Αναρωτηθήκατε ποτέ «Θα είχε σημασία αν κάποιος παραβίαζε τον λογαριασμό μου; Έτσι κι αλλιώς δεν έχω μυστικά πράγματα εκεί μέσα…». Δυστυχώς, είτε πρόκειται για τα εισερχόμενα email σας είτε για έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χάκερ μπορούν να κάνουν κάθε είδους επικίνδυνα πράγματα με τα προσωπικά δεδομένα που κλέβουν. Και οι συνέπειες μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο εσάς, αλλά και τους φίλους και την οικογένειά σας.
«Μπορεί ένας χάκερ να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μου;» Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «ναι» – οι επιθέσεις των χάκερ που οδηγούν σε κλοπή δεδομένων είναι ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Για εσάς, μπορεί να είναι «απλώς» ένας λογαριασμός ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή ένα ξεχασμένο προφίλ στο Facebook. Αλλά ακόμη και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σπάνια τη χρησιμοποιείτε, μπορεί να έχει αξία για έναν spammer. Και αν ο λογαριασμός συνδέεται με έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας ή προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης, η αξία του μόνο αυξάνεται.
Στον ψηφιακό κόσμο, οι χάκερ έχουν αναπτύξει πολύπλοκες μεθόδους για να κερδίζουν από τα κλεμμένα δεδομένα, και μία από τις πιο διαδεδομένες τακτικές είναι η πώληση αυτών των δεδομένων σε άλλους εγκληματίες μέσω του dark web. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς μια τυχαία πράξη, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την αδυναμία των συστημάτων ασφαλείας και την απροσεξία των χρηστών. Οι χάκερ συχνά στοχεύουν σε μεγάλες εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς ή ακόμη και μικρές επιχειρήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εκατομμύρια εγγραφές, οι οποίες περιέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Η μαζική συλλογή αυτών των πληροφοριών καθιστά τους χάκερ πολύτιμους προμηθευτές στο dark web.
Στο dark web, οι χάκερ μπορούν να πωλούν τις συλλογές κλεμμένων δεδομένων σε εγκληματίες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για διάφορους σκοπούς. Αυτές οι αγορές λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με μια νόμιμη αγορά, όπου οι πωλητές προσφέρουν τα προϊόντα τους (σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα) και οι αγοραστές μπορούν να τα αποκτήσουν ανώνυμα. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων που προσφέρονται. Οι αγοραστές αυτών των κλεμμένων δεδομένων δεν έχουν πάντα καλές προθέσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να διαπράξουν διάφορους τύπους εγκλημάτων, όπως:
✶ Απάτες Ταυτότητας: Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά στοιχεία ενός ατόμου για να ανοίξουν λογαριασμούς ή να κάνουν αγορές χωρίς τη συναίνεσή του.
✶ Οικονομικές Απάτες: Κλέβοντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες πιστωτών.
✶ Εκβιασμός: Απειλώντας τα θύματα με δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών εάν δεν καταβάλουν χρηματικά ποσά.
Τι κάνουν λοιπόν οι χάκερ με τις κλεμμένες πληροφορίες;
Ένας «σπασμένος» λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ένας χακαρισμένος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ξεκλειδώσει έναν θησαυρό πληροφοριών για έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου. Μόλις μάθουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και αποκτήσουν πρόσβαση στα εισερχόμενα μηνύματά σας, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εντοπίσουν ιστότοπους όπου έχετε σύνδεση – π.χ. Amazon ή άλλα δημοφιλή ηλεκτρονικά καταστήματα – και να αρχίσουν να πατούν «Ξέχασα τον κωδικό μου». Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους συνδέσμους επαναφοράς κωδικού πρόσβασης που σας αποστέλλονται αυτόματα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας σε αυτούς τους ιστότοπους αγορών, όπου μπορεί να έχετε αποθηκεύσει τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν ο κύριος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι αυτός που έχει παραβιαστεί, μπορεί να βρουν και άλλες πληροφορίες που θα δρομολογήσουν περαιτέρω δόλιες δραστηριότητες: δηλώσεις τραπεζικών και πιστωτικών καρτών, νομική ή επαγγελματική αλληλογραφία, αιτήσεις ενοικίασης ή πίστωσης – ο κατάλογος δεν τελειώνει. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι χάκερς καταβάλλουν τόσο μεγάλες προσπάθειες για να πάρουν στα χέρια τους τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε και άλλα κίνητρα για τη στοχοποίηση των προσωπικών σας δεδομένων.
Τα δεδομένα σύνδεσης είναι μια πύλη προς τις οικονομικές σας πληροφορίες
Εάν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο όνομα χρήστη, το email ή τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω παραβίασης δεδομένων ή με άλλα μέσα, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας. Εάν εισέλθει επιτυχώς στο λογαριασμό σας σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σας κοστίσει ακριβά, επειδή οι περισσότεροι από εμάς εκμεταλλευόμαστε την ευκολία που προσφέρει η αποθήκευση των στοιχείων πληρωμής μας σε αξιόπιστους ιστότοπους. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου λατρεύουν να στοχεύουν τέτοιους ιστότοπους λόγω των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί: να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική σας κάρτα για να πραγματοποιήσουν αγορές, να εγγραφούν σε άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να πάρουν δάνεια. Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, οι χάκερ μπορούν επίσης να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα χρήστη του λογαριασμού, αφήνοντάς σας αποκλεισμένους. Αυτή η πρακτική κατάληψης λογαριασμών μπορεί επίσης να είναι το πρώτο βήμα σε ένα ευρύτερο σχέδιο κλοπής ταυτότητας.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Οι μοναδικοί κωδικοί πρόσβασης μπορούν να σας προστατεύσουν!
Οι χάκερ κερδίζουν χρήματα πουλώντας τις πληροφορίες σας
Η πώληση παραβιασμένων προσωπικών δεδομένων μπορεί να είναι ένα επικερδές επιχειρηματικό μοντέλο. Συχνά οι χάκερς συνδυάζουν τις προσωπικές σας πληροφορίες με άλλα κλεμμένα δεδομένα και τις πωλούν μαζικά σε άλλους εγκληματίες στο σκοτεινό διαδίκτυο, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν στα δικά τους σκοτεινά σχέδια. Αυτοί οι εγκληματίες όχι μόνο κερδίζουν τα χρήματά τους εις βάρος σας, αλλά καθώς συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να τις καταχραστούν.
Οι ψηφιακοί απατεώνες (scammers) χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας για να προσαρμόσουν τις επιθέσεις phishing
Οπλισμένοι με τις γνώσεις που αποκτούν για εσάς από τις πληροφορίες σας που έχουν παραβιαστεί, οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένα μηνύματα phishing που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν ώστε να αποκαλύψετε έναν κωδικό πρόσβασης ή να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Μπορεί να αναφέρονται στις πρόσφατες αγορές και δραστηριότητές σας ή να αναφέρουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και προσωπικές συνδέσεις για να κάνουν την επικοινωνία να φαίνεται αυθεντική. Μπορούν επίσης να πλαστογραφήσουν ή να «παραποιήσουν» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχονται από νόμιμη πηγή, όπως η τράπεζά σας, ο εργοδότης σας ή μια συγκεκριμένη κυβερνητική υπηρεσία με την οποία γνωρίζουν ότι έχετε επαφή. Ακόμη και αν γνωρίζετε καλά πώς να αναγνωρίζετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να κάνετε κλικ σε συνδέσμους, όταν η επίθεση είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις προσωπικές σας πληροφορίες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Θα μπορούσατε να εξαπατηθείτε και να μοιραστείτε λεπτομέρειες όπως οικονομικές πληροφορίες και συνδέσεις ή να πέσετε θύμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού.
Κλεμμένες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να είναι το σημείο εκκίνησης για κλοπή ταυτότητας
Όταν ένας χάκερ καταφέρει να αποκτήσει αρκετές προσωπικές πληροφορίες για εσάς – όνομα, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθμούς λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης κ.λπ. – μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να σας μιμηθεί με σκοπούς απάτης. Είτε για να καταστρέψει ενεργά τη φήμη σας είτε για να χρησιμοποιήσει την ταυτότητά σας ως “μάσκα” και να διαπράξει άλλα εγκλήματα. Οι κλέφτες ταυτότητας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Αυτό μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας για αγορές – θα μπορούσαν να αγοράσουν παράνομα ναρκωτικά, να υποστηρίξουν τρομοκρατικές δραστηριότητες ή να καταναλώσουν ή να δημοσιεύσουν παιδική πορνογραφία, όλα τα παραπάνω με όνομά σας. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας που αναφέρθηκαν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε από το 2019 έως το 2020, ενώ η Javelin Strategy ανέφερε ότι περισσότερα από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί υπήρξαν θύματα κλοπής ταυτότητας το 2021.
Ένας χακαρισμένο email δεν αφορά μόνο εσάς – οι επαφές σας μπορεί κι αυτές να πληρώσουν το τίμημα.
Φανταστείτε να ξυπνάτε μια μέρα και να ανακαλύπτετε ότι ο λογαριασμός email σας έχει χακαριστεί. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά κακό, αλλά δυστυχώς δεν αφορά μόνο εσάς. Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παραβιασμένο λογαριασμό σας για να επιτεθούν σε νέες θύματα. Μπορεί να στείλουν απατηλά email στους φίλους, τους συνεργάτες ή την οικογένειά σας – σε οποιαδήποτε από τις επαφές σας. Και αυτά τα email θα στοχεύουν επίσης στο να δώσουν στους χάκερ πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα αυτών των ανθρώπων, είτε εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους είτε εξαπατώντας τους να αποκαλύψουν πληροφορίες. Με άλλα λόγια, μια ατελείωτη αλυσίδα επιθέσεων που εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο, όλα ξεκινώντας από τον χακαρισμένο λογαριασμό σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση αν υποψιάζεστε ότι ο λογαριασμός σας έχει χακαριστεί – και να ενημερώσετε τις επαφές σας γι’ αυτό.
Όνομα, διεύθυνση email και κωδικός πρόσβασης – αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται ένας χάκερ για να κάνει τη ζωή σας δύσκολη με όλους τους τρόπους που περιγράφηκαν πιο πάνω. Τώρα που γνωρίζουμε γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα, αυτό θα πρέπει να μας παρακινήσει όλους να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιούμε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να προστατεύουμε τις προσωπικές πληροφορίες από phishing και άλλες απάτες.
☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, X/Twitter και Instagram.
Αναρωτηθήκατε ποτέ «Θα είχε σημασία αν κάποιος παραβίαζε τον λογαριασμό μου; Έτσι κι αλλιώς δεν έχω μυστικά πράγματα εκεί μέσα…». Δυστυχώς, είτε πρόκειται για τα εισερχόμενα email σας είτε για έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χάκερ μπορούν να κάνουν κάθε είδους επικίνδυνα πράγματα με τα προσωπικά δεδομένα που κλέβουν. Και οι συνέπειες μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο εσάς, αλλά και τους φίλους και την οικογένειά σας.
«Μπορεί ένας χάκερ να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μου;» Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «ναι» – οι επιθέσεις των χάκερ που οδηγούν σε κλοπή δεδομένων είναι ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Για εσάς, μπορεί να είναι «απλώς» ένας λογαριασμός ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή ένα ξεχασμένο προφίλ στο Facebook. Αλλά ακόμη και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που σπάνια τη χρησιμοποιείτε, μπορεί να έχει αξία για έναν spammer. Και αν ο λογαριασμός συνδέεται με έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας ή προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης, η αξία του μόνο αυξάνεται.
Στον ψηφιακό κόσμο, οι χάκερ έχουν αναπτύξει πολύπλοκες μεθόδους για να κερδίζουν από τα κλεμμένα δεδομένα, και μία από τις πιο διαδεδομένες τακτικές είναι η πώληση αυτών των δεδομένων σε άλλους εγκληματίες μέσω του dark web. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς μια τυχαία πράξη, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την αδυναμία των συστημάτων ασφαλείας και την απροσεξία των χρηστών. Οι χάκερ συχνά στοχεύουν σε μεγάλες εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς ή ακόμη και μικρές επιχειρήσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εκατομμύρια εγγραφές, οι οποίες περιέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, στοιχεία πιστωτικών καρτών και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Η μαζική συλλογή αυτών των πληροφοριών καθιστά τους χάκερ πολύτιμους προμηθευτές στο dark web.
Στο dark web, οι χάκερ μπορούν να πωλούν τις συλλογές κλεμμένων δεδομένων σε εγκληματίες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για διάφορους σκοπούς. Αυτές οι αγορές λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με μια νόμιμη αγορά, όπου οι πωλητές προσφέρουν τα προϊόντα τους (σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα) και οι αγοραστές μπορούν να τα αποκτήσουν ανώνυμα. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων που προσφέρονται. Οι αγοραστές αυτών των κλεμμένων δεδομένων δεν έχουν πάντα καλές προθέσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να διαπράξουν διάφορους τύπους εγκλημάτων, όπως:
✶ Απάτες Ταυτότητας: Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά στοιχεία ενός ατόμου για να ανοίξουν λογαριασμούς ή να κάνουν αγορές χωρίς τη συναίνεσή του.
✶ Οικονομικές Απάτες: Κλέβοντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες πιστωτών.
✶ Εκβιασμός: Απειλώντας τα θύματα με δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών εάν δεν καταβάλουν χρηματικά ποσά.
Τι κάνουν λοιπόν οι χάκερ με τις κλεμμένες πληροφορίες;
Ένας «σπασμένος» λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ένας χακαρισμένος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ξεκλειδώσει έναν θησαυρό πληροφοριών για έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου. Μόλις μάθουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και αποκτήσουν πρόσβαση στα εισερχόμενα μηνύματά σας, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εντοπίσουν ιστότοπους όπου έχετε σύνδεση – π.χ. Amazon ή άλλα δημοφιλή ηλεκτρονικά καταστήματα – και να αρχίσουν να πατούν «Ξέχασα τον κωδικό μου». Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους συνδέσμους επαναφοράς κωδικού πρόσβασης που σας αποστέλλονται αυτόματα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας σε αυτούς τους ιστότοπους αγορών, όπου μπορεί να έχετε αποθηκεύσει τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν ο κύριος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας είναι αυτός που έχει παραβιαστεί, μπορεί να βρουν και άλλες πληροφορίες που θα δρομολογήσουν περαιτέρω δόλιες δραστηριότητες: δηλώσεις τραπεζικών και πιστωτικών καρτών, νομική ή επαγγελματική αλληλογραφία, αιτήσεις ενοικίασης ή πίστωσης – ο κατάλογος δεν τελειώνει. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι χάκερς καταβάλλουν τόσο μεγάλες προσπάθειες για να πάρουν στα χέρια τους τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε και άλλα κίνητρα για τη στοχοποίηση των προσωπικών σας δεδομένων.
Τα δεδομένα σύνδεσης είναι μια πύλη προς τις οικονομικές σας πληροφορίες
Εάν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στο όνομα χρήστη, το email ή τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω παραβίασης δεδομένων ή με άλλα μέσα, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας. Εάν εισέλθει επιτυχώς στο λογαριασμό σας σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σας κοστίσει ακριβά, επειδή οι περισσότεροι από εμάς εκμεταλλευόμαστε την ευκολία που προσφέρει η αποθήκευση των στοιχείων πληρωμής μας σε αξιόπιστους ιστότοπους. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου λατρεύουν να στοχεύουν τέτοιους ιστότοπους λόγω των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί: να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική σας κάρτα για να πραγματοποιήσουν αγορές, να εγγραφούν σε άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και να ανοίξουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να πάρουν δάνεια. Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, οι χάκερ μπορούν επίσης να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα χρήστη του λογαριασμού, αφήνοντάς σας αποκλεισμένους. Αυτή η πρακτική κατάληψης λογαριασμών μπορεί επίσης να είναι το πρώτο βήμα σε ένα ευρύτερο σχέδιο κλοπής ταυτότητας.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Οι μοναδικοί κωδικοί πρόσβασης μπορούν να σας προστατεύσουν!
Οι χάκερ κερδίζουν χρήματα πουλώντας τις πληροφορίες σας
Η πώληση παραβιασμένων προσωπικών δεδομένων μπορεί να είναι ένα επικερδές επιχειρηματικό μοντέλο. Συχνά οι χάκερς συνδυάζουν τις προσωπικές σας πληροφορίες με άλλα κλεμμένα δεδομένα και τις πωλούν μαζικά σε άλλους εγκληματίες στο σκοτεινό διαδίκτυο, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν στα δικά τους σκοτεινά σχέδια. Αυτοί οι εγκληματίες όχι μόνο κερδίζουν τα χρήματά τους εις βάρος σας, αλλά καθώς συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους μπορούν να τις καταχραστούν.
Οι ψηφιακοί απατεώνες (scammers) χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας για να προσαρμόσουν τις επιθέσεις phishing
Οπλισμένοι με τις γνώσεις που αποκτούν για εσάς από τις πληροφορίες σας που έχουν παραβιαστεί, οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένα μηνύματα phishing που έχουν σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσουν ώστε να αποκαλύψετε έναν κωδικό πρόσβασης ή να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Μπορεί να αναφέρονται στις πρόσφατες αγορές και δραστηριότητές σας ή να αναφέρουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και προσωπικές συνδέσεις για να κάνουν την επικοινωνία να φαίνεται αυθεντική. Μπορούν επίσης να πλαστογραφήσουν ή να «παραποιήσουν» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχονται από νόμιμη πηγή, όπως η τράπεζά σας, ο εργοδότης σας ή μια συγκεκριμένη κυβερνητική υπηρεσία με την οποία γνωρίζουν ότι έχετε επαφή. Ακόμη και αν γνωρίζετε καλά πώς να αναγνωρίζετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να κάνετε κλικ σε συνδέσμους, όταν η επίθεση είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις προσωπικές σας πληροφορίες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Θα μπορούσατε να εξαπατηθείτε και να μοιραστείτε λεπτομέρειες όπως οικονομικές πληροφορίες και συνδέσεις ή να πέσετε θύμα επίθεσης κακόβουλου λογισμικού.
Κλεμμένες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να είναι το σημείο εκκίνησης για κλοπή ταυτότητας
Όταν ένας χάκερ καταφέρει να αποκτήσει αρκετές προσωπικές πληροφορίες για εσάς – όνομα, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση, αριθμούς λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης κ.λπ. – μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να σας μιμηθεί με σκοπούς απάτης. Είτε για να καταστρέψει ενεργά τη φήμη σας είτε για να χρησιμοποιήσει την ταυτότητά σας ως “μάσκα” και να διαπράξει άλλα εγκλήματα. Οι κλέφτες ταυτότητας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Αυτό μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας για αγορές – θα μπορούσαν να αγοράσουν παράνομα ναρκωτικά, να υποστηρίξουν τρομοκρατικές δραστηριότητες ή να καταναλώσουν ή να δημοσιεύσουν παιδική πορνογραφία, όλα τα παραπάνω με όνομά σας. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας που αναφέρθηκαν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε από το 2019 έως το 2020, ενώ η Javelin Strategy ανέφερε ότι περισσότερα από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί υπήρξαν θύματα κλοπής ταυτότητας το 2021.
Ένας χακαρισμένο email δεν αφορά μόνο εσάς – οι επαφές σας μπορεί κι αυτές να πληρώσουν το τίμημα.
Φανταστείτε να ξυπνάτε μια μέρα και να ανακαλύπτετε ότι ο λογαριασμός email σας έχει χακαριστεί. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά κακό, αλλά δυστυχώς δεν αφορά μόνο εσάς. Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παραβιασμένο λογαριασμό σας για να επιτεθούν σε νέες θύματα. Μπορεί να στείλουν απατηλά email στους φίλους, τους συνεργάτες ή την οικογένειά σας – σε οποιαδήποτε από τις επαφές σας. Και αυτά τα email θα στοχεύουν επίσης στο να δώσουν στους χάκερ πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα αυτών των ανθρώπων, είτε εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους είτε εξαπατώντας τους να αποκαλύψουν πληροφορίες. Με άλλα λόγια, μια ατελείωτη αλυσίδα επιθέσεων που εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο, όλα ξεκινώντας από τον χακαρισμένο λογαριασμό σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση αν υποψιάζεστε ότι ο λογαριασμός σας έχει χακαριστεί – και να ενημερώσετε τις επαφές σας γι’ αυτό.
Όνομα, διεύθυνση email και κωδικός πρόσβασης – αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται ένας χάκερ για να κάνει τη ζωή σας δύσκολη με όλους τους τρόπους που περιγράφηκαν πιο πάνω. Τώρα που γνωρίζουμε γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα, αυτό θα πρέπει να μας παρακινήσει όλους να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιούμε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να προστατεύουμε τις προσωπικές πληροφορίες από phishing και άλλες απάτες.
☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, X/Twitter και Instagram.