Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί ως μια διττή δύναμη στον πολιτικό τομέα, προσφέροντας τόσο σημαντικές απειλές όσο και ευκαιρίες για τη δημοκρατία. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την υπερτροφοδοτούμενη παραπληροφόρηση και την επιτήρηση, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική διαδικασία, να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να επηρεάσουν την εκλογική ακεραιότητα. Ωστόσο, η ΤΝ μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και να υποστηρίξει τους ακτιβιστές στη προώθηση δημοκρατικών αξιών.

Η ανάπτυξη της ΤΝ έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την παραγωγή παραπληροφόρησης σε μαζική κλίμακα. Οι κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ΤΝ για να δημιουργήσουν ψευδείς ειδήσεις και παραπλανητικό περιεχόμενο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τις εκλογές. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες συχνά δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ανθρώπινου και AI-παραγόμενου περιεχομένου, γεγονός που καθιστά τη διάδοση παραπληροφόρησης πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των πολιτών, ενισχύοντας τον έλεγχο από αυταρχικά καθεστώτα και περιορίζοντας τις ελευθερίες.

Καθώς οι αυταρχικοί ηγέτες γίνονται όλο και πιο ικανοί στη χρήση της ΤΝ για κακόβουλους σκοπούς, οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας πρέπει να προσαρμοστούν και να αναπτύξουν στρατηγικές που ενσωματώνουν την ΤΝ στην προώθηση δημοκρατικών αξιών. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες της ΤΝ μπορεί να ενδυναμώσει τους πολίτες και τους ακτιβιστές στην προσπάθειά τους για μια πιο διαφανή και συμμετοχική δημοκρατία.

Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης προβλέπουν εκλογικά αποτελέσματα, κλεισίματα πολιτικών χώρων, ξένη επιρροή στις δημοκρατικές διαδικασίες και αλλαγές στις κοινωνικές δομές και σχέσεις. Οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις προβλέψεις για να προβλέψουν καίριες προκλήσεις και ευκαιρίες και να σχεδιάσουν αναλόγως.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούν και αναλύουν την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Εντοπίζουν τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντοπίζουν ροές παραπληροφόρησης και αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης επηρεάζουν τις δημόσιες απόψεις και τα συναισθήματα. Το Debunk.eu έχει χρησιμοποιήσει τέτοια εργαλεία για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Vox Ukraine παρακολουθεί πώς η ρωσική προπαγάνδα διαδίδεται και επηρεάζει τις απόψεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εφαρμογή FactStream ελέγχει τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο για πολιτικές συζητήσεις (αντλεί από μια βάση δεδομένων με ισχυρισμούς που έχουν προηγουμένως ελεγχθεί ως προς τα γεγονότα). Επιτρέπει στους χρήστες να επαληθεύουν άμεσα τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια ζωντανών εκπομπών.

Κινητοποίηση της υποστήριξης

Οι σύγχρονοι ακτιβιστές υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ως εργαλείο για την ενίσχυση της παρουσίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω μοντέλων μηχανικής μάθησης, είναι σε θέση να προβλέπουν τις απόψεις διαφορετικών κοινοτήτων, να εντοπίζουν κρίσιμους παράγοντες επιρροής, να παρακολουθούν τις παραπομπές και να συγκρίνουν τις επιδόσεις μεταξύ λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν στους ακτιβιστές να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους ανάλογα με τα διάφορα τμήματα του κοινού, να κατανοούν καλύτερα τη διάδοση του δημόσιου περιεχομένου και να αναλύουν τις τακτικές των ανταγωνιστών τους, αξιολογώντας παράλληλα τις αντιδράσεις των χρηστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2022, σχεδόν το 50% της διαδικτυακής κίνησης προέρχεται από bots, με την τάση αυτή να αναμένεται να αυξηθεί με την εξάπλωση της ΤΝ. Πολλά κοινωνικά κινήματα έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τα bots για την προώθηση συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διεκδίκηση κάλυψης από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αν και τα bots φαίνεται να ενθαρρύνουν τη δράση μεταξύ των υποστηρικτών, η επίδρασή τους στην αλλαγή απόψεων είναι περιορισμένη.

Οι ακτιβιστές μπορούν να αξιοποιήσουν την ΤΝ με παρόμοιο τρόπο όπως οι εμπορικοί έμποροι, επεκτείνοντας την εμβέλειά τους στα κοινωνικά μέσα. Έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναρτήσεις τους, να χρησιμοποιούν emojis για την αλληλεπίδραση με το κοινό και να μετρούν την αποτελεσματικότητα των αντιπάλων τους. Επιπλέον, μπορούν να δοκιμάζουν σε πραγματικό χρόνο ποια μηνύματα έχουν μεγαλύτερη απήχηση και ποια χρήζουν βελτίωσης, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική τους στον ψηφιακό χώρο.

Ομάδες προάσπισης, όπως η Human Rights Watch και η Greenpeace, χρησιμοποιούν πλατφόρμες με τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη δέσμευση, για παράδειγμα για να τμηματοποιήσουν τους υποστηρικτές τους ανάλογα με την τοποθεσία και να δουν ποιος ανοίγει τα μηνύματά τους και για να οργανώσουν εκστρατείες προάσπισης από τη βάση. Αυτές οι πλατφόρμες βοηθούν στην κινητοποίηση των υποστηρικτών – για να εντοπίσουν τους υποστηρικτές που ενδιαφέρονται περισσότερο να εμπλακούν, να στείλουν σε αυτούς τους υποστηρικτές εκπαιδευτικά βίντεο υπεράσπισης, να παράσχουν οδηγίες για συντονισμένη δράση, να συλλέξουν αναφορές σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι υποστηρικτές με τους φορείς χάραξης πολιτικής ή τις τοπικές κοινότητες και να διευκολύνουν τις ιδιωτικές ομάδες κοινωνικής δικτύωσης όπου οι υποστηρικτές μπορούν να ενημερώνονται μεταξύ τους -και να καυχιούνται- για το έργο που έχουν επιτελέσει.

Ελάφρυνση της καταστολής

Όταν οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν το διαδικτυακό περιεχόμενο, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Geneva βοηθούν στην παράκαμψη της λογοκρισίας. Οι ακτιβιστές σε καταπιεστικά περιβάλλοντα χρησιμοποιούν το Geneva για να εντοπίζουν τις αποκλεισμένες διευθύνσεις πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP), να ανακατευθύνουν αυτόματα τα κανάλια εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) και να εξασφαλίζουν έτσι ως επί το πλείστον αδιάλειπτη υπηρεσία. Παρομοίως, μακροχρόνια εργαλεία όπως το Psiphon, το Tor και το Lantern ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τη βελτιστοποίηση της δρομολόγησης της κίνησης, ώστε οι χρήστες να παρακάμπτουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας είναι συχνά στόχοι αυταρχικών κυβερνητικών παρακολουθήσεων και κυβερνοεπιθέσεων. Μπορούν να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη για προστασία. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους ενημερώνει για τις αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο -για κακόβουλο λογισμικό και μεθόδους κλοπής των δεδομένων τους ή διακοπής των διαδικτυακών δραστηριοτήτων τους- και μπορεί να ανιχνεύει ανωμαλίες στην κυκλοφορία του δικτύου, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν κυβερνοεπίθεση.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει πιθανές απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά, να αυτοματοποιήσει τις αντιδράσεις σε κοινές εισβολές και να προτείνει τρόπους μετριασμού πολύπλοκων επιθέσεων. Οι ακτιβιστές εφαρμόζουν έτσι την ΤΝ για να ενισχύσουν προληπτικά την ασφάλειά τους, να αντιδράσουν ταχύτερα σε κυβερνοεπιθέσεις και να περιορίσουν τις ζημιές. Δεδομένου ότι τα καταπιεστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν την ΤΝ για να κυνηγήσουν τους επικριτές τους, η ΤΝ είναι κρίσιμη για τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Χρήση της ΤΝ με σύνεση και ηθική

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) προσφέρει πολλές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιτρέποντας την αποτελεσματική βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της πρόσληψης εθελοντών, τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την νομική ανάλυση, την τεκμηρίωση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξατομικευμένη μάθηση. Αυτές οι εφαρμογές δείχνουν πώς η ΤΝ μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των οργανώσεων, καθιστώντας τις πιο αποδοτικές και στοχευμένες. Οι οργανώσεις αυτές μπορούν να στραφούν στην ΤΝ για να διευκολύνουν διάφορες διαδικασίες, όπως η εκπόνηση βιβλιογραφικών επισκοπήσεων, η δημιουργία αρχικών σχεδίων για περιγραφές θέσεων εργασίας και η επεξεργασία προτάσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΤΝ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημιουργική σκέψη, τη λήψη αποφάσεων ή την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η ΤΝ θα πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο ενίσχυσης και όχι ως αντικατάσταση της άμεσης δέσμευσης με τα μέλη των κοινοτήτων.

Για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να τηρούν τα ηθικά πρότυπα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν ανατροφοδότηση από τις κοινότητες που εξυπηρετούν. Η εξάρτηση αποκλειστικά από την ΤΝ για την ανάλυση του πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου ή για τη σχεδίαση μηνυμάτων και δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχίες στην κατανόηση των αναγκών και των προσδοκιών του κοινού. Οι ακτιβιστές οφείλουν να διατηρούν στο επίκεντρο τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους και να προσανατολίζονται σε ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό. Η ΤΝ μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά η ανθρώπινη διάσταση παραμένει κρίσιμη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ηθικής τους ευθύνης.

Οι ακτιβιστικές ομάδες, ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουν να επιλέγουν και να λειτουργούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ηθικό τρόπο, ιδίως για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και την αντιμετώπιση της προκατάληψης. Θα πρέπει να διατηρούν ισχυρά εσωτερικά συστήματα για την προστασία των δεδομένων, ώστε να διασφαλίζουν την ιδιωτική ζωή των μελών τους, και θα πρέπει να ασκούν τη δέουσα επιμέλεια στα συστήματα ασφαλείας των εργαλείων ΤΝ που χρησιμοποιούν, όπως ακριβώς ελέγχουν την ηθική προμήθεια άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που προμηθεύονται. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής οποιωνδήποτε δεδομένων μοιράζονται, έτσι ώστε τα δεδομένα που τροφοδοτούν στα μοντέλα ΤΝ των δωρητών ή των εταίρων να μην αποκαλύπτουν κατά λάθος ιδιωτικές πληροφορίες.

Στο βαθμό που είναι εφικτό, οι ακτιβιστικές οργανώσεις θα πρέπει να συλλέγουν μόνο ιδιωτικά δεδομένα για τα οποία τα άτομα συναινούν ρητά να τους τα δώσουν. Ωστόσο, ένα τόσο υψηλό πρότυπο προστασίας της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων είναι πολύπλοκο και δαπανηρό (όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και μπορεί να είναι λιγότερο ρεαλιστικό για τις ομάδες ακτιβιστών σε πολλά μέρη του κόσμου -αλλά οι καλύτερες προσπάθειες είναι απαραίτητες παντού.

Η μεροληψία συχνά διεισδύει σε σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν πολιτικές ή κοινωνικές τάσεις ή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το τι σκέφτονται ή θέλουν οι άνθρωποι. Οι ακτιβιστικές οργανώσεις άρα θα πρέπει να εντοπίζουν τις προκαταλήψεις στα σύνολα των δεδομένων τους, τα οποία μπορεί να στρέφονται προς τους άνδρες, τους κατοίκους των πόλεων ή συγκεκριμένες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες, και να προσαρμόζουν αυτά τα σύνολα δεδομένων ώστε να αντιπροσωπεύουν καλύτερα το σύνολο του πληθυσμού στον οποίο στοχεύουν να απευθυνθούν. Επιπλέον, η χρήση εργαλείων αμερικανικής ή ευρωπαϊκής κατασκευής σε μεγάλο μέρος του κόσμου μπορεί να εισάγει δυτικές προκαταλήψεις, τις οποίες οι οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Πάνω απ’ όλα, οι ακτιβιστές θα πρέπει να ενσωματώσουν την ΤΝ στις δικές τους στρατηγικές και επιχειρήσεις εάν θέλουν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ για την ενίσχυση των φιλοδημοκρατικών προσπαθειών.

*Με στοιχεία από το TechPolicy. 

 

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.