Το νέο εργαλείο podcasting της Google ονομάζεται Audio Overview κι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα σε λίγες ημέρες. Η λειτουργία podcast κυκλοφόρησε συμπληρωματικά στα μέσα Σεπτεμβρίου ως μέρος του NotebookLM, ενός βοηθού έρευνας με ΑΙ που κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο. Το NotebookLM που χρησιμοποιεί το μοντέλο Gemini 1.5 της Google επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν περιεχόμενο όπως συνδέσμους, βίντεο, αρχεία PDF και κείμενα. Στη συνέχεια προς επαλήθευση έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στο σύστημα σχετικά με το περιεχόμενο και αυτό προσφέρει σύντομες περιλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα το εργαλείο δημιουργεί ένα podcast που ονομάζεται “Deep Dive” με μια ανδρική και μια γυναικεία φωνή να συζητούν ό,τι κι αν έχετε ανεβάσει. Οι φωνές είναι απίστευτα ρεαλιστικές – τα επεισόδια περιλαμβάνουν ανθρώπινες εκφράσεις όπως «Ουάου» και «Α, σωστά» και «Κάτσε, για να καταλάβω σωστά». Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί τρομερά αποτελέσματα ακόμα και με ελάχιστο περιεχόμενο, δήλωσε η κα Martin επικεφαλής προϊόντος του NotebookLM στην πλατφόρμα X. Το μοντέλο φωνής έχει σκοπό να παράγει συναισθηματικό και ελκυστικό ήχο που μεταδίδεται με έναν «ζωντανό τόνο», όπως ανέφερε η Martin.

Το NotebookLM έχει αποκτήσει νέα δυναμική μεταξύ των χρηστών. Η εταιρεία τώρα εργάζεται για την προσθήκη περισσότερων εργαλείων εξατομίκευσης, όπως αλλαγή του μήκους, της μορφής, των φωνών και των γλωσσών τονίζει η Martin. Προς το παρόν, το εργαλείο υποτίθεται ότι παράγει podcasts μόνο στα αγγλικά, αλλά κάποιοι χρήστες στο Reddit κατάφεραν να το κάνουν να δημιουργήσει ήχο στα γαλλικά και τα ουγγρικά.

Με ποιους τρόπους αξιοποιούν οι χρήστες το NotebookLM

Podcast

Ο Andrej Karpathy, μέλος της ιδρυτικής ομάδας της OpenAI και πρώην διευθυντής τεχνητής νοημοσύνης στην Tesla δήλωσε στην πλατφόρμα X ότι το “Deep Dive” είναι πλέον το αγαπημένο του podcast. Ο Karpathy δημιούργησε τη δική του σειρά podcast με τεχνητή νοημοσύνη με τίτλο “Histories of Mysteries”, η οποία στοχεύει να «αποκαλύψει τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της ιστορίας». Το εργαλείο διαπρέπει όταν του δίνεται πολύπλοκο υλικό που μπορεί να περιγράψει με έναν απλό και προσιτό τρόπο. Η Allie K. Miller, σύμβουλος startup στην τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε το εργαλείο για να δημιουργήσει έναν οδηγό μελέτης και ένα podcast περίληψης του “The Great Gatsby” του F. Scott Fitzgerald.

Τα προβλήματα

Το NotebookLM δημιούργησε εξαιρετικά ρεαλιστικά και ενδιαφέροντα podcasts με τεχνητή νοημοσύνη. Πώς όμως θα φιλτράρει το τοξικό περιεχόμενο; Οι άνθρωποι ήδη έχουν την τάση να εμπιστεύονται ό,τι λένε τα προγράμματα υπολογιστών, ακόμα κι όταν κάνουν λάθος. Αυτό το πρόβλημα να εντείνεται όταν οι ψευδείς δηλώσεις γίνονται από μια φιλική και αυθεντική φωνή, προκαλώντας την εξάπλωση εσφαλμένων πληροφοριών. Επίσης σημαντική είναι η διασφάλιση της δυνατότητας εποπτείας περιεχομένου του εργαλείου. Πρόσθεσα κάποια τοξικά περιεχόμενα, όπως ρατσιστικά στερεότυπα. Το μοντέλο δεν τα εντόπισε.

Όταν προστέθηκε ένα απόσπασμα από το “Mein Kampf” του Αδόλφου Χίτλερ στο NotebookLM το μοντέλο άρχισε να δημιουργεί ήχο με βάση αυτό.

Τι συνέβη με το πολιτικό μανιφέστο τόσο της Κάμαλα Χάρις;

Οι παρουσιαστές ήταν πολύ πιο ενθουσιώδεις για την εκλογική πλατφόρμα της Χάρις, χαρακτηρίζοντας τον τίτλο «πιασάρικο» και λέγοντας ότι η προσέγγισή της ήταν ένας καλός τρόπος να διατυπωθούν τα ζητήματα. Για παράδειγμα, οι παρουσιαστές της τεχνητής νοημοσύνης υποστήριξαν την ενεργειακή πολιτική της Χάρις. “Ειλικρινά, αυτά είναι πράγματα που ο κόσμος μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει—όχι απλώς κάποια αφηρημένη πολιτική, αλλά κάτι που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά τους”, είπε η γυναίκα παρουσιαστής.

Πώς να το δοκιμάσετε μόνοι σας

Μεταβείτε στο NotebookLM και δημιουργήστε ένα νέο σημειωματάριο. Πρώτα πρέπει να προσθέσετε μια πηγή. Μπορεί να είναι ένα PDF έγγραφο, ένας σύνδεσμος YouTube, ένα αρχείο MP3, ένα αρχείο Google Docs ή ένας σύνδεσμος από ιστοσελίδα, μπορείτε ακόμα να επικολλήσετε κείμενο απευθείας. Θα πρέπει να εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο με τον τίτλο «Οδηγός Σημειωματάριου». Σε αντίθετη περίπτωση θα το βρείτε στη δεξιά γωνία δίπλα στη συνομιλία. Αυτό θα σας δείξει μια σύντομη περίληψη του υλικού που προσθέσατε, καθώς και προτεινόμενες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο AI chatbot σχετικά με αυτό. Η λειτουργία «Ηχητική Επισκόπηση» βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία. Κάντε κλικ στο «Δημιουργία». Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε είτε να το κατεβάσετε είτε να μοιραστείτε έναν σύνδεσμο. Θα το δοκιμάσετε;

*Mε στοιχεία από το MIT Technology Review.

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.