Δεν είναι μυστικό ότι και οι δύο κυρίες είναι υπερταλαντούχες, και δεν είναι επίσης μυστικό ότι η φωνή και οι στίχοι της Amandine Stioui αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης darkwave σκηνής, ενώ η μουσική της Hélène de Thoury, είτε υπογράφει ως Hante, είτε ως Minuit Machine, αποτελεί μια καταιγιστική κατάθεση στην ευρύτερη synth wave μουσική. Το γαλλικό δίδυμο όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει τα πιο σκληροπυρηνικά dancefloors της Ευρώπης, αλλά και να χαράξει τη δική του μοναδική πορεία στην καινούργια γενιά της της σκηνής.
Οι στίχοι της Amandine αντικατοπτρίζουν με πάθος τη δική τους οπτική γωνία που καταγράφει τις φουρτούνες της σύγχρονης κοινωνίας, τις συνήθειες, τα πάθη, και την τρέλα της, ενώ χάρη στη μουσική και την παραγωγή της Hélène, τις ενορχηστρώσεις και τη σπουδαία δουλειά στο στούντιο που έχουμε γνωρίσει από την ίδια, κάνει το ηχητικό τους όραμα όχι μόνο επιβλητικό, αλλά και ένα αριστουργηματικό ντελίριο από ηλεκτρονικές αναφορές, minimal στοιχεία και industrial ηχόχρώματα και techno beats. Το duo σε μεταφέρει σε αμφίθυμα πεδία, πετώντας σε από τα συναισθηματικά riffs στα οργισμένα refrain που σε προκαλούν να θες να χορέψεις με την καρδιά σου για να εκφράσεις όλη την οργή, το πάθος και την αγωνία που έχεις μέσα σου.
Στις 3 Δεκεμβρίου οι Minuit Machine θα εμφανιστούν στη σκηνή του Gagarin 205, ενώ τη συναυλία θα ανοίξουν οι εγχώριοι Strawberry Pills και The Man & His Failures.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αυτές τις άκρως συμπαθείς κυρίες λίγες μόνο μέρες πριν την πολυαναμενόμενη συναυλία τους στη χώρα μας.
– Πώς προέκυψε το όνομα σας, Minuit Machine και τι σας έκανε να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε;
H. Ήταν το 2013 και έψαχνα έναν συνδυασμό δύο γαλλικών λέξεων που θα αντιπροσώπευε τη μουσική που δημιουργούσα. Το “Minuit” σημαίνει «Μεσάνυχτα» και είναι μια λέξη που μου αρέσει πολύ. Το “Machine” αντιπροσωπεύει το ηλεκτρονικό στοιχείο.
– Πώς θα προσδιορίζατε τη μουσική σας;
Α. Είναι ένα μείγμα dark wave, techno και EBM με μάλλον pop φωνητικές γραμμές! Βασικά πρόκειται για υβριδική ηλεκτρονική μουσική.
– Πώς γνωριστήκατε οι δυο σας;
Α. Έψαχνα για μια μπάντα και βρήκα μια αγγελία της Helene σε μια ιστοσελίδα για μουσικούς. Μου έστειλε το demo αυτού που μετέπειτα έγινε το “Agoraphobia”, το οποίο με ενέπνευσε αμέσως! Στη συνέχεια συναντηθήκαμε για μερικές μπύρες και κάναμε μια μεγάλη κουβέντα. Εκείνη τη στιγμή οι Minuit Machine γεννήθηκαν.
H. Μόλις επέστρεφα από το Λονδίνο όπου έζησα για δύο χρόνια και δεν ήξερα κανέναν στο Παρίσι για να ξεκινήσω μια μπάντα. Γι’ αυτό έβαλα αυτή την αγγελία στο διαδίκτυο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!
– Amandine, εσύ γράφεις τους στίχους. Ποιες εμπειρίες, συναισθήματα, καταστάσεις ή ψυχολογικές καταστάσεις σε εμπνέουν για να γράψεις;
Α – αυτό που προσπαθώ να απεικονίσω περισσότερο είναι κυρίως οι διάφορες διαθέσεις που περνάμε ως άνθρωποι. Την αμφιθυμία και όλες τις αντιφάσεις από τις οποίες είμαστε φτιαγμένοι. Έτσι, εμπνέομαι λίγο πολύ από κάθε συναίσθημα που μπορούμε ενδεχομένως να νιώσουμε: θυμό, θλίψη, αγάπη, πόνο κ.λπ. Εμπνέομαι επίσης από τις προσωπικές μου εμπειρίες προφανώς, αλλά και από τον κόσμο που με περιβάλλει, αλλά κι από παγκόσμια ζητήματα.
– Μιλήστε μου αν θέλετε για την προηγούμενη μουσική σας εμπειρία.
H. Έπαιζα πιάνο και άρπα όταν ήμουν παιδί. Σπούδασα επίσης μουσική θεωρία και παρόλο που δεν χρησιμοποιώ πραγματικά τη θεωρία αυτή σήμερα, καθώς χρησιμοποιώ περισσότερο τη διαίσθησή μου, υποθέτω ότι με βοήθησε να καταλάβω πώς να χτίζω αρμονίες. Τραγουδούσα επίσης σε Metal συγκρότημα όταν ήμουν μικρή και όταν ζούσα στο Λονδίνο, είχα τη χαρά να ζήσω την καταπληκτική εμπειρία των Phosphor. Αυτό με έκανε να ανακαλύψω τη νέα post-punk σκηνή και σίγουρα με ενέπνευσε και άλλαξε τον τρόπο που δημιουργώ μουσική.
Α. Έκανα μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής ως παιδί. Αργότερα, έμαθα να παίζω κιθάρα γιατί ήθελα να μπορώ να την παίζω ενώ τραγουδάω. Αργότερα, συμμετείχα σε δύο μουσικά πρότζεκτ, αλλά το έκανα μόνο για μένα και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν πραγματικά επαγγελματίας μουσικός.
– Συναντάμε στοιχεία από την προηγούμενη καλλιτεχνική φάση της καθεμιάς στο Minuit Machine ή η χημεία του παρόντος προτζεκτ δημιουργεί κάτι εντελώς καινούργιο;
Α. Νομίζω ότι και οι δύο φέρουμε κάποιες από τις προηγούμενες εμπειρίες μας στο Minuit Machine και είναι λογικό αφού είναι μέρος του εαυτού μας. Αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς η Helene και εγώ προερχόμαστε από ένα πολύ διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο και αυτό μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι η μουσική μας έχει αυτά α υβριδικά στοιχεία.
– Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
Α. Είμαι παιδί της δεκαετίας του ’90, οπότε βασικά άκουγα πολλή χορευτική μουσική, αλλά και grunge και pop rock. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ποτέ δεν άκουγα μουσική των 80s. Στην πραγματικότητα άρχισα να ανακαλύπτω αυτή τη μουσική αφότου μπήκα στους Minuit Machine. Με τα χρόνια οι επιρροές μου έχουν εξελιχθεί πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι ακούω industrial techno (κυρίως όταν γυμνάζομαι), pop και folk μουσική.
H. Οι μουσικές μου επιρροές πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν τόσα πολλά τραγούδια που με ενέπνευσαν. Όταν ήμουν έφηβη μου άρεσε πολύ η ανεξάρτητη ροκ σκηνή όπως οι Radiohead και οι Muse και στη συνέχεια, όταν ήμουν περίπου είκοσι, ανακάλυψα τη metal μουσική. Τώρα όμως δεν μου αρέσει πια αυτό το είδος μουσικής. Λατρεύω την ηλεκτρονική μουσική γενικά, τη σκοτεινή φυσικά, αλλά κυρίως ό,τι ακούγεται νοσταλγικό. Μου αρέσουν επίσης τα ατμοσφαιρικά και πρωτότυπα soundtracks, η μουσική των 80’s και 90’s. Φυσικά ψήγματα από όλα αυτά μπορείτε να βρείτε στον ήχο των Minuit Machine.
– Ξεκάθαρα ο ήχος σας έχει μια 80s ατμόσφαιρα, ενσωματώνοντας πολλά minimal, cold wave και synthwave στοιχεία. Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτό που κάνει αυτή την αισθητική διαχρονική και επίκαιρη ακόμα και σήμερα;
Α. είναι παράξενο γιατί δεν αισθάνομαι καθόλου την ατμόσφαιρα των 80s στην τρέχουσα μουσική μας! Ξέρω ότι τα πρώτα LPs είχαν αυτό το vibe, αλλά νιώθω ότι από το EP μας Don’t Run From Fire κι έπειτα, ο ήχος μας έχει μετατοπιστεί περισσότερο στα 90s. Ξέρω ότι υπάρχει ακόμα ένας τεράστιος ντόρος γύρω από τη μουσική των 80s ίσως επειδή η νέα γενιά νοσταλγεί κατά κάποιο τρόπο εκείνα τα χρόνια που δεν έζησε, αλλά για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι έχει αρχίσει να γίνεται λίγο παλαιικό.
– Η σκηνή ποιας χώρας είναι κατά τη γνώμη σας αυτή τη στιγμή η πιο επιδραστική στο synth/dark wave είδος; Η Βρετανία και η Γαλλία είναι, ας πούμε, στάνταρ, αλλά ποια χώρα θεωρείτε ως ανερχόμενη, και ποιες μπάντες ίσως;
Α. Θα έλεγα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Μεξικό. Σαφώς οι Boy Harsher είναι το μεγαλύτερο σχήμα της σκηνής, μετά θα έλεγα τους Linea Aspera και σε λίγο διαφορετικό ύφος τους Rein.
H. Αισθάνομαι ότι τη δεκαετία του 2010 έφτασε στην Ευρώπη μια νέα ασαφής synth/dark wave μουσική. Εμφανίστηκαν τόσα πολλά νέα συγκροτήματα, τόσα πολλά καταπληκτικά shows παντού. Τώρα δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω ότι τα περισσότερα νέα ενδιαφέροντα σχήματα έρχονται από τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι η σκηνή είναι λιγότερο ενεργή στην Ευρώπη. Αλλά φυσικά, η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στην underground σκηνή…
– Helene, πώς πάνε τα πράγματα με το άλλο σου πρότζεκτ, το Hante;
H. Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρξει μέλλον για αυτό το πρότζεκτ. Κυκλοφόρησα ένα άλμπουμ πέρυσι κατά τη διάρκεια της Πανδημίας και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προωθήσω το άλμπουμ χωρίς μια κανονική περιοδεία. Στη συνέχεια έκανα μερικές εμφανίσεις που ήταν εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά μετά από μια πολύ άσχημη εμπειρία που είχα στο Βέλγιο, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να περιοδεύω πια μόνη. Έτσι αποφάσισα να επικεντρωθώ στους Minuit Machine για λίγο καιρό. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, είχα σοβαρές επιπλοκές που μου προκάλεσε η νόσηση από Covid. Έχασα την αριστερή μου ακοή και τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού. Και τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω αυτό το project καθώς δεν μπορώ να μιξάρω πλέον ή να κάνω master κάποιο δικό μου τραγούδι.
– Αντιλαμβάνομαι ότι εντάσσετε πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία στη δουλειά σας. Πιστεύετε γενικά ότι η ηλεκτρονική σκηνή έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια;
Α. Ναι, στην πραγματικότητα αντιλαμβάνομαι τη μουσική μας ως πιο ηλεκτρονική παρά cold wave. Στην πραγματικότητα παράγεται μόνο με έναν υπολογιστή και plug ins, τίποτα άλλο. Οπότε στην ουσία είναι καθαρά ηλεκτρονική. Η ηλεκτρονική σκηνή είναι πολύ μεγάλη, αλλά βέβαια νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια αναδύθηκαν πολλές υποδιαιρέσεις ή έγιναν πιο δημοφιλείς, έστω και αν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα το EBM.
– Δεν μπορώ να αποφύγω να σας ρωτήσω για το επερχόμενο live σας στην Αθήνα. Πώς προέκυψε να επιλέξετε την Αθήνα για ένα live; Τι να περιμένουμε στην εμφάνισή σας στο μουσικό χώρο Gagarin 205;
A. Θέλαμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα εδώ και χρόνια. Το live θα περιλαμβάνει κομμάτια από το νέο μας δίσκο. Ελπίζουμε να σας αρέσει!
H. Και οι δύο αγαπάμε απόλυτα αυτή την πόλη! Γενικά παίζουμε όπου μας προσκαλεί ο κόσμος, και ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένες που επιτέλους αυτό είναι και πάλι εφικτό!
– Στο παρελθόν είχατε παίξει ξανά στην Αθήνα. Πώς ανταποκρίθηκαν οι Αθηναίοι στον ήχο σας;
Α. Την πρώτη φορά που ήρθαμε εδώ μου άρεσε πολύ αυτή η πόλη. Πρώτα απ’ όλα είναι πανέμορφη και μιλάει στην καρδιά μου. Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου εδώ και πραγματικά έχω περάσει πολύ όμορφα στην πόλη σας! Νομίζω ότι γενικά έχουμε ένα αρκετά θερμό κοινό στην Αθήνα, οπότε ανυπομονούμε πολύ να παίξουμε ξανά!
H. Περάσαμε μερικές μέρες στην Αθήνα όταν παίξαμε εκεί την πρώτη φορά, οπότε είχαμε λίγο χρόνο να την γυρίσουμε. Είναι πραγματικά μια όμορφη πόλη με υπέροχη και φιλόξενη ατμόσφαιρα!
– Ποια είναι η πόλη με την πιο “Minuit Minuit” αισθητική, η Αθήνα, το Παρίσι το Λονδίνο ή κάποια άλλη;
Α. Αν και αγαπώ την Αθήνα και είναι μια πόλη στην οποία θα μπορούσα εύκολα να ζήσω, θα έλεγα το Παρίσι. Γιατί εκεί μένουμε και εκεί κάναμε την παραγωγή των περισσότερων κομματιών μας, και το Παρίσι είναι ταυτόχρονα επικό και έντονο. Αυτό προσπαθούμε να το αποτυπώσουμε και στη μουσική μας.
H. Το Παρίσι είναι το σπίτι μας, φυσικά οι Minuit Machine είναι το Παρίσι!
– Πείτε μας λίγα λόγια για το άλμπουμ σας που κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Α. Το “24 κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την εταιρεία μας Synth Religion. Είναι ένα LP με 7 κομμάτια, άρα ένα μάλλον σύντομο άλμπουμ, και αυτό ήταν το ζητούμενο. Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην ποιότητα και να βάλουμε στο άλμπουμ μόνο τα κομμάτια με τα οποία ήμασταν απόλυτα ικανοποιημένοι. Για μας είναι ένα πολύ συναισθηματικό LP, ίσως το πιο προσωπικό που έχουμε δημιουργήσει. Κάθε κομμάτι περιγράφει ένα συναίσθημα, ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και αφηγείται μια προσωπική ιστορία. Είναι ίσως πιο pop από ό,τι τα πιο παλιά μας, αλλά με εμβόλιμα techno beats και επιρροές από EBM.
– Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα μελλοντικά σας σχέδια;
Α. Έχουμε προγραμματίσει αρκετές συναυλίες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μόλις κυκλοφορήσαμε ένα άλμπουμ, οπότε αυτή τη στιγμή θέλουμε να το προωθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να επικεντρωθούμε σε αυτό.