H ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιο αντίκτυπο σε πολλές βιομηχανίες αυτή τη στιγμή — από τον τραπεζικό τομέα μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο χώρος του ερωτισμού βέβαια και του sex δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Μην ξεχνάμε ότι η πρώιμη επιτυχία του Διαδικτύου πιθανότατα οφειλόταν στην ικανότητα της τεχνολογίας να διαδίδει ερωτικές εικόνες και βίντεο.
Μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, και παρόλο που μπορεί να μην το παρατηρήσετε, η σεξουαλική μας εμπειρία αλλάζει και επηρεάζεται. Η βιομηχανία του σεξ ανθεί, οι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους και το σώμα τους, κάποιοι από αυτούς ανοίγονται, κάποιοι αρχίζουν να πειραματίζονται με τη σεξουαλικότητά τους.
Αναπόφευκτα αυτός ο τομέας των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί μια μεγάλη οικονομική δυνατότητα για επενδυτές και επιχειρηματίες. Και η sextech (η τεχνολογία του σεξ) δεν περιορίζεται σε σεξουαλικά παιχνίδια και εφαρμογές γνωριμιών, έχει πολλά προϊόντα και υπηρεσίες – μερικά από αυτά υποστηρίζονται από AI για τους ίδιους λόγους όπως και για τις επιχειρηματικές λύσεις- για να βελτιώσει την εμπειρία σας και να αυξήσει τις πωλήσεις.
Τεχνολογίες όπως το ChatGPT και το Midjourney δεν διαφέρουν. Ως η «τεχνολογία του μέλλοντος», η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανάλογου περιεχομένου όπως η Claudia μια γυναίκα αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει μια συλλογή από εκπληκτικά αληθοφανείς φωτογραφίες ή για τη δημιουργία μη συναινετικών deepfakes κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.
Οι εφαρμογές που υπάρχουν είναι ανεξάντλητες. Ψηφιακά chatbot που επιδίδονται σε sexting, εικόνες, ήχος και βίντεο που δημιουργούνται από AI, sex robots και σεξουαλική ζωή στο metaverse συνθέτουν το σύμπαν της σύγχρονης sextech που αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα μας
Γνωρίζετε ότι το 96% των deepfake βίντεο είναι πορνό;
Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, το deepfake αναφέρεται σε φωτογραφίες και βίντεο που κατασκευάζονται με λογισμικό AI. Αυτά τα βίντεο άρχισαν να εμφανίζονται μαζικά το 2017 και παρόλο που ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου το βρήκαν αστείο, πολλοί ακτιβιστές και πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες για προφανείς λόγους.
Υπάρχει ένα βίντεο της ηθοποιού Gal Gadot να κάνει σεξ με τον θετό αδερφό της στο διαδίκτυο. Αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα το σώμα της Gadot, και δεν είναι σχεδόν το δικό της πρόσωπο. Είναι μια κατά προσέγγιση, με λίγο αλλαγμένη όψη για να φαίνεται σαν να παίζει σε ένα υπάρχον πορνό βίντεο με θέμα την αιμομιξία.
Το βίντεο δημιουργήθηκε με έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ανοιχτού κώδικα που θα μπορούσε να συνθέσει οποιοσδήποτε με βασικές γνώσεις για αλγόριθμους βαθιάς μάθησης.
Σήμερα το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό και παρόλο που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα κατά του deepfake, είναι δύσκολο να πούμε πώς εξελίσσονται όλα. Η ίδια η τεχνολογία σε λάθος χέρια γίνεται προσβλητική και επιβλαβής — μπορεί να προσφέρει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου νέες εξελιγμένες δυνατότητες για την ενίσχυση της κοινωνικής μηχανικής και της απάτης.
Η τεχνητή νοημοσύνη διαγράφει ό,τι είναι μοναδικό
Οι αλγόριθμοι, όσο εντυπωσιακοί κι αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτό που η ανθρώπινη υπόσταση μπορεί να εκφράσει και να εξελίξει, τη μοναδικότητα και την ενσυναίσθηση.
Η τεχνολογία απλώς προβλέπει ποια λέξη είναι στατιστικά πιο πιθανό να ακολουθήσει την άλλη. Το κάνει με την εκμάθηση δισεκατομμυρίων προτάσεων από όλο το διαδίκτυο. Εάν έχετε γράψει ποτέ κάτι στο Διαδίκτυο τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας θα έχουν λίγο από εσάς. Στην πραγματικότητα, οι παραγωγικοί αλγόριθμοι στατιστικά έχουν κομμάτια σχεδόν από όλους μας.
Η οποιαδήποτε συσχέτιση με ένα chatbox ή ένα δημιούργημα ΑΙ βασίζεται στη στατιστική και σε μαθηματικά μοντέλα που έχουν ένα πεπερασμένο όριο αντιδράσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι, από τη στατιστική της φύση, κάτι περισσότερο από μια προσέγγιση του απλούστερου κοινού μας παρονομαστή. Αν σε δύο άτομα αρέσει η βανίλια και σε ένα άτομο η σοκολάτα, η βανίλια θα αρέσει στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ο μοναδικός σκοπός της τεχνολογίας είναι να προσδιορίσει τι ισχύει κατά πλειοψηφία για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να πάρει σωστές απαντήσεις για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Τα ακραία σημεία αφαιρούνται. Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν μια στάση, θα ήταν ιεραποστολική ένα Σάββατο μετά από δείπνο και μια ταινία.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο σεξ. Είναι και αποτελεί απλά ένα πολύ μεγάλο, πολύχρωμο φάσμα. Ένα ουράνιο τόξο αν θέλετε.
Εάν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για σεξουαλική ικανοποίηση υπερισχύσουν – κάτι που θα γίνει- διατρέχουν τον κίνδυνο να τροφοδοτούν τον κόσμο αποκλειστικά με την πιο βασική μορφή λαγνείας που βασίζεται στο Διαδίκτυο.
Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια νέοι που θέλουν να πειραματιστούν γύρω από τη σεξουαλική τους ταυτότητα σε ένα ιδιωτικό διαδικτυακό περιβάλλον χωρίς κρίση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια διέξοδο που δεν τους αναγνωρίζει. Μπορεί έτσι να επιλέξουν να κρυφτούν από φόβο μήπως φανούν περίεργοι ή διαφορετικοί.
Συναίνεση και τεχνητή νοημοσύνη
Ακόμα κι αν η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρει να καλύψει κατάλληλα την πολλαπλότητα των ανθρώπινων επιθυμιών – καλώς ή κακώς – θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ερωτήματα σχετικά με το τι μας διδάσκει μακροπρόθεσμα η ενασχόληση με AI προσανατολισμένη στο σεξ.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας θάλαμος ηχούς των επιθυμιών που έχουμε φωνάξει στο κενό του Διαδικτύου. Είναι χωρίς ψυχή. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται με κακόβουλες δραστηριότητες με ένα ρομπότ, βασισμένο σε κείμενο ή με άλλο τρόπο, θα το κάνουν εμποτίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με παράνομες ή ανήθικες πρακτικές
Αυτό μας οδηγεί σε μια απογοητευτικά πολύπλοκη συζήτηση γύρω από τη συναίνεση. Εξανθρωπίζουμε κάτι που δεν μπορεί να συναινέσει, κάτι που είναι ηθικά λάθος. Αλλά την ίδια στιγμή, οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναίσθηση ούτε ενσυναίσθηση… οπότε ποιος νοιάζεται;
Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να μας νοιάζει ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη είναι, εξ ορισμού, μη συναινετικό.
Επιπλέον, τα AI γίνονται γρήγορα πανταχού παρόντα μέρη του κοινωνικού μας ιστού. Οι άνθρωποι θα τα συνηθίσουν και θα την εξανθρωπίζουν όλο και περισσότερο, ειδικά αν οι δημιουργοί τους επιτρέπουν στα παράγωγά τους να ξεπεράσουν τα όριά τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να δώσουν την εντύπωση ανθρωπιάς.
Μια σεξουαλική κούκλα δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά όταν ακούμε για κουκλα του σεξ, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε μια φουσκωτή κούκλα και μόνο λίγοι γνωρίζουν πόσο έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτές οι κούκλες γίνονται πιο «ανθρώπινες» με κάθε τεχνολογική καινοτομία. Σήμερα μπορούν να προσαρμοστούν, να εξατομικευτούν, διαθέτουν αισθητήρες, ζεστό δέρμα, φυσικά μαλλιά και εσωτερικούς αισθητήρες που τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στο άγγιγμα. Είναι σαν ζωντανές και πάνω από αυτό – χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη συνομιλίας μπορούν ακόμα και να μιλήσουν.
Πώς πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει τις δεξιότητές μας στο φλερτ και στον ερωτισμό αν τις εκπαιδεύσουμε σε ψευδο-εξανθρωπισμένα AI; Πώς θα επηρεάσει επίσης την συμπεριφορά μας η ολοένα και πιο εξανθρωπισμένη εκδοχή των sex dolls;
Θα συνηθίσουμε να εκπληρώνονται οι επιθυμίες μας αμέσως, χωρίς αντίσταση, χωρίς διαφορετική άποψη, από μια οντότητα εκπαιδευμένη να αναπαράγει υπάρχοντα κοινωνικά στερεότυπα. Αυτό από μόνο του μεταφράζεται στο ότι μέρος του πληθυσμού «ξεχνά» ότι η συναίνεση είναι στην πραγματικότητα μια αναγκαιότητα σε υγιείς σχέσεις. Είμαστε πλάσματα συνηθειών άλλωστε.
Όπως έχει υποστηρίξει ο Καρλ Μαρξ, «η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτον ως τραγωδία, δεύτερον ως φάρσα». Πρώτον, δεν ακούσαμε τους συναγερμούς που σημείωσαν κορίτσια, έφηβοι και γυναίκες σχετικά με την διαδικτυακή κακομεταχείριση που μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο… και τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τη συναίνεση των ρομπότ.
Η Sextech θα μετατρέψει τη μοναξιά σε δολάρια
Εφόσον τα ρομπότ του σεξ μπορούν να απαντήσουν, ο δεσμός πια δεν θα είναι μόνο σωματικός αλλά και συναισθηματικός. Και καθώς καθημερινά νιώθουμε όλο και πιο μόνοι, είναι πολύ πιθανό τα ρομπότ ή άλλα ψηφιακά πλάσματα να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύονται αυτό το πρόβλημα και εμπορεύονται τα προϊόντα τους ως ένας εξατομικεμένος φίλος ή εραστής. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, όπου το πρόβλημα μοναξιάς εμφανίζεται συχνά, η εταιρεία Gatebos προσπαθεί να το αντισταθμίσει με μια εικονική βοηθό στο σπίτι που ζει σε μια κάψουλα και συμπεριφέρεται σαν να είναι η μικροσκοπική χαριτωμένη σύζυγός σας.
Υπάρχει η άποψη ότι οι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ πιο απομονωμένοι και ασυντονισμένοι μεταξύ του.
Είναι ξεκάθαρο ποια προβλήματα επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια sextech. Θα μπορούσε όμως η sextech να αποξενώσει τους ανθρώπους; Θα μπορούσαμε να γίνουμε ακόμη πιο ναρκισσιστές και εγωκεντρικοί;
Προγράμματα και εφαρμογές ΑΙ μπορεί σταδιακά να διαγράψουν τις ατομικές διαφορές στη σεξουαλική ταυτότητα, ενώ θα εκπαιδεύσουν τους χρήστες να αγνοούν τη συναίνεση και θα εξομαλύνουν τη μη συναινετική συμπεριφορά, οδηγώντας δυνητικά σε βία στον πραγματικό κόσμο.
Δεν είναι ότι το AI δεν είναι έτοιμο για ανθρώπινη επαφή. είναι μάλλον το αντίθετο. Δεν είμαστε έτοιμοι για την Sextexh που η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει, επειδή δεν έχουμε ακόμη καταλάβει τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.
Ωστόσο, η τεχνολογία είναι μέρος ενός αναπόφευκτου μέλλοντος και μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη. Να μας ενημερώσει, να μας κατευθεύνει προς μία υγιή εσεξουλαικότητα. Είναι στη δύναμή και την ευθύνη μας να δημιουργήσουμε ασφαλή προϊόντα και να εκπαιδευτούμε σε αυτά.
Η Sextech καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου πολυάσχολου ατόμου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ποτε δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει τη μαγεία, τη μοναδικότητα, την ωδή στη διαφορετικότητα που μία ανθρώπινη αλληλεπίδραση μπορεί να προσφέρει.