Ο Tim Bates αποτελεί μία κορυφαία προσωπικότητα του τεχνολογικού τομέα. Με πάθος για την εξέλιξη και την καινοτομία έχει μία καριέρα βασισμένη στις γνώσεις, το ταλέντο του αλλά και την ανθρωποκεντρική θεώρηση των νέων τεχνολογιών. Ως Chief Technology Officer (CTO, Futurist) στη Lenovo, ο ρόλος του περιλαμβάνει τη συνεργασία με πελάτες της Lenovo για να εντοπίσει τις καλύτερες λύσεις για την κάλυψη αναγκών πληροφορικής της κάθε εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων λύσεων ασφάλειας, ανάπτυξης εφαρμογών και απαιτήσεων υποδομής.

Πρόσφατα συμμετείχε ως ομιλητής στο Global XR Summit, που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Hellenic Cosmos,  σε πάνελ αφιερωμένο στο Metaverse for Business με κορυφαίους ερευνητές, δημιουργούς, επιχειρηματίες, επενδυτές και θεσμικούς παράγοντες από την παγκόσμια κοινότητα.

Το Olafaq.gr είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του και να μοιραστεί μαζί μας τις απόψεις του και το όραμά του σχετικά με το μέλλον του metaverse και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), καθώς και τα οφέλη και τις προκλήσεις που φέρνουν οι τεχνολογίες αυτές.

–  Τι οδηγεί την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το metaverse και η τεχνητή νοημοσύνη;
Η τεχνολογία οδηγείται από «geeks» που εμπνέονται από την επιστημονική φαντασία. Από το Star Wars μέχρι το Star Trek, όλα όσα μας γοήτευαν ως παιδιά γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Πάρτε, για παράδειγμα, τα tablets, τα όποια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Star Trek. Geeks όπως ο Steve Jobs και ο Elon Musk μετατρέπουν τα παιδικά τους όνειρα σε τεχνολογικές εξελίξεις. Ιδέες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse προήλθαν από βιβλία μυθοπλασίας και διαμορφώνουν σήμερα το μέλλον της τεχνολογίας.

 –  Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το metaverse και την τεχνητή νοημοσύνη;
Το όραμά μου για το metaverse ξεκίνησε το 2015 και με οδήγησε να γράψω τα πρότυπα για το metaverse της GM το 2018. Το μέλλον του metaverse βρίσκεται σε καθηλωτικές εμπειρίες που εμπλέκουν όλες μας τις αισθήσεις και επιτρέπουν απρόσκοπτα στον χρήστη να μετακινήσει τον ψηφιακό εαυτό του (Avatar) σε οποιαδήποτε καθηλωτική τοποθεσία. Φανταστείτε μια διαδικασία όπως αυτή του browser σήμερα. Είναι, λοιπόν, κάτι περισσότερο από απλά γραφικά. Πρόκειται για την ενοποίηση ανθρώπων, διαδικασιών και τεχνολογίας. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία σχεδιάζεται με γνώμονα την αποδοχή των χρηστών. Για να είναι πετυχημένη οποιαδήποτε καινοτομία, χρειάζεται  να ευθυγραμμίζεται με αυτό που οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν στην καθημερινή τους ζωή.

XR Summit

 –  Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ζητήματα ηθικής, απόδοσης ευθυνών και ασφάλειας σε αυτές τις τεχνολογίες;
 
Η ηθική, η απόδοση ευθυνών και η λογοδοσία είναι κρίσιμα θέματα στο τεχνική νοημοσύνη. Το AI είναι ένα εργαλείο όπως κάθε άλλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλούς όσο και για κακούς σκοπούς. Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου τόσο για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει. Χρειάζεται μία συνεχόμενη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πολίτες,  εταιρείες τεχνολογίας και κυβερνήσεις), αλλά και συνεργασία όλων των παραπάνω για την ορθή ανάπτυξη της τεχνολογίας και των πολιτικών ελέγχου της. Η εφαρμογή ενός πλαισίου αδειοδότησης που βασίζεται σε ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό καθολικό ( decentralized digital ledger ) είναι μία λύση που θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και το απόρρητο των χρηστών, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται. Όσον αφορά στην ασφάλεια, πρέπει να αναπτύξουμε ελέγχους και μέτρα “Anti-AI” για την προστασία των χρηστών, κάτι αντίστοιχο με τις τεχνολογίες antivirus που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα.

–  Ποιος ευθύνεται για τα λάθη του AI;
Στην περίπτωση τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα όπως το Chat GPT, το OpenAI ελέγχει την αρχική πηγή αλλά όχι την εξέλιξή της. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, το Auto-GPT δημιουργήθηκε από έναν προγραμματιστή που «πάτησε» πάνω στο αρχικό πρόγραμμα και έφτιαξε κάτι δικό του. Στα προγράμματα ανοικτού κώδικα η ευθύνη ανήκει τόσο στον αρχικό δημιουργό όσο και στους υπόλοιπους προγραμματιστές που το επεκτείνουν και το αναδιαμορφώνουν. Απαιτούνται άδειες χρήσης AI, Ασφάλεια και Πολιτικές.

–  Είναι το metaverse απλώς μια μόδα ή προσφέρει μια πραγματικά ιδιαίτερη πλατφόρμα  για επενδυτές και brands;
Το metaverse δεν είναι μόδα. H φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης μπορεί να προβάλει αυτήν την εικόνα σήμερα, αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες εδώ και χρόνια. Τα immersive περιβάλλοντα που βασίζονται σε VR (εικονική πραγματικότητα) έχουν εφαρμοστεί από το 2013, ακόμη και όταν οι δυνατότητές τους δεν ήταν ακόμη πλήρως κατανοητές. Το metaverse έχει επιτύχει στη βιομηχανία του gaming και η χρήση του έχει  επεκταθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο, την υγειονομική περίθαλψη, στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική βιομηχανία. Το μέλλον βρίσκεται στο Enterprise Metaverse, και οι αλλαγές που θα φέρει είναι τεράστιες, περίπου όπως το σημερινό Διαδίκτυο, όταν ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90.

 – Πώς μπορούν οι τεχνολογίες αυτές να ωφελήσουν την κοινωνία;
Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καθημερινές εφαρμογές, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα, τη λήψη αποφάσεων και τις εξατομικευμένες εμπειρίες των χρηστών. Το metaverse προσφέρει εικονική συνεργασία, προσομοιώσεις εκπαίδευσης και νέους δρόμους για δημιουργικότητα. Οι δυνατότητες είναι ασύλληπτες, από την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης έως την επανάσταση στην ψυχαγωγία και την επικοινωνία.

 – Τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Το μέλλον θα είναι αυτό που θα δημιουργήσουμε. Η φαντασία, η καινοτομία και οι συλλογικές μας προσπάθειες είναι αυτές που το διαμορφώνουν. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που ωφελεί την κοινωνία και βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων.