Καθώς η ολοένα και αυξανόμενη διαλογική ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης συνεχίζει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, η διαδικασία της συν-γραφής με τη χρήση μηχανών φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο την τεχνολογική κοινότητα. Ειδικότερα, στο πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σχεδιασμό νέων προϊόντων για να καλωσορίσει περισσότερους σκεπτικούς ή τεχνοφοβικούς οι οποίοι αποθαρρύνονται από την τεχνολογία, καθώς και να ενθαρρύνει πιο “προσεκτικές” προτροπές για τις μηχανές που είτε γράφουν είτε φτιάχνουν εικόνες. Μια από αυτές τις νέες προτάσεις κρύβεται πίσω από την εικόνα μιας παραδοσιακής γραφομηχανής.
Αυτή η γραφομηχανή, ή ο Ghostwriter όπως την έχει ονομάσει ο σχεδιαστής της, τροφοδοτείται από το γλωσσικό μοντέλο GPT-3 της OpenAI. Επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν οποιαδήποτε προτροπή μέσω των πλήκτρων, να πατήσουν το πλήκτρο return και να λάβουν μια απάντηση από την τεχνητή νοημοσύνη. (Πίσω από τα πλήκτρα ένα Arduino επεξεργάζεται τις προτροπές και τις μοιράζεται με ένα raspberry pi το οποίο με τη σειρά του ρωτάει τη GPT-3 διασύνδεση).
Ο σχεδιασμός του Ghostwriter είναι σκόπιμα ζεστός και φιλόξενος, χάρη στο vintage μοντέλο που ο σχεδιαστής/προγραμματιστής Arvind Sanjeev εντόπισε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια αποδόμησε για να δημιουργήσει από την αρχή τη δική του εκδοχή. «Η ήρεμη διαλογιστική διεπαφή απομακρύνει όλους τους ψηφιακούς περισπασμούς και μας οδηγεί σε ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα από το χαρτί και το μελάνι. Αυτό μας επιτρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοί με τις προτροπές μας και μας τραβάει να διαβάσουμε κάθε λέξη τη μία μετά την άλλη, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε βαθιά τις αποχρώσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Arvind παρουσιάζοντας το μοντέλο του. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλές παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες που βοηθούν να φανεί λιγότερο τρομακτική η έννοια του Ghostwriter, γιατί όπως λέει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του ως «ένας δημιουργικός τεχνολόγος που λατρεύει να πειραματίζεται ανάμεσα στα όρια του φυσικού και του ψηφιακού» έχει εισαγάει μικροσκοπικά περίεργα ψηφιακά στολίδια σε μια OLED οθόνη, που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή όσο παίζει κάποιος με το μηχάνημα.
Το πρώτο δημιουργικό έργο για το οποίο χρησιμοποιήθηκε ο Ghostwriter ήταν ένα περιοδικό ποίησης, το οποίο δημιουργήθηκε με προτροπές που ετοίμασε ο Arvind και που αντλήθηκαν από ανθρώπους στο διαδίκτυο. Ο προγραμματιστής περιγράφει με όλες τιε λεπτομέρειες τη διαδικασία δημιουργίας στην γραφομηχανή με περισσότερες λεπτομέρειες στο Twitter.
As promised, here is the full process thread for Ghostwriter – the #AI typewriter. A journey from idea to realization:
The idea: With the exponential growth and emergence of a prolific number of AI products we see every day, I wanted to create a mindful intervention that (1/13) pic.twitter.com/MCOeAcM26q
— Arvind Sanjeev (@ArvindSanjeev) December 14, 2022
➭ Περισσότερες πληροφορίες για το project του Arvind Sanjeev μπορείτε να βρείτε εδώ.