Δύο κοσμογονικές αλλαγές είναι σε εξέλιξη στον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικού. Από την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022, οι διευθυντές προσπαθούν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) παραγωγικά. Ωστόσο, στις περισσότερες προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα, μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο προγραμματισμός λογισμικού. Έρευνες δείχνουν ότι οι προγραμματιστές παγκοσμίως θεωρούν την γενετική AI τόσο χρήσιμη, που ήδη περίπου το 40% από αυτούς τη χρησιμοποιούν.

Η επαγγελματική κοινότητα αλλάζει διττά όμως όπως προαναφέραμε. Ένα αυξανόμενο ποσοστό των μηχανικών υπολογιστών προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Δεν υπάρχει τυπικός ορισμός του προγραμματιστή, αλλά γύρω στο 2020 ο αριθμός των χρηστών του Github, μιας δημοφιλούς πλατφόρμας για αποθήκευση και κοινή χρήση κώδικα που ζούσαν σε φτωχότερες χώρες ξεπέρασε εκείνους από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Με βάση την ίδια μέτρηση τα επόμενα χρόνια η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική για να γίνει η μεγαλύτερη δεξαμενή προγραμματιστικού ταλέντου στον κόσμο.

Με τα σημερινά δεδομένα οι μισθοί είναι υψηλοί. Ο μέσος μισθός ενός προγραμματιστή στην Αμερική βρίσκεται στο 5% των υψηλότερων επαγγελμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές κερδίζουν περισσότερα και από τους πυρηνικούς μηχανικούς. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τους χρειάζονται για να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο ελκυστικές, οι διευθυντές μη τεχνολογικών εταιρειών θέλουν ολοένα και περισσότερους προγραμματιστές για να υποστηρίξουν τις ψηφιακές προσπάθειές τους, οι οποίες εκτιμούν πως θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει τους προγραμματιστές. Για παράδειγμα, το διαδίκτυο κατάργησε την χρονοβόρα διαδικασία απάντησης σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας εγχειρίδια. Η γενετική AI φαίνεται να είναι ακόμα ένα μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός. Ένας λόγος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους προγραμματιστές είναι η διαθέσιμη πληροφόρηση. Διαδικτυακά φόρουμ, όπως το Stack Overflow, διαθέτουν τεράστια αρχεία με ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί και απαντηθεί από προγραμματιστές. Οι απαντήσεις συχνά βαθμολογούνται, κάτι που βοηθά τα μοντέλα AI να μάθουν τι είναι χρήσιμο και τι όχι. Τα μοντέλα AI μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την ανατροφοδότηση για να μάθουν και να βελτιωθούν.

Η συνέπεια έχει είναι μια έκρηξη νέων εργαλείων που βοηθούν τους προγραμματιστές. Η PitchBook, μια εταιρεία παροχής δεδομένων, παρακολουθεί περίπου 250 startups που τα αναπτύσσουν. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ηγούνται της προσπάθειας. Τον Ιούνιο του 2022, το GitHub που ανήκει στη Microsoft, λάνσαρε το Copilot.  Το 2023, η Alphabet (η μητρική εταιρεία που έχει στην κατοχή της την Google) και η Meta (Facebook) κυκλοφόρησαν ανταγωνιστικά προϊόντα. Φέτος, οι Amazon και Apple ακολούθησαν το παράδειγμα. Πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει εργαλεία AI προγραμματισμού για εσωτερική χρήση.

Η επόμενη γενιά εργαλείων αναμένεται να είναι σαφώς βελτιωμένη. Τον Ιούνιο η Anthropic, μια startup AI κυκλοφόρησε το νέο της μοντέλο Claude 3.5 Sonnet, το οποίο είναι καλύτερο από τους προκάτοχούς του σε τομείς όπως ο προγραμματισμός. Στις 12 Σεπτεμβρίου, η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT λάνσαρε μια έκδοση του τελευταίου της μοντέλου (Ο.1) ισχυριζόμενη ότι «διαπρέπει στην ακριβή παραγωγή και αυτόματη διόρθωση σύνθετου κώδικα».

Η νέα αυτή ευελιξία επεκτείνεται σε διαφορετικούς τύπους προγραμματισμού. Μια μικρή εφαρμογή μπορεί προηγουμένως να απαιτούσε μια ομάδα έξι ατόμων που να εργάζονται σε διάφορα μέρη του προγράμματος, όπως το περιβάλλον χρήστη ή την υποδομή του λογισμικού. Μια αυξανόμενη τάση προς τις πλατφόρμες «low-code-no-code», που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να γράφει λογισμικό, θα ενισχυθεί επίσης από την AI. Η Banco do Brasil, μια τράπεζα στη Βραζιλία, έχει χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα για να επιτρέπει στους υπαλλήλους της να αναπτύσσουν εκατοντάδες εφαρμογές όπως αυτές που διευκολύνουν την υποστήριξη πελατών που αναζητούν ασφαλιστικά ή trading προϊόντα.

Είναι γεγονός πως σήμερα γίνεται μία μεγάλη στροφή προς την Ινδία και την εξ΄αποστάσεως εργασία-συνεργασία. Οι ικανότητες εκτός συνόρων έχουν γίνει πιο εξελιγμένες. Ορισμένα ξένα παραρτήματα παρέχουν τώρα βασικό λογισμικό, καθώς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ο Sanjeev Jain της Wipro μιας ινδικής εταιρείας, αναφέρει ότι οι μηχανικοί του βοήθησαν στην ανάπτυξη του Teams, της υπηρεσίας βίντεο streaming της Microsoft, όπως και στο σχεδιασμό τσιπ και λογισμικού για “συνδεδεμένα αυτοκίνητα” που επικοινωνούν με άλλες υπηρεσίες και συσκευές.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τους προγραμματιστές και τι κόσμοι ανοίγονται στον προγραμματισμό νέων υπολογιστικών γλωσσών, παραμένει θολό. Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι η AI και η εξωτερική ανάθεση θα πάρουν τις δουλειές των δυτικών προγραμματιστών μαζικά. Δύσκολο, αν όχι εξωπραγματικό. Η ανθρώπινη τεχνική γνώση που απαιτείται για να συνδυάσει κανείς κομμάτια κώδικα και να ελέγξει αν το παζλ λειτουργεί σωστά είναι ακόμη τεράστια.

Μια πιο αισιόδοξη άποψη είναι ότι τα πιο βαρετά μέρη της ανάπτυξης λογισμικού θα αναλαμβάνονται από υπολογιστές, ενώ ο χρόνος ενός προγραμματιστή θα δαπανάται σε πιο σύνθετα και πολύτιμα προβλήματα. Και αυτή μπορεί να είναι η πιο μεγάλη αλήθεια, που μπορεί να ευνοήσει το μέλλον μας. Ο χρόνος θα κρίνει…

*Με στοιχεία από το The Economist

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.