είναι να πάρεις ένα φτηνό Yamaha αρμόνιο. Μετά δεν έχω ιδέα, είναι από αυτές τις τσουλήθρες που τις έχει δει πολύ ώρα ο ήλιος και πας να κάτσεις και καίγεσαι.
– Είσαι στο θάλαμο θανατοποινιτών. Ποιο δίσκο/άλμπουμ ακούς πριν πεθάνεις.
Σίγουρα θα είχα καταστρώσει ένα πανέξυπνο σχέδιο για να μη με δέσουνε, αλλά αν το πάρουμε σαν δεδομένο – θα είχα τόσο άγχος που δεν θα μπορούσα να ακούσω μουσική με τίποτα. Θα έβαζα κάποιο αδιάφορο podcast στο YouTube και θα έπαιζα FIFA.
– Τι θα κάνεις μετά τελικά;
Στα άμεσα πλάνα είναι η κυκλοφορία ενός single μαζί με ένα video clip – και μετά από αυτό σίγουρα θέλουμε να κάνουμε κάποια lives εκτός Αθήνας.
– Κλείσε αυτή τη συνέντευξη με έναν στίχο που σε εκφράζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Came back again from extraordinary lengths / Just to justify the ends /No more pressure to pretend / To be less than what I am /And the story starts again /And the truth comes back in trend / I’m not holier-than-thou / But we’re trendier than them από το “Trendy” του Bladee.