Το 1849, πριν από περίπου 175 χρόνια, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε βρέθηκε νεκρός σε ένα χαντάκι της Βαλτιμόρης υπό μυστηριώδεις συνθήκες που πολύ πιθανόν να σχετίζονται με μια σφοδρή εκλογική απάτη. Ήταν ένα ατιμωτικό τέλος σε μια ζωή που σημαδεύτηκε από κακουχίες, αλκοολισμό και απώλειες. Αφού πάλεψε για χρόνια ολόκληρα όντας ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που τόλμησε να προσπαθήσει να ζήσει από την τέχνη του, και αφού απέτυχε σε διάφορα εκδοτικά εγχειρήματα και πόστα, ο Πόε ελάχιστα κατάφερε να πετύχει, αφού μετά βίας τα έβγαζε πέρα οικονομικά και το μόνο που κατάφερε ήταν να τραβήξει λίγη -κυρίως αρνητική- προσοχή για τα πασίγνωστα πλέον έργα του, όπως για παράδειγμα, το «Κοράκι». Σύγχρονοί του, όπως ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, απαξίωσαν το ποίημα και μια μεταγενέστερη γενιά συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, τον χαρακτήρισε «χυδαίο».

Αλλά βέβαια, όπως γνωρίζουμε, ένα αντίθετο ρεύμα εκτίμησης του Πόε επικράτησε μεταξύ των λογοτεχνών, των καλλιτεχνών και των σκηνοθετών που ασχολούνται με το μυστήριο, τον τρόμο και το υπερφυσικό – σε τέτοιο βαθμό ώστε τον προηγούμενο αιώνα, σχεδόν κάθε καλλιτέχνης που έστω και παροδικά σχετίστηκε με σκοτεινά θέματα, είχε τον Πόε ως ευαγγέλιο.

Εδώ, μπορείτε να ακούσετε τον ηθοποιό Κρίστοφερ Γουόκεν να διαβάζει το «Το Κοράκι», ένα ποίημα σχεδιασμένο να προκαλεί αυτό που ο συγγραφέας αποκαλούσε «ενιαίο αποτέλεσμα» με τις ξορκιστικές επαναλήψεις του. Αυτή η ηχογράφηση προέρχεται από μια συλλογή αναγνώσεων του Πόε από διασημότητες με τίτλο Closed on Account of Rabies, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μοναδικές εκδοχές του έργου του κλασικού συγγραφέα του τρόμου, συμπεριλαμβανομένου του “The Tell-Tale Heart“, όπως το διάβασε ο γενάρχης της Punk, Ιγκι Ποπ.

Το The Tell-Tale Heart, η «Μαρτυριάρα Καρδιά» -όπως έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά- ένα κλασικό σύντομο διήγημα τρόμου του Έντγκαρ Άλαν Πόε, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1843 και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Πόε. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό διήγημα, ο ανώνυμος αφηγητής οδηγείται σταδιακά στην τρέλα. Αν και μας διαβεβαιώνει συνεχώς ότι δεν είναι τρελός, και μάλιστα θέτει ως απόδειξη την ψυχραιμία και τη μεθοδικότητα με την οποία αφηγείται την ιστορία, όλα καταρρέουν όταν τον μαρτυρά η καρδιά του θύματος.

Με το μυστήριο και την ασάφεια να περιβάλλουν την ταυτότητα του αφηγητή, το φύλο του παραμένει αόριστο. Η ιστορία περιγράφει λεπτομερώς έναν ηλικιωμένο άνδρα -με τον οποίο ο αφηγητής μοιράζεται το ίδιο σπίτι- ο οποίος έχει ένα ενοχλητικό μπλε μάτι που μοιάζει με «όρνιο» και το οποίο ο αφηγητής αργότερα θα χαρακτηρίσει ως “κακό” μάτι, καθώς σχεδιάζει να τον δολοφονήσει. Η ιστορία επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της τέλεσης του τέλειου εγκλήματος, καθώς  η αφήγηση περιβάλλεται από παράνοια και από τον φόβο της τρέλας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αρκετοί δημιουργοί έβαλαν τη δική τους πινελιά στη «Μαρτυριάρα Καρδιά» σε μια ποικιλόμορφη γκάμα διασκευών. Πριν από μερικά χρόνια όμως, ο Ιγκι Ποπ ανέλαβε τα ηνία χαρίζοντας την επιβλητική και βραχνή φωνή του στον χαρακτήρα του αφηγητή για μια σειρά audiobooks.

Ανάμεσα σε άλλες αφηγήσεις, στην εν λόγω συλλογή μπορείτε να ακούσετε ένα λιγότερο γνωστό ποίημα του Πόε με τίτλο “Ulalume” αναγνωσμένο από τον Τζεφ Μπάκλεϊ, με ένα συνοδευτικό soundtrack που ταιριάζει γάντι στην αυστηρή, ρυθμική απαγγελία του Μπάκλεϊ. Η χρήση της μουσικής σε αυτό το άλμπουμ έχει διχάσει πολλούς οπαδούς του Πόε, και ομολογουμένως, ορισμένα κομμάτια ταιριάζουν καλύτερα από άλλα. Στο “Ulalume” του Μπάκλεϊ, η μουσική εντείνει την ένταση και δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για να μας μεταφέρει στην ομιχλώδη κεντρική περιοχή του Γουίρ, στο «στοιχειωμένο από φαντάσματα δάσος» και τους «σκοτεινούς ποταμούς» λάβας που αναβλύζουν από την καρδιά του ποιητή. Στην ανάγνωση του “Annabelle Lee” από τη Μαριάν Φέιθφουλ, παρακάτω, μια πανδαισία από τρανταχτά συνθεσάιζερ μπορεί να φανεί υπερβολική και περιττή σε ορισμένους.

Το υπόλοιπο άλμπουμ του 1997, μας χαρίζει αναγνώσεις από τους γκοθ-ροκ σταρ της δεκαετίας του ’80 Νταμιάντα Γκαλάς και Γκάβιν Φράιντεϊ, τον σκηνοθέτη του Bad Lieutenant Άμπελ Φεράρα, καθώς και την τραγουδίστρια των Blondie, Ντέμπι Χάρι.