Στη Σίλικον Βάλεϊ μαίνεται ένας πόλεμος. Όχι με πυραύλους και τανκς, αλλά ένας πόλεμος που θα καθορίσει αν τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο ψηφιακής ελευθερίας ή θα είναι δεμένα σε αλγοριθμικές αλυσίδες.

Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο και οι γραμμές της μάχης δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρες.

Από τη μία, οι Πολεμιστές της Ελευθερίας – οι Ross Ulbricht, Edward Snowden, Julian Assange. Άνθρωποι που θυσίασαν τα πάντα για να αποκαλύψουν την αλήθεια, που επέλεξαν τις αρχές αντί του κέρδους, την ελευθερία αντί της βολής. Δεν είναι οι τυπικοί tech bros με τα χρυσά παλάτια και τις αίθουσες διαλογισμού. Είναι ψηφιακοί αντάρτες, που κοίταξαν τη μηχανή στα μάτια και είπαν: «Ως εδώ».

Από την άλλη, η Τάξη των Δειλών της Τεχνολογίας – οι τύποι τύπου Bill Gates και George Soros, που κηρύττουν τη σωτηρία της ανθρωπότητας ενώ χτίζουν τα ίδια τα συστήματα που τη σκλαβώνουν. Πετούν με ιδιωτικά τζετ σε συνόδους για το κλίμα. Χτίζουν τείχη γύρω από τα σπίτια τους ενώ υποστηρίζουν «ανοιχτά σύνορα». Μιλούν για παραπληροφόρηση, ενώ οι ίδιοι ελέγχουν τα μέσα που κατασκευάζουν την αφήγηση.

Το ερώτημα δεν είναι πια αν υπάρχει σύγκρουση. Το ερώτημα είναι με ποια πλευρά είσαι.

Οι γραμμές της μάχης χαράχτηκαν

Το 2021, ο Mark Zuckerberg ήταν η τέλεια ενσάρκωση της μεταμοντέρνας μαριονέτας της Σίλικον Βάλεϊ – ένας τεχνοκράτης με hoodie που υπάκουε τυφλά σε κάθε κυβερνητική εντολή λογοκρισίας. Κάθε ακρόαση στο Κογκρέσο συνοδευόταν από μια νέα απολογία, κάθε δημόσια κατακραυγή έφερνε μια ακόμα «διόρθωση» αλγορίθμων. Το μοτίβο ήταν ξεκάθαρο: υποκλίσου, δικαιολογήσου, συμμορφώσου.

Γρήγορη μεταφορά στο παρόν: Ο Zuckerberg εμφανίζεται στο Joe Rogan Experience – ένας CEO μυώδης, εκπαιδευμένος στο τζιου τζίτσου, μιλάει για ατομική κυριαρχία και ελευθερία του λόγου. Η μεταμόρφωση δεν ήταν μόνο σωματική – ήταν και φιλοσοφική. Ο παλιός Zuck μπορούσε να υπεκφεύγει. Ο νέος μιλάει για την ελευθερία με τη σαφήνεια κάποιου που μόλις ξύπνησε.

Τι άλλαξε;

Το εκκρεμές της Ιστορίας γύρισε. Και γύρισε βίαια.

Όταν ο Elon Musk αγόρασε το Twitter (τώρα X), δεν απέκτησε απλώς μια πλατφόρμα – πυροδότησε μια επανάσταση. Οι «σημειώσεις της κοινότητας» αντικατέστησαν τους ελεγκτές γεγονότων. Οι ανοιχτοί αλγόριθμοι αντικατέστησαν το shadow banning. Ξαφνικά, η τεχνολογική ελίτ έπρεπε να επιλέξει: θα σταθεί υπέρ της ελευθερίας ή θα προσκολληθεί στον έλεγχο; Δεν υπήρχε πια ενδιάμεσο έδαφος.

Η Αυστριακή σύνδεση

Δεν είναι τυχαίο που οι Πολεμιστές της Ελευθερίας στην τεχνολογία μοιράζονται μια κοινή διανοητική καταγωγή. Από την αγάπη του Ross Ulbricht για την αυστριακή οικονομική σκέψη, μέχρι την προσήλωση του Elon Musk στη θεμελιώδη λογική (first principles thinking), υπάρχει μια άμεση σύνδεση με στοχαστές που υπερασπίστηκαν την ατομική ελευθερία έναντι του συλλογικού ελέγχου.

Αυτές δεν είναι απλώς τυχαίες πεποιθήσεις – αποτελούν μέρος ενός συνεκτικού φιλοσοφικού πλαισίου που τοποθετεί την ανθρώπινη αυτονομία πάνω από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Από την άλλη πλευρά, η Τάξη των Δειλών αντλεί την έμπνευσή της από μια εντελώς διαφορετική πηγή – τους μεταμοντέρνους φιλοσόφους, που τους έμαθαν ότι η αλήθεια είναι σχετική και ο έλεγχος αποτελεί μορφή συμπόνιας. Η ίδια ιδεολογική διαστρέβλωση που μας έφερε τα safe spaces και τα trigger warnings, είναι αυτή που μας έδωσε τη λογοκρισία των περιεχομένων και την αλγοριθμική καταστολή. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της λογοκρισίας είναι και οι πιο ένθερμοι θαυμαστές της κριτικής θεωρίας.

Ο Μεσαίος Δρόμος: Μεταρρύθμιση ή συμβιβασμός;

Και μετά, υπάρχουν οι αναποφάσιστοι, όπως ο Zuckerberg. Κάποτε ήταν η προσωποποίηση της τεχνολογικής λογοκρισίας – τώρα στρέφει τη Meta προς τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Πρόκειται για μια ειλικρινή μεταρρύθμιση ή απλώς για ακόμα μια προσαρμογή επιβίωσης; Η απάντηση παραμένει ανοιχτή. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, είναι ότι εισερχόμαστε σε αυτό που ο φιλόσοφος Ken Wilber αποκαλεί «ολική εποχή» – μια σύνθεση που ξεπερνά τόσο τον παραδοσιακό συντηρητισμό όσο και τον μεταμοντέρνο σχετικισμό. Δεν πρόκειται για επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται για μια πορεία μπροστά, με καθαρή ματιά.

Απλώς, οι παλιές κατηγοριοποιήσεις δεν λειτουργούν πια. Δεν αναπολούμε έναν μυθικό χρυσό αιώνα – δημιουργούμε κάτι νέο. Κάτι που συνδυάζει το καλύτερο των παραδοσιακών αξιών με τη σύγχρονη καινοτομία και τη μεταμοντέρνα κριτική.

Ο παράγοντας της ανδρικής ταυτότητας

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεταμόρφωση του Zuckerberg περιλάμβανε και σωματική ενδυνάμωση. Η μεταμοντέρνα εποχή της Σίλικον Βάλεϊ δεν ήταν απλώς ιδεολογικά αδύναμη – ήταν και σωματικά εύθραυστη. Συγκρίνετε τα χαμόγελα των «πολεμιστών της κοινωνικής δικαιοσύνης» με τα αποφασισμένα βλέμματα εκείνων που μάχονται για την ελευθερία. Αυτό δεν είναι «τοξική αρρενωπότητα». Είναι η αρρενωπότητα που έκανε τους ανθρώπους πρόθυμους να ρισκάρουν τα πάντα για όσα πιστεύουν. Η ίδια δύναμη που κρατά τον Ross Ulbricht στη φυλακή, ενώ άλλοι κερδίζουν από πολύ χειρότερα εγκλήματα. Η ίδια που αναγκάζει τον Julian Assange να παλεύει ενάντια στην έκδοσή του, την ώρα που εγκληματίες πολέμου κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Πρόκειται για το θάρρος να ορθώσεις ανάστημα. Να πεις «Όχι». Να ρισκάρεις τα πάντα για ό,τι πιστεύεις. Σε μια εποχή ηθικού σχετικισμού και εταιρικής υποταγής, αυτή η στάση έχει πλέον γίνει μια πράξη επανάστασης.

Το μέλλον δεν είναι εγγυημένο

Καθώς το εκκρεμές γέρνει προς την ψηφιακή ελευθερία, οι παλιοί μηχανισμοί εξουσίας δεν θα αποχωρήσουν αθόρυβα. Θα ντύσουν τα συστήματα ελέγχου τους με λέξεις όπως «ασφάλεια», «βιωσιμότητα» και «κοινωνική ευθύνη». Θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τους ήρωες ως εγκληματίες. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε τέχνασμα του μεταμοντέρνου οπλοστασίου τους για να κρατηθούν στην εξουσία. Αλλά η αλήθεια είναι αυτή: η ιστορία θυμάται τους ήρωες. Ξεχνά τους δειλούς. Και αυτή τη στιγμή, στη Σίλικον Βάλεϊ, ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο.

Η Μεγάλη Ψηφιακή Αφύπνιση δεν είναι απλώς μια ακόμα τεχνολογική τάση. Είναι μια μάχη για την ψυχή του διαδικτύου. Και, τελικά, για το ίδιο το μέλλον της ανθρώπινης ελευθερίας.

Η επιλογή είναι δική σου. Και η στιγμή είναι τώρα.
Σε ποια πλευρά της ιστορίας θα σταθείς;

 

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.