Με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), μπορείτε να ακούσετε την Ariana Grande να τραγουδάει νησιώτικα. Τον Einstein να συνομιλεί με τον Αριστοτέλη! Μπορείτε να ζητήσετε από τον Σαίξπηρ την άποψή του για τα situationships! Ή να ακούσετε τον Kurt Cobain στο podcast του Joe Rogan! Μπορείτε, ναι…Αλλά τι σημασία έχει; Προφανώς, κανένας από αυτούς τους «άνθρωπους» δεν είναι αληθινός. Δεν μπορούν να έχουν πρωτότυπες ιδέες και ως επί το πλείστον τα AI chatbots δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μιμούνται άρτια τα μοτίβα ομιλίας.

Ακόμη και ο Jarren Rocks, ο δημιουργός του Seance AI – μιας προτεινόμενης εφαρμογής, η οποία στοχεύει να «αναστήσει» εκλιπόντα πρόσωπα για μια τελευταία συνομιλία με τους αγαπημένους τους, παραδέχεται ότι το να ξυπνάς τους νεκρούς με AI δεν λειτουργεί πραγματικά. Μιλώντας στο Futurism για την εφαρμογή, είπε: «Για σύντομες συνομιλίες, μοιάζει αξιοπρεπώς ανθρώπινη. Νομίζω ότι καταρρέει λίγο [όταν] αρχίζεις να παρατηρείς τις επαναλήψεις». 

Τι γίνεται όμως με τα AI chatbots που δεν βασίζονται σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει; Τι γίνεται με αυτά που βασίζονται σε πραγματικούς, ζωντανούς ανθρώπους. Εδώ αλλάζει το πράγμα.

Τον περασμένο μήνα, η 23χρονη influencer Caryn Marjorie κυκλοφόρησε στο Snapchat ένα AI chatbot, βασισμένο…στην ίδια! Το CarynAI σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχεις σχέση με την influencer και μπορείτε να συνομιλείται ανά πάσα ώρα της ημέρας, με το αζημίωτο φυσικά. Μιλάμε δηλαδή για την πρώτη ΑΙ σύντροφο. Η Marjorie υποστήριξε μάλιστα ότι είναι η «πρώτη influencer που μεταμορφώθηκε σε AI» και το chatbot αυτό είναι ένας τρόπος να συνδεθεί με όλους τους φανς της πιο προσωπικά και τελικά να «θεραπεύσει τη μοναξιά τους». Φιλόδοξο σχέδιο, θα έλεγε κανείς. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, συνεργάζεται με «κορυφαίους ψυχολόγους» για την προσθήκη στοιχείων γνωσιακής και διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας στις συνομιλίες αυτές, ενθαρρύνοντας ειδικά τους άνδρες να μιλήσουν ανοιχτά για την ψυχική τους υγεία.

Το CarynAI αναπτύχθηκε από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Forever Voices, η οποία υπόσχεται να σας δώσει τη δυνατότητα να μιλήσετε με τους «τοπ celebrities, content creators και influencers της εποχής μας». Στην περίπτωση της Marjorie, αυτό περιλάμβανε εκπαίδευση του GPT-4 σε περιεχόμενο από το αρχειοθετημένο πλέον κανάλι της στο YouTube. Η εταιρεία περιγράφει το chatbot ως «εικονική σύντροφο», προσθέτοντας: «Η Caryn έχει απεριόριστο χρόνο για σένα. Είτε είναι αργά το βράδυ, είτε έχεις μόλις ξυπνήσει, η Caryn θα είναι δίπλα σου». Κι όλα αυτά μόνο με 1$ το λεπτό.

Και αν το μυαλό σας πάει στο πονηρό, ας το ξεκαθαρίσουμε από τώρα πως, όχι, το chatbot δεν προσφέρεται για sexting. Για την ακριβεια, η Marjorie ανακοίνωσε ότι αυτή και η ομάδα της «εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο» για να εμποδίσουν το chatbot να δημιουργήσει σεξουαλικό περιεχόμενο. Αυτό δεν έχει πάει και πολύ καλά, αφού τελευταία οι χρήστες του chatbot έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν τον αλγόριθμο έτσι ώστε να τον «μάθουν» να ανταποκρίνεται ερωτικά στις συνομιλίες τους.

Η Forever Voices πρόσθεσε πρόσφατα άλλη μια influencer στο AI ρόστερ της, η οποία ακούει στο όνομα Amouranth. Η Amouranth είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες streamers στο Twitch, μπαίνοντας συχνά στην ανδροκρατούμενη τοπ 20 λίστα της πλατφόρμας. Η Amourath είναι μοντέλο του OnlyFans, όπου έχει βγάλει εκατομμύρια, όπως αναφέρει. Σε αντίθεση με την CarynAI, στο chatbot της Amouranth οι ερωτικές συζητήσεις είναι βασικός άξονας. «Μου δίνει χαρά να παίρνω ρίσκα και να ξεπερνώ τα όρια», είπε η Amouranth στην ανακοίνωσή της. «Πάνω από όλα, δίνω προτεραιότητα στο να είμαι εκεί για το κοινό μου. Το AI Amouranth έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε θαυμαστή, εξασφαλίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία».

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Technology, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forever Voices, John Meyer ισχυρίστηκε ότι ο απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση» σε influencers, υποδηλώνοντας την πλήρη κατάργηση του προσωπικού απορρήτου. Και πάλι, φυσικά, αυτή είναι απλά μια φαντασίωση – οι θαυμαστές δεν μιλούν στην πραγματικότητα με τον Amouranth ή την Caryn Marjorie. Θα μπορούσε, ωστόσο, η ψευδαίσθηση της οικειότητας να εγκυμονεί κινδύνους;

AI
Φωτ.: Forever Voices

Τα AI chatbots τροφοδοτούν τις παρακοινωνικές σχέσεις

Αρχικά, πρέπει να δούμε την «παρακοινωνική» σχέση που μοιράζονται η Amouranth, η Caryn ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο με τους θαυμαστές τους. «Μια παρακοινωνική σχέση είναι μονόπλευρη – υπάρχει μόνο για το ένα πρόσωπο και το δεύτερο άτομο δεν ανταποκρίνεται (σχεδόν) καθόλου», εξηγεί ο Δρ David Giles, ο οποίος ειδικεύεται στην ψυχολογία των μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Winchester. «Συνήθως αυτές οι σχέσεις υπάρχουν μεταξύ γνωστών προσώπων και του κοινού τους. Ένας χρήστης των social media γνωρίζει καλά την ιντερνετική περσόνα, αλλά για την περσόνα ο χρήστης δεν υπάρχει». Δηλαδή, η περσόνα δεν μπορεί να δει τον θαυμαστή ως μονάδα, αλλά αντιθέτως τον αντιλαμβάνεται απλά ως ένα μέρος ενός ομοιογενούς συνόλου: του κοινού της.

Σε κάποιο βαθμό, τα social media έχουν περιπλέξει αυτόν τον ορισμό, καθώς το κοινό έχει περισσότερη πρόσβαση σε δημόσια πρόσωπα και μπορεί να τους απαντήσει αφήνοντας σχόλια και στέλνοντας μηνύματα. «Πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να κατανοούμε τις σχέσεις ως υπάρχουσες σε ένα φάσμα, στο οποίο το «κοινωνικό» και το «παρακοινωνικό» είναι τα τελικά σημεία», προσθέτει ο Giles. «Έτσι, μια σχέση μπορεί να είναι «εν μέρει παρακοινωνική» –  πράγμα που ισχύει με πολλούς vloggers, influencers κ.λπ. Πλήρως παρακοινωνική θα ήταν μια σχέση με μια φανταστική φιγούρα (που δεν υπήρξε ποτέ) ή έναν νεκρό άνθρωπο (όπως ο Elvis).»

Αυτές οι «εν μέρει παρακοινωνικές» δυναμικές είναι αμφιλεγόμενες. Ενώ μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σχηματίσουν και να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μπορούν να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι «παρακοινωνικοί χωρισμοί» μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη συναισθηματική βλάβη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψευδαίσθηση της οικειότητας ή της υπερβολικής ταύτισης μπορεί επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνη για τον influencer, ενθαρρύνοντας τους θαυμαστές να ξεπεράσουν τα προσωπικά όρια.

Ο Giles μπορεί να καταλάβει γιατί η Amouranth λάνσαρε το δικό της chatbot: «Ίσως πιστεύει ότι έτσι θα ικανοποιήσει μερικούς από τους πιο παρεμβατικούς θαυμαστές της από το να επεμβαίνουν στη ζωή της». (Φυσικά, το οικονομικό κομμάτι είναι επίσης σημαντικό. Για μια influencer, ένα τέτοιο chatbot θα είναι άλλη μια σημαντική πηγή εσόδων). Από την άλλη, υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους influencers, εξηγώντας: «Δυνητικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φλερτ… κάτι που τροφοδοτεί την επιθυμία».

Οι παρακοινωνικές σχέσεις των φανς μπορούν να γίνουν ισχυρότερες μέσω του εικονικού φλερτ. Θα μπορούσε ένας ακραίος θαυμαστής να βρει τους πραγματικούς ανθρώπους στους οποίους βασίζονται τα bots και να παρέμβει στη ζωή τους; Ο Giles πιστεύει πως ναι – είναι ένας «πραγματικός κίνδυνος» – αλλά μόνο επειδή τα AI chatbots δεν διαθέτουν ένα ουσιαστικό επίπεδο ανθρωπιάς. «[Οι άνθρωποι] δεν θα ικανοποιηθούν με ένα bot για πολύ, αν είναι απλώς ένας εικονικός εκπρόσωπος του ζωντανού ανθρώπου που τους ενδιέφερε αρχικά».

Οι κίνδυνοι ενισχύονται, όπως προειδοποιεί η Caryn σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter μετά το ντεμπούτο του chatbot, λόγω «έλλειψης συστημάτων, κανονισμών, κανόνων και ηθικών φραγμών» που περιβάλλουν τη νέα τεχνολογία. «Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις εταιρείες με τις οποίες επιλέγετε να συνεργαστείτε», λέει σε άλλους influencers που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους chatbot. «Επειδή θα αποκτήσουν τη φωνή σας, την προσωπικότητά σας και την ταυτότητά σας… Να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, παίζετε με τη φωτιά».

Μια πιθανή λύση για το παραπάνω πρόβλημα, λέει ο Giles, θα μπορούσε να είναι η απομάκρυνση από πραγματικά, εν ζωή πρόσωπα και η προώθηση ρεαλιστικών chatbot που βασίζονται σε φανταστικούς χαρακτήρες ή διασημότητες που έχουν πεθάνει, όπως η Marilyn Monroe. Κατά τη γνώμη μου, ακόμη κι αυτό ενέχει ζητήματα ηθικής. Η Marilyn μπορεί να έχει πεθάνει, αλλά δεν παύει να ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, το οποίο σεξουαλικοποιήθηκε απείρως όσο ήταν εν ζωή και δε νομίζω ότι χρειάζεται να σεξουαλικοποιηθεί και μετά θάνατον.

Σε κάθε περίπτωση, δεν με πολυ-πείθουν οι επαναστατικοί ισχυρισμοί των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Forever Voices. Τα social media έχουν ήδη εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε δημόσια πρόσωπα και η φαντασία μας είναι αρκετή από μόνη της για να ταϊσει παρακοινωνικές συμπεριφορές. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Giles. «Μπορώ να φτιάξω οποιαδήποτε τρελή σεξουαλική φαντασίωση θέλω και να προσθέσω σε αυτήν μια influencer», λέει. «Δεν χρειάζομαι ένα bot για να το κάνει για μένα!»

Αυτό εγείρει άλλα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση των θαυμαστών με τους influencers (ιδιαίτερα τις γυναίκες– αφού, διόλου τυχαίως, οι AI εταιρείες δεν έχουν φτιάξει ακόμα chatbots με άντρες influencers). Πόσο ηθικό είναι οι φανς, με την πρώτη ευκαιρία, να χειραγωγούν τον αλγόριθμο για να κάνουν sexting με τις προσομοιώσεις των αγαπημένων τους influencers, ακόμη και όταν οι πραγματικές γυναίκες πίσω από τα chatbots το έχουν απαγορεύσει ρητά; Και επίσης, πόσο ηθικό είναι οι τεχνολογικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τις φαντασιώσεις των φανς, φαντασιώσεις που αφορούν υπαρκτές γυναίκες, στο βωμό του κέρδους;

«Υπάρχει σημείο κορεσμού στις παρακοινωνικές σχέσεις; Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, όχι. Όσα περισσότερα μέσα έχουμε, τόσο περισσότερες διασημότητες θα έχουμε, άρα και τόσο περισσότερους θαυμαστές και haters». Σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό των social media σε πιο εξειδικευμένες, μικρότερες και πιο οικείες κοινότητες και την εισαγωγή τεχνολογιών όπως τα deepfakes και οι γεννήτριες φωνής (voice generators), αυτό οδηγεί σε μια ολοένα και πιο κερδοφόρα (και προβληματική) αγορά AI κλώνων γνωστών προσώπων. Κάτι τέτοιο δίνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους φανς να ξεπεράσουν τα όρια της ιδιωτικότητας, απλά επειδή θέλουν και μπορούν. Μια νέα, ζοφερή πραγματικότητα ανατέλλει, γεμάτη όμορφα αλλά εικονικά κορίτσια.