Η φιλόδοξη έκθεση Science Fiction: Voyage to the Edge of Imagination που παρουσιάζεται στο Moυσείο Επιστημών του Λονδίνου είναι μια περιπέτεια στο σύμπαν με ένα διαγαλαξιακό διαστημόπλοιο, παρέα με έναν ξεναγό τεχνητής νοημοσύνης. Η βιωματική εμπειρία, που περιλαμβάνει ως και μια ειδικά ανεπτυγμένη εξωγήινη γλώσσα -που ονομάζεται Bhaux, διαθέτει λεξιλόγιο μερικών χιλιάδων λέξεων και δική της γραμματική δομή- σχεδιάστηκε από το βραβευμένο με ΒΑFTA και Όσκαρ δημιουργικό στούντιο Framestore.
Περισσότερα από 70 αντικείμενα αποκαλύπτουν τη συναρπαστική σύνδεση μεταξύ επιστήμης και Sci-Fi, από έργα κλασικής λογοτεχνίας και σκηνικά θρυλικών κινηματογραφικών ταινιών έως κοστούμια και έργα τέχνης. Ανάμεσά τους, η στολή της λοχαγού Ουχούρα από την ταινία Star Trek: The Motion Picture του 1979, η μεταλλαγμένη εξωγήινη φυλή Ντάλεκ από το Doctor Who και το εμβληματικό κράνος του Darth Vader από το Star Wars: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (1980).
Η περιπέτεια ξεκινά στο Exploration Deck του διαστημοπλοίου, όπου είναι συγκεντρωμένα όλα όσα σχετίζονται με την επιθυμία και την ορμή του ανθρώπου για ταξίδια στο σύμπαν. Όπως ένα ραδιοτηλεσκόπιο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες της κοινότητας SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – Aναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης) στις προσπάθειές τους να ανιχνεύσουν ίχνη εξελιγμένων πολιτισμών, ένα μοντέλο του πυραύλου Saturn V της ΝΑSA της δεκαετίας του ‘60, ένα αντίγραφο της διαστημικής στολής που φορούσε ο Gene Cernan στην αποστολή Αpollo 17 του 1972 (την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη), αλλά και μια πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος «Από τη Γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν και ένας θάλαμος «υπερύπνου» από τον Προμηθέα του Ridley Scott (2012).
Το τμήμα Bio Lab του διαστημικού λεωφορείου εξετάζει τον τρόπο που βλέπει το Sci-Fi την εξέλιξη και την αναπαραγωγή της ανθρώπινης μορφής. Cyborgs, ΑΙ και τέρατα, ο Φρανκενστάιν, ο Robby the Robot από την ταινία Απαγορευμένος Πλανήτης του 1956 και η πανοπλία του Iron Man παρουσιάζονται πλάι σε απίστευτες καινοτομίες της επιστήμης, όπως οι προσθετικοί βραχίονες που ανέπτυξε η Open Bionics.
Στη συνέχεια, οι επισκέπτες λαμβάνουν μέρος σε μια αποστολή, χρησιμοποιώντας αυτό που στη φυσική ονομάζεται wormhole (σκουληκότρυπα) προκειμένου να ταξιδέψουν στο χωροχρόνο. Φτάνοντας στον απομακρυσμένο πλανήτη, συναντούν ένα όμορφο σμήνος από λαμπερά, βιοφωταυγή πλάσματα που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω ενός κυψελοειδούς δικτύου.
Επιστρέφοντας, το Visualization Deck παρακινεί τους επισκέπτες να συλλογιστούν πώς η επιστημονική φαντασία αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ανησυχίες και προκλήσεις, μέσα από τα φωτοκολάζ του Κινέζου φωτογράφου Yao Lu που θυμίζουν παραδοσιακή κινέζικη τοπιογραφία αλλά ουσιαστικά είναι εικόνες από χωματερές και εργοτάξια, αυθεντικές αφίσες από ταινίες Γκοτζίλα του ’50, σύγχρονα graphic novels αλλά και μια παραμορφωμένη από τη θερμότητα μεταλλική λάρνακα από την Χιροσίμα που θυμίζει τη φρίκη της ατομικής βόμβας.
Στο τέλος της έκθεσης, μια έκπληξη. Η συγκλονιστική θέα της Γης από το διάστημα, όπως φαίνεται από το τεράστιο παράθυρο του Observation Deck. Το Μουσείο Επιστημών μας προτείνει να σταθούμε μια στιγμή «για να αναλογιστούμε τη θέση μας στο σύμπαν, και την απεριόριστη δημιουργικότητα και φαντασία που υπάρχει στον γαλάζιο πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι»…
Η έκθεση Science Fiction: Voyage to the Edge of Imagination παρουσιάζεται στο Science Museum έως τις 4 Μαΐου 2023.
❈ ΙΝFO: https://www.sciencemuseum.org.uk/