Με την ανοδο και την άνθιση της Τεχνητής Νοημοσύνης οι συζητήσεις και οι ανησυχίες για την αντικατάστασή μας από τις νέες τεχνολογίες είναι έντονες. Η χρήση του Chat GPT σε πολλούς κλάδους, από την επιστήμη μέχρι την τέχνη έχει αυξηθεί μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε μια πραγματικότητα γεμάτη υποσχέσεις αλλά και προκλήσεις. Αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους, μηχανές που διαβάζουν και αλγόριθμοι που ανταποκρίνονται σε ερωτήσεις εξυπηρέτησης πελατών είναι όλα εκδηλώσεις ισχυρών νέων μορφών αυτοματισμού.
Αν και είναι πιθανό οι περισσότεροι ρόλοι αργά ή γρήγορα να αγγίζονται από (Γεν.) AI, υπάρχουν αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν θα επηρεαστούν εξίσου όλοι οι εργαζόμενοι από την τεχνολογία. Αντίθετα, σύμφωνα με νεότερες ερευνητικές μελέτες, η Τεχντητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, αναδεικνύονται ως ισχυρά εργαλεία που όχι μόνο κάνουν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, αλλά αυξάνουν και τον ρυθμό καινοτομίας, θέτοντας τα θεμέλια για μια σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα 2/3 των τρεχουσών θέσεων εργασίας και θα μπορούσαν τελικά να αυξήσουν το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 7%, σύμφωνα με μια οικονομική έκθεση της Goldman Sachs.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΜΙΤ δείχνουν ότι το ChatGPT βελτιώνει σημαντικά την παραγωγικότητα των επαγγελματιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται και αυξάνοντας την ποιότητα παραγωγής. Μειώνει επίσης την ανισότητα μεταξύ των εργαζομένων, ωφελώντας περισσότερο τους εργαζόμενους με χαμηλή ικανότητα και μετατοπίζοντας τα καθήκοντα προς τη δημιουργία ιδεών και την επεξεργασία.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση, αυτο-αποτελεσματικότητα και ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με τις τεχνολογίες αυτοματισμού.
Η μελέτη ερευνητών από το ΜΙΤ και το Stanford εξέτασε την εφαρμογή ενός βοηθού συνομιλίας με γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην υποστήριξη πελατών. Το εργαλείο αύξησε την παραγωγικότητα κατά 14% κατά μέσο όρο, ωφελώντας σημαντικά τους λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους, ενώ είχε ελάχιστο αντίκτυπο στους έμπειρους εργαζόμενους.
Το μοντέλο AI βοήθησε στη μεταφορά γνώσης από ειδικευμένους εργαζόμενους σε νεότερους, αύξησε την ικανοποίηση των πελατών, μείωσε την ανάγκη για διοικητική παρέμβαση και αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη διατήρηση των εργαζομένων.
Με αυτόν τον τρόπο, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης επωφελούνται από τους καλύτερους και πιο έξυπνους εργαζόμενους που εκπαιδεύουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη παρέχοντας παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών, τις οποίες η τεχνολογία μετατρέπει στη συνέχεια σε συστάσεις για να εφαρμόσουν άλλοι εργαζόμενοι.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι, παρά τις λιγότερο δραματικές αλλαγές στην παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι με υψηλές επιδόσεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να αποζημιώνονται για τη δημιουργία των λύσεων από τις οποίες μπορούν να μάθουν οι άλλοι.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Erik Brynjolfsson, έναν από τους ερευνητές της μελέτης «Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους εργαζομένους, αλλά οι εργαζόμενοι που εργάζονται με τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν αυτούς που δεν το κάνουν».
Μια πρόσφατη έρευνα των κορυφαίων εταιρειών του LinkedIn διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους βοηθά ήδη να είναι πιο γρήγοροι και πιο έξυπνοι και ένα άλλο 32% λέει ότι αναμένει να δει μεγαλύτερα κέρδη από τη χρήση AI τα επόμενα χρόνια
Εν ολίγοις, η AI αυξάνει την παραγωγικότητα, με συγκεκριμένα οφέλη για τους εργαζόμενους με χαμηλή ικανότητα και τους λιγότερο έμπειρους υπαλλήλους. Επιπλέον, και οι δύο μελέτες υπογραμμίζουν τα θετικά αποτελέσματα στην εργασιακή ικανοποίηση και τα βελτιωμένα αποτελέσματα των πελατών ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό έχει εκπληκτικές συνέπειες και θα μπορούσε να αντιστρέψει τις ανισότητες που η άνοδος της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργεί στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον για άτομα με ισχυρές θεμελιώδεις δεξιότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους, που έχουν ένα επίπεδο μόρφωσης, να γίνουν πιο παραγωγικοί μαθαίνοντας δεξιότητες και εργαλεία πολύ γρηγορότερα που θα τους ανταμείψουν περισσότερο και θα τους ανεβάσουν πιο ψηλά από τον μέσο όρο των εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι μία νοσοκόμα για παράδειγμα θα γίνει γρήγορα πολύ καλύτερη στη δουλειά της, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα βέβαια. Έτσι εφόσον έχουμε ανάγκη για πιο καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους, το να βελτιώνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση ενός συστήματος υγείας και εκπαίδευσης που καταρρέει.
Με αυτή τη λογική, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο εταιρικό και επαγγελματικό κόσμο για όλους. Αλλά δεν θα συμβεί από μόνο του. Πρέπει να το πραγματοποιήσουμε.
Σήμερα σίγουρα ζούμε σε ένα σύστημα που συχνά παρουσιάζεται άδικο: ορισμένοι εργαζόμενοι παράγουν περισσότερα και δεν αμείβονται απαραίτητα περισσότερο. Αλλά αν θέλουμε η κοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δούμε δραστική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προς όφελός μας.
Με την υπογονιμότητα να αυξάνεται και τη γήρανση του πληθυσμού να επικρατεί στις περισσότερες δυτικές χώρες, ο παραγωγικός πληθυσμός καλείται να δουλέψει παραπάνω. Με τον αυτοματισμό και τη γρήγορη εκπαίδευση που οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα και την παραγωγικότητα, πολλαπλασιάζοντας τα αποτελέσματα, μειώνοντας τις ώρες δουλειάς και άρα δίνοντας το χρόνο για προσωπική ξεκούραση, για σκέψη, καινοτομία και δημιουργικότητα.
Επιπλέον, εφόσον οι νέες τεχνολογίες είναι προσβάσιμες σε όλους, και άνθρωποι με βασικές ικανότητες μπορούν να επωφεληθούν, μειώνεται το ποσοστό εξάρτησης από σουπερ εξειδικευμένους ειδικούς και μπορεί να πραγματοποιηθεί καταμερισμός εργασιών και άρα καταμερισμός των αμοιβών.
Μπορεί να ακούγονται ιδεατά και ουτοπικά όλα αυτά, αλλά η πραγματικότητα δε χρειάζεται να είναι ζοφερή και ανθρωποφαγική. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τις οικονομικές ανισότητες. Απλώς πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να το πραγματοποιήσουμε.