Για έναν CEO το να γνωρίζει πότε ήρθε η στιγμή να αποχωρήσει δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν πρόκειται μόνο για επαγγελματική απόφαση, αλλά για μια εσωτερική μάχη ανάμεσα στην ταυτότητα, το πάθος και την ανάγκη για αλλαγή. Αρκετοί από τους κορυφαίους επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως αυτή η στιγμή δεν έρχεται με μία ξαφνική αποκάλυψη, αλλά μέσα από μια σειρά μικρών συνειδητοποιήσεων, εσωτερικών διαλόγων και πολλές φορές προσωπικών θυσιών. 

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι ο Τζον Μάκι, συνιδρυτής της Whole Foods. Μετά από πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην ηγεσία, το πάθος του άρχισε να σβήνει. «Δεν ήταν πια κάτι που με ενθουσίαζε», μου είπε κάποτε. Όταν πούλησε την εταιρεία στην Amazon το 2017, είχε υποσχεθεί να μείνει πέντε χρόνια. Όμως οι συγκρούσεις με τη νέα κουλτούρα και το γεγονός πως οι συνεργάτες που τον στήριζαν και πορεύτηκαν μαζί του είχαν αποχωρήσει, τον οδήγησαν στο να συνειδητοποιήσει ότι ήταν “ο τελευταίος που έμενε στο πεδίο της μάχης”. Τότε ήταν που κατάλαβε πως έπρεπε να αποχωρήσει. Δεν ήταν απλά μια δουλειά. Ήταν ένα κομμάτι της ζωής του που έφτασε στο τέλος του. 

Για τους CEO η αποχώρηση συχνά σημαίνει απώλεια μιας ταυτότητας που έφτιαξαν με κόπο. Κάποιοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ιδέα ότι αφήνουν πίσω μια δουλειά που αγαπούν, αλλά και τα προνόμια που συνοδεύουν τη θέση. Όπως εξηγεί η Reshma Saujani, ιδρύτρια της Girls Who Code, η στιγμή που σταματά να φοβάται τη δουλειά της ήταν η στιγμή που κατάλαβε πως είχε φτάσει η ώρα να φύγει. «Όταν πας στη δουλειά και δεν σε τρομάζει πια ξέρεις ότι πρέπει να πας παρακάτω». Κάπως έτσι το πάθος της στράφηκε σε μια νέα πρωτοβουλία, το Moms First, που ξεκίνησε από το ίδιο το Girls Who Code.  

Αλλά και ο Ρικ Χάμελ, που ίδρυσε την εταιρεία υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού Atlas, με ειλικρίνεια αποδέχεται την δύσκολη στιγμή που πήρε την απόφαση να φύγει. «Έπρεπε να δεχτώ πως δεν ήμουν πια το σωστό άτομο για να πάρω την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο». Συνειδητοποίησε ότι περνούσε περισσότερο χρόνο σε συσκέψεις με το διοικητικό συμβούλιο και επενδυτές παρά με τους πελάτες και ξύπνησε μια μέρα με την απόφαση ότι είχε τελειώσει. Αποχώρησε για να δημιουργήσει ξανά, αυτή τη φορά την Helios. 

Κάποιοι άλλοι, όπως ο Μπιλ Τζορτζ που ήταν CEO της Medtronic ήξεραν από την αρχή ότι δεν ήθελαν να μείνουν για πάντα στη θέση. Ο Τζορτζ είχε θέσει για τον εαυτό του ένα όριο δέκα ετών, καθώς πίστευε πως η απόδοση ενός CEO κορυφώνεται μέσα στη πρώτη δεκαετία. Παρ’ όλο που ήταν έτοιμος για την αποχώρηση, η ιδέα να αφήσει πίσω του τον έλεγχο και να βρεθεί με ένα σωρό ελεύθερο χρόνο τον φόβιζε. Για έξι μήνες πριν αποχωρήσει, συναντιόταν τακτικά με ψυχοθεραπευτή για να προετοιμαστεί για την αλλαγή. «Ξαφνικά είσαι μόνος σου και αν είσαι τυχερός, έχεις και μια βοηθό μερικής απασχόλησης». 

Η αποχώρηση δεν είναι μόνο μια πράξη αυτογνωσίας αλλά και ευθύνης. Ο Τζορτζ και ο Ντέιβ Γκιλμέτ, πρώην CEO της Alight, μοιράζονται τη βασική αρχή «προσπάθησε να αφήσεις την εταιρεία καλύτερη απ’ ό,τι την βρήκες». Μια απλή αλλά βαθιά φιλοσοφία που δείχνει πως η αποχώρηση δεν είναι εγκατάλειψη, αλλά ένα ακόμα βήμα για την επιτυχία. 

Όσο για τον πρώην CEO της Cardinal Health, τον Τζορτζ Μπάρετ, η αποχώρηση ήταν ένα συνειδητό βήμα ώστε να αφήσει χώρο για τους επόμενους, αλλά και να αφοσιωθεί σε άλλες πλευρές της ζωής του. Δίδαξε και ασχολήθηκε με την πολιτική, ενώ βρήκε χρόνο για να επιστρέψει στη μουσική, κάτι που τον ένωσε με τη νεότητά του. 

Η απόφαση να παραιτηθείς δεν είναι μόνο θέμα επιτυχίας ή κόπωσης. Είναι θέμα αναγνώρισης των ορίων σου, της ανάγκης για ανανέωση και της σοφίας να δώσεις χώρο σε νέα μυαλά. Οι καλύτεροι ηγέτες ξέρουν πως η αποχώρηση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για κάτι καινούργιο για τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και για την εταιρεία που άφησαν πίσω. 

Έτσι, όταν η καρδιά σου σταματήσει να χτυπά με το ίδιο πάθος, όταν ξυπνάς και η δουλειά δεν σε τρομάζει πια, όταν οι παλιοί σύντροφοι λείπουν και το μέλλον μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο, τότε ξέρεις: ήρθε η ώρα να πας παρακάτω και να αφήσεις την επόμενη γενιά να γράψει τη δική της ιστορία. 

*Mε στοιχεία από το BusinessInsider.

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.