Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πολλαπλές στην καθημερινότητά μας και μας έχουν δώσει την δυνατότητα να βελτιώσουμε και να επισπεύσουμε πολλές διαδικασίες και δραστηριότητες. Το ChatGPT έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας και επιτρέπει στον καθέναν -εφόσον είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο- , από το να γράψει άρθρα, τηλεοπτικά επεισόδια, μέχρι να συνθέσει μουσική, ακόμη και να διορθώσει κώδικα υπολογιστή. Οι εφαρμογές αυτής της εκπληκτικής τεχνολογικής εξέλιξης είναι αναρίθμητες με τον κλάδο της ανθρωπιστικής βοήθειας να προστίθεται στη μακρά λίστα όσων τη χρησιμοποιούν εποικοδομητικά.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα του Καναδά, Aanjalie Roane υπογραμμίζει τη χρησιμότητα του ChatGPT στην οργάνωση τοπικών οργανισμών και τη βοήθεια συγκέντρωσης υλικού ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με το περίπλοκο παγκόσμιο ανθρωπιστικό δίκτυο.
«Με μερικές βασικές ερωτο-απαντήσεις , το chatbot μπορεί γρήγορα να συνοψίσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τοπικούς χορηγούς, να εξηγήσει περίπλοκες απαιτήσεις επιχορήγησης, ακόμη και να συντάξει αποδεκτές προτάσεις έργων. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για να οικοδομηθεί ένα πιο διαφανές και προσβάσιμο ανθρωπιστικό δίκτυο;»
Αυτό που κάνει αρκετά καλά το ChatGPT – μετάδοση, διευκρίνιση και απλοποίηση πληροφοριών – είναι ακριβώς οι τομείς όπου οι απαιτήσεις της βιομηχανίας βοήθειας για χρηματοδότηση έχουν αποτύχει και έχουν αποκλείσει τους ανθρωπιστές σε όλο τον κόσμο. Εάν αρνηθούμε να δώσουμε προσοχή σε αυτή τη νέα τεχνολογία, μπορεί να χάσουμε ευκαιρίες να την αξιοποιήσουμε για αλλαγή.
Ακολουθούν τέσσερις απλοί τρόποι με τους οποίους οι τοπικοί και διεθνείς οργανισμοί βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT για να βοηθήσουν στην απλοποίηση και πιο αποτελεσματική δράση του ανθρωπιστικού δικτύου παγκοσμίως.
Δημιουργήστε περιεχόμενο με το ChatGPT για να ενισχύσετε τις τοπικές φωνές
Η καλή επικοινωνία και το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης μπορεί να είναι ένα ένας τέλειος τρόπος για νέες ευκαιρίες υπεράσπισης και χρηματοδότησης στον ανθρωπιστικό κόσμο, αλλά οι τοπικοί οργανισμοί συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για να επενδύσουν σε αυτά τα υλικά. Με τόσο μικρή βασική χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για την υποστήριξη των γενικών εξόδων, η στελέχωση θέσεων στις τοπικές οργανώσεις που σχετίζονται με την επικοινωνία είναι μια πραγματική πρόκληση.
Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων βασικών κενών. Μπορεί να συντάξει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης, δελτία τύπου και άρθρα με εκπληκτική αποτελεσματικότητα. Για ομάδες που εργάζονται υπερβολικά και είναι υποστελεχωμένες, αυτό μπορεί να βοηθήσει να λάβουν κρίσιμες κλήσεις συγκέντρωσης χρημάτων και να προωθήσουν πληροφορίες ευαισθητοποίησης στις πρώτες στιγμές έκτακτης ανάγκης.
Φυσικά, ένα chatbot δεν θα είναι ποτέ πραγματικός αντικαταστάτης των ειδικών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των εξειδικευμένων υπαλλήλων Τύπου – ούτε εναλλακτική λύση στην παροχή της ευέλικτης χρηματοδότησης που χρειάζονται οι τοπικές οργανώσεις για να ενισχύσουν πραγματικά τις φωνές τους μακροπρόθεσμα. Αλλά, μπορεί να δώσει ένα χέρι βοηθείας στη συγγραφική υποστήριξη όταν οι ακτιβιστές χρειάζονται περισσότερο υλικό να προωθήσουν αλλά και να συλλέξουν.
Απλοποίηση των πολύπλοκων λαβύρινθων χρηματοδότησης
Το ChatGPT θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο για τοπικούς οργανισμούς που θέλουν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης. Όχι μόνο οι επιλογές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες, αλλά είναι επίσης συχνά δύσκολο να βρεθούν, να κατανοηθούν και να συγκεντρωθούν – συχνά απαιτούν ώρες έρευνας για να αποτυπωθούν ακόμα και τα βασικά στοιχεία της.
Το ChatGPT μπορεί να κάνει μερικά από τα πρώτα βήματα: Πληκτρολογώντας «εξηγήστε τις ευκαιρίες καναδικής χρηματοδότησης για τοπικούς οργανισμούς στην Ουκρανία», για παράδειγμα, δημιουργεί ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες σε γλώσσα που είναι συχνά πιο κατανοητή από τα περίπλοκα αιτήματα για προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν από τις οργανώσεις, εάν θέλουν να έχουν πρόσβαση στο παγκόσμιο σύστημα χρηματοδότησης.
Για να είμαστε σαφείς, η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βελτιστοποίηση και δημιουργίω πιο ευέλικτων συνεργασιών με τοπικές ομάδες. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, το ChatGPT μπορεί να διευκολύνει την ολοκλήρωση δαπανηρών αιτήσεων, προτάσεων και απαιτήσεων σύνταξης αναφοράς. Ορισμένοι χρήστες έχουν ήδη δείξει πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να συντάξουν πλαίσια καταγραφής – και άλλα βασικά έγγραφα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έργων – που είναι συγκρίσιμα με τα «πραγματικά».
Ελαχιστοποίηση του νομικού και διοικητικού κόστους που καθυστερεί τη δράση
Το ChatGPT και παρόμοια προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις περίπλοκες νομικές και διοικητικές διαδικασίες που εξακολουθούν να προκαλούν αχρείαστες καθυστερήσεις στις τοπικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι ομάδες βάσης είναι συχνά βαλτωμένες από τη γραφειοκρατία από επαχθείς οικονομικές και συμβατικές απαιτήσεις – προϊόν ενός συστήματος που αντιμετωπίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ΄με δυσπιστία θεωρώντας ότι είναι διεφθαρμένες και δεν είναι αξιόπιστες για την αποτελεσματική.
Εκτός του ανθρωπιστικού τομέα, το ChatGPT έχει ήδη αποδειχθεί ότι συντάσσει συμβόλαια, ρήτρες αποζημίωσης, συμφωνίες εμπιστευτικότητας και λίστες ελέγχου για τους κανονισμούς απορρήτου του GDPR. Ενώ ο εξορθολογισμός αυτών των διαδικασιών με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του τομέα της βοήθειας, η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μειώσουν το πολύτιμο διοικητικό κόστος σε τοπικές ΜΚΟ μπορεί να ελαφρύνει μέρος του φόρτου.
Προσδιορίστε τους τοπικούς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν κρίσεις
Για διεθνείς ομάδες, το πρώτο βήμα για την υποστήριξη των τοπικών ομάδων σε κάθε χώρα είναι να γνωρίζουν ποιες δρουν εκεί, πώς δρουν και από ποιους αποτελούνται. Αν και υπάρχουν ορισμένα προγράμματα για την παρακολούθηση των τοπικών ΜΚΟ σε κάθε μέρος, εξακολουθούν να είναι συχνά ανεπαρκώς αξιοποιημένα και ελλιπή – ειδικά όταν πρόκειται για τον εντοπισμό πιο συγκεκριμένων υποομάδων οργανώσεων βάσης, όπως αυτές που επικεντρώνονται σε γυναίκες και κορίτσια.
Με την εισαγωγή μηνυμάτων όπως : «βασικές ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Σομαλία» ή «τοπικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν» το ChatGPT θα δημιουργήσει μια λίστα που ενδέχεται να χρειαζόταν ώρες για να συγκεντρωθεί από έναν άνθρωπο. Με την τροφοδότηση του με ακόμη πιο λεπτομερείς οδηγίες, για παράδειγμα, για τον «κατάλογο των τοπικών οργανώσεων που ηγούνται γυναικών στη Συρία», τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο χρήσιμα και εξειδικευμένα. Το ChatGPT προσθέτει μια προειδοποίηση σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις – μια υπενθύμιση ότι η κατάσταση είναι «ασταθής» και «αλλάζει», έτσι ώστε να «ελέγξετε τις τοπικές αρχές για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες»– αλλά τα ευρήματά του εξακολουθούν να αποτελούν σημείο εκκίνησης για να βοηθηθεί μία ομάδα στον εντοπισμό πιθανών συνεργατών για αντιμετώπιση κρίσεων.
Σαφώς, όπως σε κάθε περίπτωση χρήσης της τεχνολογίας, υπάρχουν και άλλες επιφυλάξεις και περιορισμοί. Όπως κάθε τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT έρχεται με προκαταλήψεις που διαμορφώνονται από την εκπαίδευσή του, οπότε ο τρόπος με τον οποίο ορίζει έννοιες όπως «γυναίκα επικεφαλής» ή «τοπικές ανθρωπιστικές ομάδες» μπορεί να διαμορφωθεί από τις δικές του υποθέσεις. Για παράδειγμα, η αναζήτηση για «τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Αϊτή», εμφανίζει μια λίστα διεθνών ομάδων που δεν ηγούνται τοπικά, αλλά έχουν αρκετά σημαντική παρουσία στον ιστό για να ληφθούν υπόψη από τους αλγόριθμους του ChatGPT. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι πραγματικοί τοπικοί οργανισμοί που δεν έχουν βελτιστοποιημένους για μηχανές αναζήτησης ιστότοπους ή λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μπορεί να μείνουν πίσω.
Ωστόσο, σε μια εποχή που πολλοί διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να παραιτούνται από αυτές τις συνεργασίες, επειδή αυτή η έρευνα θεωρείται υπερβολικά χρονοβόρα ή εντατική σε πόρους, το ChatGPT παρέχει μια βάση εκκίνησης.
Είναι σημαντικό βέβαια να υπογραμμιστεί ότι το ChatGPT δεν είναι πανάκεια, που μπορεί να διορθώσει τις ανισορροπίες και να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα. Ούτε είναι ικανό να αντικαταστήσει πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα προσφέροντας τις ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που ο κλάδος έχει τόσο ανάγκη.
Η πραγματική αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο από πραγματικούς ανθρώπους που κατέχουν πραγματική δύναμη – και έχουν βέβαια την προθυμία να εγκαταλείψουν μέρος αυτής της δύναμης για το κοινό καλό .
Αλλά το να μην εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη αυτής της εξέλιξης στην τεχνολογία, αποτελεί σίγουρα μία χαμένη ευκαιρία. Όταν ο στόχος της αρωγής είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, τότε οποιαδήποτε βοήθεια, τεχνητή ή πραγματική είναι σημαντική για την αποτελεσματικότερη άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις ανθρωπιστική ανάγκης.