Όταν το OnlyFans ξεπετάχτηκε το 2020, όλοι νόμιζαν ότι είχε έρθει για να λύσει δύο «καυτά» θέματα: την ανεργία και την «ασφάλεια των γυναικών». Μέσα σε μια πανδημία που μας είχε κλείσει όλους σπίτι, έμοιαζε σαν την τέλεια λύση για τις γυναίκες του χώρου της ενήλικης διασκέδασης – να βγάζουν το ψωμί τους από την άνεση του καναπέ τους, μακριά από τα χέρια της βιομηχανίας που τις εκμεταλλεύεται.

Αλλά η φάση δεν έμεινε εκεί.

Ξαφνικά, οι influencers άρχισαν να ποστάρουν τι φράγκα έβγαζαν «με το να ανεβάζουν απλά φωτογραφίες και βίντεο». Κι όσοι είχαν χάσει τη δουλειά τους ή δεν είχαν βγάλει ποτέ ούτε τα μισά, άρχισαν να ζαλίζονται από αυτήν την προοπτική. Έτσι, το OnlyFans άρχισε να τραβάει κόσμο σαν μαγνήτης – σαν μια γρήγορη και «εύκολη» διέξοδος από τη μιζέρια.

Μέσα σε λίγους μήνες, το OnlyFans είχε καταφέρει να τραβήξει όχι μόνο τα μεγάλα ονόματα της ενήλικης ψυχαγωγίας, αλλά και μοντέλα, top influencers, ακόμα και τύπους που ξέραμε από το σχολείο. Όλοι τους έβγαζαν φράγκα από την αστείρευτη περιέργεια του κόσμου να δει κάποιον «κανονικό», κάποιον δικό τους, να ανεβάζει «πιπεράτο» υλικό με αντάλλαγμα ένα λίγο κατιτίς.

Η φάση εκτοξεύτηκε σε χρόνο-μηδέν χάρη στα social και την τρελή καμπάνια «ενδυνάμωσης» που πούλαγαν. Μέχρι το τέλος του 2021, η εταιρεία είχε ρίξει στην τσέπη σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, τριπλάσια έσοδα από το 2020. Φυσικά, το hype τράβηξε ακόμα περισσότερο κόσμο που ήθελε να τσιμπήσει κομμάτι από την πίτα. Ήταν η απόλυτη εφαρμογή για να βγάζεις εύκολα λεφτά απ’ το σαλόνι σου. Ή, τουλάχιστον, έτσι το διαφήμιζαν όλοι.

Το θέμα είναι πως αυτή η «εύκολη λύση» άγγιξε πολλές 18χρονες, που αποφάσισαν να παρατήσουν τις όποιες επαγγελματικές φιλοδοξίες είχαν για να μπουν στη φάση του OnlyFans, απλά και μόνο για το χρήμα. Κοπέλες που δεν θα σκέφτονταν ποτέ να μπλέξουν με τη βιομηχανία ενηλίκων βρέθηκαν ξαφνικά να το κάνουν επειδή νόμιζαν ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Και κανείς δεν έκανε δεύτερη σκέψη για το τι θα σήμαινε αυτό μακροπρόθεσμα.

Πολλοί σκέφτηκαν γιατί να ψάξουν για δουλειά ή γιατί να σπουδάσουν όταν οι άνθρωποι μπορούν να βγάζουν 10.000 δολάρια μόνο και μόνο καταγράφοντας τον εαυτό τους 2 ώρες την ημέρα στο OnlyFans;

Και κάπως έτσι για μερικά χρόνια το OnlyFans φαινόταν η μόνη απάντηση για να γίνεις εύκολα εκατομμυριούχος. Από μια εξωτερική άποψη, ήταν ένας τρόπος να «αγκαλιάσεις τον εαυτό σου». Οι γυναίκες το εξέλαβαν αυτό ως μια ευκαιρία να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους, ενώ ως αποτέλεσμα είχαν έναν καταπληκτικό τρόπο ζωής.

Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που εκτοξεύονται από την καινοτομία και τη διαφήμιση, το OnlyFans άρχισε να χάνει την αίγλη του. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η πλατφόρμα (επιτέλους) πεθαίνει. Αρχικά, όλοι πίστευαν ότι το OnlyFans θα ήταν το νέο χρυσό δισκοπότηρο για όσες γυναίκες ήθελαν να κερδίσουν χρήματα από το σπίτι τους, μακριά από την εκμετάλλευση της βιομηχανίας. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι influencers. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι όλα ρόδινα, η αλήθεια είναι πως πίσω από τις λάμψεις και τα likes κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά.

Με την πάροδο του χρόνου, οι χρήστες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα εύκολα λεφτά δεν είναι και τόσο εύκολα. Οι δημιουργοί περιεχομένου βρέθηκαν σε έναν κυκεώνα άγχους και πίεσης για να παράγουν συνεχώς νέο υλικό. Η ανάγκη για αποδοχή και επιτυχία τους οδήγησε σε αδιέξοδα, με πολλές από αυτές τις γυναίκες να επιστρέφουν στην πιο «παλιά καλή» δουλειά του αληθινού σεξ.

Εικονογράφηση: Artificial Vandalism / Olafaq

Γιατί το OnlyFans πέθανε

Από το 2020 μέχρι το 2021, το OnlyFans ήταν παντού. Δεν μπορούσες να ανοίξεις το στόμα σου χωρίς να το αναφέρεις. Μια καινοτομία που έσκασε σαν βόμβα, με όλους όσοι μπήκαν στο κόλπο να θεωρούνται είτε «ενδυναμωμένοι» είτε ακόμη και μελλοντικοί εκατομμυριούχοι. Ακόμα και αυτοί που δεν μπήκαν για να βγάλουν εύκολο χρήμα, είχαν τουλάχιστον έναν influencer που γούσταραν να δουν «πώς το παίζει» μέσα στην πλατφόρμα.

Στην αρχή, αν είχες λογαριασμό στο OnlyFans, ήσουν ο μάγκας. Το στυλ ήταν «εδώ είμαι, θα βγάλω και το χαρτζιλίκι μου». Αλλά, στο Instagram, ήδη ο κόσμος έδειχνε ό,τι είχε και δεν είχε. Λες και ήταν μεγάλο κατόρθωμα να δείξεις κάτι παραπάνω και να πληρωθείς γι’ αυτό.

Στο Twitter, στο Instagram, όπου κι αν γύρναγες, έπεφτες πάνω σε κάποια ιστορία ή tweet για το πόσο τρομερή ήταν αυτή η πλατφόρμα. Και ο τρόπος που την προωθούσαν όλοι; Σαν κάτι που έμοιαζε τόσο πολύ καλό για να είναι αληθινό – αλλά το πίστευαν. Ήταν σαν να ήθελαν να ωραιοποιήσουν επίτηδες αυτόν τον τρόπο ζωής, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ήταν εντάξει εφόσον έβγαζαν χρήματα. Αλλά, τελικά, ήταν απλώς μια στρατηγική μάρκετινγκ από τους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας για να προσελκύσουν τόσο πελάτες όσο και νέους δημιουργούς περιεχομένου.

Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι μόνο το 10% των δημιουργών έβγαζε πάνω από 1000 δολάρια το μήνα εκεί. Έτσι, όλοι οι απλοί άνθρωποι που μπήκαν εκεί για να δουν αν θα μπορούσαν να γίνουν εκατομμυριούχοι, απλώς απογοητεύτηκαν όταν δεν έφτασαν αυτά που υποσχέθηκαν άλλοι influencers. Μάλιστα, όταν η διαφημιστική εκστρατεία άρχισε να επιβραδύνει, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο εύκολο όσο το έκαναν να φαίνεται οι influencers.

Αν δεν είχες παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ήσουν διάσημη προσωπικότητα ή δεν είχες πίσω σου μια επιθετική ομάδα μάρκετινγκ, δεν θα μπορούσες να βγάλεις χρήματα εκεί. Οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι η δουλειά που απαιτείται για να φτάσει κανείς σε τετραψήφια νούμερα ήταν απίστευτα υψηλή, σχεδόν όσο και για οποιονδήποτε άλλο δημιουργόςπεριεχομένου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, «έγδυνες» τον εαυτό σου περισσότερο από οποιονδήποτε influencer σε άλλες εφαρμογές.

Καθώς η πανδημία υποχώρησε, οι καταναλωτές που ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με περιεχόμενο ενηλίκων άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι μηνιαίες συνδρομές σε ορισμένους δημιουργούς ήταν περιττές. Οι άνθρωποι βγήκαν ξανά έξω και ανακάλυψαν νέες δραστηριότητες για να επενδύσουν τον χρόνο τους. Από το 2020 έως το 2021, σχεδόν όλοι γνώριζαν κάποιον που πλήρωνε για το OnlyFans, αλλά τώρα κανείς δεν φαίνεται να το κάνει πια. Ο μέσος δημιουργός κερδίζει μόλις 180 δολάρια το μήνα, και όσοι ξεκίνησαν με πενταψήφια ποσά, τώρα δυσκολεύονται να φτάσουν τα 1000 δολάρια. Η πλατφόρμα που κάποτε θεωρούνταν λύση για τη φτώχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλή όσο παρουσιαζόταν. Οι χρήστες κατάλαβαν ότι η πραγματικότητα πίσω από τις λάμψεις των social media ήταν πολύ πιο σκληρή. Η διαφημιστική εκστρατεία του OnlyFans έχει πια τελειώσει, και η γοητεία του φαίνεται πια να έχει ξεθωριάσει.

Αρχικά, το OnlyFans τράβηξε την προσοχή μας επειδή προσέφερε αυτήν την καινοτομία του να βλέπουμε διάφορα πρόσωπα και διάσημους να το χρησιμοποιούν. Αλλά τώρα που η γοητεία έχει ξεθωριάσει, οι χρήστες έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους να πληρώνουν για κάποιον τυχαίο και όσοι πιστοί έχουν απομείνει έχουν επιστρέψει στις επαγγελματίες ηθοποιούς. Όσοι ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν, ενώ δεν είχαν ποτέ εμπλοκή με το περιεχόμενο ενηλίκων, αρχικά έβλεπαν το OnlyFans ως μια επιχειρηματική ευκαιρία, με όλα τα μέσα να γράφουν για γυναίκες που έγιναν εκατομμυριούχες από τη μια μέρα στην άλλη. Τώρα, όμως, αυτές οι ιστορίες δεν έχουν πια απήχηση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια «κανονική δασκάλα» που βγάζει πενταψήφια ποσά. Έτσι, το OnlyFans έχει γίνει απλώς μια γνωστή εφαρμογή, αλλά όχι κάτι που ενθουσιάζει ή για το οποίο όλοι θέλουμε να μιλάμε.

Εικονογράφηση: Artificial Vandalism / Olafaq

Πολλές γυναίκες άρχισαν να δημιουργούν περιεχόμενο στην πλατφόρμα χωρίς να αναλογιστούν τις πραγματικές μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό για εκείνες. Αν κάνετε μια βόλτα στο YouTube και ψάξετε  για «την πραγματικότητα των only fans», θα δείτε ιστορίες από χιλιάδες γυναίκες οι οποίες μετανιώνουν που μπήκαν στην πλατφόρμα και ο μόνος λόγος που το έκαναν εξ αρχής ήταν για τα «εύκολα χρήματα». Η πλειονότητα αυτών δεν ήταν ποτέ πρόθυμες να εκθέσουν τόσο πολύ τον εαυτό τους. Απλώς ξεγελάστηκαν νομίζοντας ότι αυτή ήταν η λύση στα τρέχοντα προβλήματά τους.

Η λαμπερή ζωή που υπόσχονταν πολλοί influencers δεν υπήρχε επίσης. 90% των δημιουργών περιεχομένου δεν έβγαζαν αρκετά για να πληρώσουν ούτε το νοίκι τους. Τώρα που βλέπουμε την πραγματικότητα αυτής της πλατφόρμας, οι άνθρωποι το σκέφτονται ήδη αρκετές φορές πριν νιώσουν ότι πρέπει να το κάνουν για τα χρήματα.

Το γεγονός ότι αυτή η εφαρμογή δεν είναι πλέον στο στόμα όλων και κανείς δεν τη βλέπει πια ως «γυναικεία ενδυνάμωση» βοηθάει εκείνες τις γυναίκες που δεν ήθελαν ποτέ να γίνουν μέρος της ψυχαγωγίας ενηλίκων εξ αρχής να αναζητήσουν άλλες επιλογές και να μην βλέπουν αυτή την εφαρμογή ως τη μοναδική λύση.

Παρά το γεγονός ότι το OnlyFans δεν είναι κερδοφόρο για πολλούς χρήστες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν σε σοβαρή οικονομική αδυναμία ή ότι θα αυξηθεί η ανεργία και η φτώχεια. Σε περιόδους οικονομικής ανάγκης, πάντα αναδύονται νέες επιχειρηματικές μορφές, και η μείωση του ενδιαφέροντος για το OnlyFans πιθανότατα θα οδηγήσει νεαρές γυναίκες να αναζητήσουν άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η πλατφόρμα έγινε δημοφιλής μεταξύ νεαρών γυναικών ως τρόπος εύκολου εισοδήματος, με αρκετές να προσβλέπουν στη στιγμή που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους εκεί. Ωστόσο, καθώς μειώνεται η κερδοφορία της, είναι πιθανό να στραφούν σε άλλες δημιουργικές κατευθύνσεις, όπως η δημοσιογραφία ή η δημιουργία περιεχομένου σε άλλες πλατφόρμες, ή ακόμα και να επιστρέψουν στην εκπαίδευση ως κανονικές δασκάλες. Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρύτερη αλλαγή στην αντίληψη για τη σεξουαλικοποίηση, με τον κόσμο να αρχίζει να αμφισβητεί τη θετική της απεικόνιση ως μορφή ενδυνάμωσης.

Η πτώση του OnlyFans μόνο θετικές αλλαγές μπορεί να φέρει στους νέους

Το OnlyFans δεν πρόκειται να εξαφανιστεί έτσι απλά, αλλά ας μη γελιόμαστε — όλοι ξέρουμε πλέον την αλήθεια πίσω από αυτήν την πλατφόρμα. Και, ξέρετε κάτι ακόμα; Είναι καλό που αυτό το hype που είχε στην αρχή έχει πεθάνει, γιατί οι ιδιοκτήτες της εφαρμογής δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο με παραμύθια και ψεύτικα όνειρα.

Η εφαρμογή δεν είναι πλέον το χρυσό εισιτήριο για μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια. Δεν σου υπόσχεται ότι θα γίνεις εκατομμυριούχος από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι το τέλειο μέρος για να αλλάξεις καριέρα. Είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο, χρήσιμο μόνο για όσους ξέρουν τι κάνουν και για πολύ συγκεκριμένους δημιουργούς. Το παραμύθι τελείωσε και ήρθε η ώρα να δούμε τα πράγματα όπως είναι.

Η πορνεία, σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν αποτελεί τη λύση σε κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα. Η αντίληψη αυτή, που είχε κάποια στιγμή ενισχυθεί από το φαινόμενο OnlyFans, φαίνεται να φθίνει καθώς οι influencers έχουν αρχίσει να αποτραβιούνται από την ωραιοποίηση μιας ζωής που δεν ταιριάζει σε όλους. Πολλοί από αυτούς είχαν προσελκύσει ανθρώπους, ιδίως νεαρές γυναίκες, οι οποίοι ίσως δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν χρησιμοποιήσει μια τέτοια πλατφόρμα εξαρχής. Ναι, η δημιουργία μιας ασφαλούς πλατφόρμας για ενήλικες εργαζόμενους στην ψυχαγωγία ενηλίκων ήταν αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, η ουσία είναι πως η εφαρμογή αυτή θα έπρεπε να είχε παραμείνει αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, χωρίς να προβάλλεται ως «λύση» για τις οικονομικές δυσκολίες κάθε νεαρής γυναίκας που αναζητούσε γρήγορο εισόδημα. Η προώθηση του OnlyFans ως εργαλείο ενδυνάμωσης για όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή ενδιαφέροντος για την ψυχαγωγία ενηλίκων, απέβη παραπλανητική και ενδεχομένως επιβλαβής για πολλούς.

Παράλληλα, είναι ανακουφιστικό να παρατηρούμε πως τα άλλα κοινωνικά δίκτυα έχουν αρχίσει να επιβάλλουν έλεγχο στο περιεχόμενο που προβάλλεται, μειώνοντας την αδιάκοπη σεξουαλικοποίηση των προφίλ και των λογαριασμών. Οι πλατφόρμες όπως το Instagram και το Χ (πρώην Twitter) φαίνεται να απομακρύνονται από την υπερβολική έμφαση σε σεξουαλικά υπονοούμενα, επιτρέποντας στους χρήστες να ανακαλύπτουν περιεχόμενο με διαφορετικά ενδιαφέροντα χωρίς την ανεπιθύμητη προώθηση άλλων λογαριασμών με πιο τολμηρό περιεχόμενο.

Τέλος, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι έφηβες δεν περιμένουν πλέον με ανυπομονησία να ενηλικιωθούν μόνο και μόνο για να μπουν σε μια εφαρμογή, αγνοώντας τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της επιλογής. Οι νέοι σήμερα φαίνεται να εξετάζουν πιο συνειδητά τις επιλογές τους, αποφεύγοντας τις παγίδες των πλατφορμών που τους υπόσχονται εύκολο κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή τους.

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.