Πώς λειτουργεί το ChatGPT;
Το σύστημα, το οποίο εκπαιδεύεται από τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, έχει ως στόχο να παρέχει στους χρήστες πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις μέσα από μια διεπαφή συζητήσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται με ένα μεγάλο τμήμα κειμένου από το διαδίκτυο. Τα εργαστήρια του OpenAI δημιούργησαν τη νέα τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα την απλότητα. «Χρησιμοποιώντας μια μορφή διαλόγου, το ChatGPT μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις follow-up, να παραδέχεται όταν κάνει λάθος, να αμφισβητεί λανθασμένες δηλώσεις και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα», ανέφερε το ίδρυμα OpenAI σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα.
Ας μην γελιόμαστε, όμως, η τεχνολογία έχει σίγουρα και τα ελαττώματά της. Ενώ το σύστημα είναι θεωρητικά σχεδιασμένο να μην ξεπερνά κάποιες ηθικές κόκκινες γραμμές – είναι δηλαδή ανένδοτο ότι ο Χίτλερ ήταν κακός άνθρωπος – δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεγελάσετε την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να σας μοιράσει συμβουλές για το πώς να συμμετάσχετε σε κάθε είδους κακόβουλες ή άθλιες δραστηριότητες, ειδικά αν πείτε στο chatbot ότι γράφει μυθοπλασία για κάποιο μυθιστόρημα. Το σύστημα, όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό να λέει μεροληπτικά και προσβλητικά πράγματα. Όπως έχουν εξηγήσει πολλοί δημοσιογράφοι στο Twitter, μια προηγούμενη έκδοση του GPT παρήγαγε εξαιρετικά ισλαμοφοβικό περιεχόμενο και παρήγαγε επίσης αρκετά ανησυχητικά σχόλια συζήτησης σχετικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Κίνα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές στον φυσικό κόσμο για αυτή την τεχνολογία, όπως η παραγωγή περιεχομένου για ιστότοπους, η απάντηση σε ερωτήματα πελατών, η παροχή συστάσεων και η δημιουργία αυτοματοποιημένων chatbots. Οι πρώτοι χρήστες έχουν περιγράψει την τεχνολογία ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση επειδή είναι σε θέση να δώσει περίπλοκες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις – όπως πώς να γράψετε κώδικα, να διορθώσετε θέματα layout και να πραγματοποιήσετε έρευνες βελτιστοποίησης.
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και καλύτερη, και ακόμη και αυτή η τρέχουσα έκδοση του GPT μπορεί ήδη να τα καταφέρει εξαιρετικά καλά σε ορισμένες εργασίες. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σίγουρο πόσοι μαθητές, πόσοι συγγραφείς, πόσοι ερευνητές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το GPT ή αν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα βρουν τρόπο να τους “πιάσουν”. Παρόλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες αυτές οι μορφές τεχνητής νοημοσύνης μας αναγκάζουν ήδη να παλέψουμε με το τι είδους πράγματα θέλουμε να συνεχίσουν να κάνουν οι άνθρωποι και τι θα προτιμούσαμε να αναλάβει η τεχνολογία.