Ένα… σμήνος από Elvis Presleys συνέρρευσε σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ουαλίας την περασμένη εβδομάδα.
Το Porthcawl στο Bridgend υποδέχτηκε πάνω από 40.000 ανθρώπους για το μεγαλύτερο φεστιβάλ για σωσίες του Elvis Presley στην Ευρώπη.
Οι σωσίες του Elvis Presley έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κερδίσουν το βραβείο του Καλύτερου Σωσία του Elvis.
Το ερώτημα που έρχεται, αυτομάτως, σε όλους είναι: «Γιατί το εν λόγω φεστιβάλ διοργανώθηκε στην Ουαλία και όχι στο Τενεσί, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε ο Elvis;»
Αυτο συμβαίνει επειδή ο Elvis Presley καταγόταν όντως… από την Ουαλία!
Ας δούμε λοιπόν τα περί ουαλικής καταγωγής του Elvis: Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι η οι μεγάλιθοι στο Στόουνχεντζ μεταφέρθηκαν εκεί από την πόλη Πρέσελι (Preseli) στην Ουαλία.
Η πόλη, βέβαια, είναι σημαντική για μερικούς ακόμη λόγους: στις τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα πολλοί ντόπιοι αποφάσισαν να μετακομίσουν στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.
Κάποιοι εξ αυτών, έφτασαν στο Τούπελο και στο Μέμφις έχοντας στις αποσκευές τους φυλαχτά και εικόνες του προστάτη αγίου τους, του St. Elvis, ο οποίος τιμούταν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το Preseli.
Ένας από αυτούς τους μετανάστες, ο Vernon Presley [δηλαδή, ο «Βέρνον από το Preseli»], κατάφερε το 1935 να αποκτήσει δυο γιους: τους δίδυμους Ελβις και Γκάρον [Garron, από την κέλτικη λέξη «gearran»].
Ο Γκάρον πέθανε πάνω στη γέννα, ενώ ο Ελβις τίμησε με το καλύτερο τρόπο το όνομα του προστάτη αγίου του ουαλο-ιρλανδού μετανάστη πατέρα του.
Ποιος ήταν ο Elvis Presley
Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ (αγγλικά: Elvis Aaron Presley (ορθή προφορά: Έλβις Άαρον Πρέσλι, 8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977), ευρύτερα γνωστός και απλά ως Έλβις, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Γνωστός ως «ο Βασιλιάς του Ροκ εντ Ρολ» ή απλώς «ο Βασιλιάς», θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία του θεάματος.
Ο Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Τούπελο του Μισισίπι, ενώ σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μέμφις του Τενεσί.
Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954, ηχογραφώντας στην εταιρεία Sun Studios με τον παραγωγό Σαμ Φίλιπς, ο οποίος ήθελε να φέρει τον ήχο της αφροαμερικάνικης μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Πρίσλεϊ στην ρυθμική ακουστική κιθάρα συνοδευόμενος από τον βασικό κιθαρίστα Σκότι Μουρ και τον μπασίστα Μπιλ Μπλακ, ήταν πρωτοπόρος του rockabilly: ενός συνδυασμού μουσικής κάντρι και rhythm and blues.
Το 1955 ο ντράμερ Ντ.Τζ. Φοντάνα εντάχθηκε για να ολοκληρωθεί το κλασικό κουαρτέτο του Πρίσλεϊ και υπέγραψε συμβόλαιο με την RCA Records σε μια συμφωνία που κανόνισε ο “συνταγματάρχης” Τομ Πάρκερ, ο οποίος ήταν μάνατζερ του για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το πρώτο του single με την RCA, “Heartbreak Hotel”, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1956 και έγινε νούμερο ένα επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μία σειρά επιτυχημένων τηλεοπτικών εμφανίσεων και δίσκων, έγινε πρωτοπόρος το νέου δημοφιλούς ήχου του ροκ εντ ρολ. Οι δυναμικές ερμηνείες τραγουδιών και το προκλητικό του στυλ, συνδυασμένα με ένα μοναδικό και ισχυρό μείγμα επιρροών τον έκαναν πάρα πολύ δημοφιλή και αμφιλεγόμενο.
Τον Νοέμβριο του 1956, ο Πρίσλεϊ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Αγάπα με τρυφερά (Love Me Tender). Πηγαίνοντας να υπηρετήσει στον στρατό το 1958, ο Πρίσλεϊ έκανε επανεκκίνηση στην καριέρα του 2 χρόνια αργότερα με μεγάλη επιτυχία. Έκανε μερικές συναυλίες ωστόσο, καθοδηγούμενος από τον Πάρκερ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960 γυρίζοντας ταινίες και δίσκους σάουντρακ.
Το 1968, 7 χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία, επέστρεψε στη σκηνή μέσω τηλεοπτικού αφιερώματος επιστροφής του ονόματι Elvis, το οποίο οδήγησε σε μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λας Βέγκας. Το 1973, ο Πρίσλεϊ έκανε τη συναυλία Aloha from Hawaii, με την οποία έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης που έκανε συναυλία που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρίσλεϊ είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής με εκτιμώμενο αριθμό πωλήσεων 500 εκατομμυρίων δίσκων.
Η χρόνια χρήση συνταγογραφουμένων φαρμάκων επιβάρυνε σοβαρά την υγεία του. Απεβίωσε το 1977 στο κτήμα του, την Γρέισλαντ, σε ηλικία 42 ετών.
Στις 16 Αυγούστου 1977 στο Μέμφις του Τενεσί, ο Πρίσλεϊ βρέθηκε από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, ξαπλωμένος στο πάτωμα στο σπίτι του στο κτήμα Γρέισλαντ. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του, σε ηλικία 42 ετών.
Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση ναρκωτικών.
Η κηδεία του Πρίσλεϊ ήταν εθνικό γεγονός, το οποίο παρακολούθησαν φίλοι, θαυμαστές του και δημοσιογράφοι. Η ταφή του αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Φόρεστ Χιλ στο Μέμφις, δίπλα από τη μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στη Γρέισλαντ. Μετά το θάνατο του άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή.