Ένα τραγούδι σε εμπνέει να κουνήσεις τα πόδια σου, ενώ κάποιο άλλο να βγεις έξω και να αλλάξεις τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι η μουσική συγκινεί τους ανθρώπους με ιδιαίτερους τρόπους.
Αν σου αρέσει ιδιαίτερα ένα μουσικό κομμάτι, ο εγκέφαλός σου κάνει κάτι που ονομάζεται Αυτόνομη Αισθητηριακή Μεσημβρινή Απόκριση (ASMR), το οποίο έχει την αίσθηση ενός μυρμήγκιάσματος στον εγκέφαλο ή στο τριχωτό της κεφαλής σας. Είναι το μικρό «βουητό» της φύσης, μια φυσική ανταμοιβή, που περιγράφεται από ορισμένους ως «οργασμός στο κεφάλι». Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι εξηγεί γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία, για παράδειγμα, «νιώθοντας τον Κύριο να κινείται μέσα τους», αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα αναλύσω σε μελλοντικό άρθρο.
Αποδεικνύεται ότι το ASMR είναι αρκετά ιδιαίτερο. Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για το ASMR δεν χάνεται από το Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ τείνει να βάζει τους ανθρώπους σε στρώματα σύγχυσης και η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μουσική μπορεί μερικές φορές πραγματικά να βγάλει τους ανθρώπους από τη θολούρα της νόσου Αλτσχάιμερ και να τους επαναφέρει στην (έστω και φαινομενική) κανονικότητα… έστω και για λίγο.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές, αλλά σπάνια έχει μελετηθεί σωστά. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι η ιστορία του Χένρι, ο οποίος βγαίνει από την άνοια ακούγοντας τραγούδια από τα νιάτα του.
Ο Δρ. Jeff Anderson, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας της Γιούτα και συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει: «Στην κοινωνία μας, οι διαγνώσεις άνοιας αυξάνονται καταιγιστικά με τη μορφή της χιονοστιβάδας και εξαντλούν τους ανθρώπινους πόρους στο έπακρο. Κανείς δεν λέει ότι η αναπαραγωγή μουσικής θα αποτελέσει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο διαχειρίσιμα, να μειώσει το κόστος της περίθαλψης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς».