Η καλλιτεχνική δημιουργία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει πηγή διαμάχης, αλλά ο Νιγηριανός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Malik Afegbua υποστηρίζει ότι είναι ικανή να μας οδηγήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο κομψού πραγματικού κόσμου, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Με την πρώτη ματιά, οι εικόνες του μοιάζουν σαν να τραβήχτηκαν σε μεγάλα ντεφιλέ μόδας, ωστόσο μια πιο προσεκτική ματιά στα μοντέλα αρκεί για αν καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους. Οι εικόνες είναι το αποτέλεσμα της φαντασίας του Afegbua σε συνδυασμό με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζοντας ηλικιωμένα μοντέλα με όμορφα ρούχα.

Μόνο όταν δημοσίευσε το έργο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Afegbua κατάλαβε ότι είχε δημιουργήσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Ειδικά, αφού τράβηξαν την προσοχή της βραβευμένης με Όσκαρ σχεδιάστριας κοστουμιών για τις ταινίες «Black Panther». Η Ruth Carter εξέφρασε τον αμέριστο θαυμασμό της για το έργο του Afegbua μέσω Instagram, σχολιάζοντας: «Αυτό είναι τόσο γαμάτο!!!».

Αυτή η σειρά από εικόνες, με τίτλο «Fashion Show For Seniors», έχει προσελκύσει χιλιάδες παρόμοια σχόλια. Με περισσότερα από 100.000 likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το έργο του Afegbua έχει σαφώς δημιουργήσει αίσθηση στον πραγματικό κόσμο. Όμως, τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα έργα που είναι προϊόν της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη δημιουργικότητα παραμένουν, μιας και προκύπτουν εύλογα ηθικά ζητήματα. Ο καλλιτέχνης, ωστόσο, υιοθετεί μια στοχαστική και διαφοροποιημένη προσέγγιση.

O Afegbua είναι απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δεν είχε σκεφτεί ποτέ να ακολουθήσει μια πιο δημιουργική καριέρα, όταν κάποτε κάποιος το έκανε δώρο μια φωτογραφική μηχανή. Τότε, ήταν που αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Έγινε κινηματογραφιστής και σήμερα είναι πλέον δημιουργός διαφημιστικών σποτ, ντοκιμαντέρ και εκθέσεων εικονικής πραγματικότητας. Επιπλέον, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που έχουν αγκαλιάσει την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως νέας ηγετικής δύναμης στην τέχνη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malik Afegbua (@slickcityceo)

Με τη σειρά επιδείξεων μόδας, είδε μια ευκαιρία και ένα μέσο για να αμφισβητήσει την περιθωριοποίηση των ηλικιωμένων στην κοινωνία και θέλησε να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις γύρω από τη γήρανση. «Δεν έχω δει ποτέ επίδειξη μόδας για ηλικιωμένους, αλλά υπάρχουν – οπότε γιατί όχι;», φαίνεται να αναρωτήθηκε προτού προβεί στην δημιουργία των εν λόγω εικόνων.

Οι αντιδράσεις κατά της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τέχνη έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι υπολογιστές μπορούν πραγματικά να αντιγράψουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά ο Afegbua θεωρεί ότι πρόκειται για μια συναρπαστική ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να εξελιχθούν. Το λογισμικό εικόνων AI είτε αξιοποιεί λέξεις-κλειδιά που προτείνονται από τον καλλιτέχνη είτε χρησιμοποιεί φωτογραφίες που έχουν μεταφορτωθεί, για να δημιουργήσει μια εικόνα με βάση αυτές τις πληροφορίες. Αυτό που λέει ο Afegbua ότι κάνει με το έργο του είναι να διδάσκει την Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνεται πιο δημιουργική και, με τη σειρά του, να κάνει νέες ανακαλύψεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από εμάς και μαθαίνει από τον Παγκόσμιο Ιστό. Προσπαθώ κι εγώ να μαθαίνω από αυτήν. Προσπαθώ να μάθω πώς να της απευθύνομαι, πώς να επικοινωνώ καλύτερα για να παίρνω ακριβή αποτελέσματα από αυτήν».

Για τις φωτογραφίες της επίδειξης μόδας για ηλικιωμένους, ο Afegbua δούλεψε με διάφορα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης – χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά λογισμικά για ποικίλα αποτελέσματα – για να βρει την κατάλληλη εμφάνιση για τα «μοντέλα» του. «Είμαι λάτρης της μόδας και μου αρέσει πάντα να πειραματίζομαι. Ήθελα να συνδυάσω την παραδοσιακή αφρικανική νιγηριανή μόδα με κάτι φουτουριστικό, κάτι αφρο-φουτουριστικό».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malik Afegbua (@slickcityceo)

Μια άλλη σειρά φωτογραφιών, την οποία ονομάζει σειρά «Fiction», είναι επίσης εμπνευσμένη από μια ιδέα του μέλλοντος. Αντλώντας έμπνευση από το στυλ του στρατού της Γουακάντα του Μαύρου Πάνθηρα και της νέας του φίλης στο Χόλιγουντ, Ruth Carter, η συλλογή εικόνων αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους του Ngochola, ενός φανταστικού αρχαίου αφρικανικού πολιτισμού. «Μπορούν να μιλούν στις μηχανές με την σκέψη τους επειδή έχουν καταφέρει να σπάσουν διάφορους κώδικες. Είναι πολύ προηγμένοι τεχνολογικά με τρόπο που καταλαβαίνουν πώς να συνδυάζουν τη βιολογία με την τεχνολογία», λέει ο καλλιτέχνης για τους ανθρώπους που ζουν στην Ngochola.

Είναι σαφές ότι ο Afegbua είναι ένας αδιαμφισβήτητος υπέρμαχος της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην τέχνη, αλλά αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες γύρω από τη χρήση της μπορεί να είναι βάσιμες. Πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες ότι, χωρίς αναγνώριση, το πρωτότυπο έργο των καλλιτεχνών χρησιμοποιείται ως πηγαίο υλικό το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζεται. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Afegbua, αλλά γνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με αυτόν τον τρόπο.

«Όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν πολλά ηθικά ζητήματα όσον αφορά την κλοπή της δουλειάς άλλων ανθρώπων για τη δημιουργία ποικίλων πραγμάτων», παραδέχεται. «Είναι ένα εργαλείο – και κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανήθικο τρόπο».

Η ζήτηση για εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη δεν φαίνεται να έχει μειωθεί, με το hashtag #AIfilter να έχει συγκεντρώσει 1,3 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, όπου οι χρήστες ανεβάζουν selfies με αντάλλαγμα μια νέα εικόνα του εαυτού τους που δημιουργείται από υπολογιστή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malik Afegbua (@slickcityceo)

Ο Afegbua είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας στην τέχνη. «Νομίζω ότι θα έχει διάρκεια ζωής. Νομίζω ότι θα γίνεται όλο και καλύτερη, επειδή οι αλγόριθμοι γίνονται όλο και καλύτεροι. Οι μηχανές γίνονται όλο και καλύτερες. Και πιστεύω ότι θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της αφήγησης και της εικόνας της Αφρικής σήμερα, επειδή κάνει τα πράγματα πολύ πιο προσιτά».

Με στοιχεία από το BBC.