Αν και η παγκόσμια οικονομία περνάει έντονους κλυδωνισμούς, στελέχη εταιρειών ανησυχούν περισσότερο για το αν θα επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία λόγω της πίεσης από την κλιματική αλλαγή και τις εξελίξεις στην τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια έρευνα της PwC από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο, σε CEOs.
Από τους 4.700 CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα, το 38% ήταν αισιόδοξο για την ισχύ της οικονομίας, από 18% πέρυσι, όταν ο κόσμος βυθίστηκε σε υψηλό πληθωρισμό, αδύναμη ανάπτυξη, αύξηση των επιτοκίων και πολλά άλλα.
Οι προσδοκίες των CEOs για οικονομική ύφεση έπεσε στο 45% από το υψηλό ρεκόρ 73% πέρυσι και λιγότεροι είδαν την εταιρεία τους να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον κίνδυνο γεωπολιτικής σύγκρουσης, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό συμβαίνει παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
.
Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο αν και θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών λειτουργιών αντιμετωπίστηκε και ως αδυναμία. Σχεδόν τα 3/4 των στελεχών είπαν: «Θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία τους δημιουργεί, προσφέρει και αποσπά αξία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προβλέψει 50-50 πιθανότητες οι μηχανές να αναλάβουν όλες τις δουλειές μας μέσα σε έναν αιώνα.
CEO Vs AI
Ωστόσο, ενώ η “τεχνολογική αποκάλυψη” αναμένεται να αυτοματοποιήσει πρώτα τους διαχειριστικούς ρόλους και τις entry level θέσεις, φαίνεται ότι οι CEO ανησυχούν ιδιαίτερα και για το δικό τους ρόλο καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη και αναμένεται να επηρεάσει ολοένα και περισσότερο τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις .
Το 43% των CEO λοιπόν που ερωτήθηκαν σε μια έρευνα από την AND Digital, -η οποία εξέτασε εκατοντάδες ηγέτες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία- παραδέχθηκαν ότι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους κλέψει τη δουλειά.
Και δεν έχουν άδικο.
Ενώ 1 στους 3 απαγορεύει στο προσωπικό να χρησιμοποιεί chatbots στους οργανισμούς του, το 45% των CEO δήλωσε ότι ήδη χρησιμοποιούσε κρυφά εργαλεία εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για διάφορες εργασίες και το πέρασε ως δική του δουλειά. Επομένως γνωρίζουν ότι η τόσο υψηλά αμειβόμενη δουλειά τους μπορεί τις περισσότερες φορές να αντικατασταθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google παρουσιάζουν την τεχνητή νοηοσύνη ως συγκυβερνήτη, πολλοί φοβούνται ότι θα μας αντικαταστήσει πλήρως. Η Goldman Sachs πέρυσι προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να χαθούν έως και 300 εκατομμύρια θέσεις παγκοσμίως.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) κορύφαίου think tank στο Ηνωμένο Βασίλειο πρότειναν ότι θα επηρεάσει ολοένα και περισσότερο τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα με το «χειρότερο σενάριο» να βλέπει 7,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χάνονται.
Ο Stephen Paterson, επικεφαλής τεχνολογίας και ανθρώπων της AND Digital, δήλωσε: «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ούτε μπορούν να επιτρέψουν σε μια κουλτούρα φόβου και δυσπιστίας που περιβάλλει τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσει έδαφος, επομένως η ανανέωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων και των ομάδων σε όλα τα τμήματα με τα υψηλότερα πρότυπα θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη κορυφαία προτεραιότητα».
«Είναι σημαντικό για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν ένα καλά σχεδιασμένο πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την αξία και να μετριάσουν τους κινδύνους, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους με την καθοδήγηση και τους πόρους να καινοτομούν με ασφάλεια. Αν δεν το κάνουν αυτό θα τους αφήσει να μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό και να μείνουν πίσω από συνομηλίκους που διαθέτουν τις δεξιότητες AI για να ηγηθούν του νέου κύματος τεχνολογικής καινοτομίας».
Οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την επίδραση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια αγορά εργασίας – αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα έχει, και ήδη έχει, κατακλυσμικό αντίκτυπο.
Η BT αποκάλυψε πέρυσι σχέδια για περικοπή δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας έως το 2030 – με περίπου 10.000 να έχουν αντικατασταθεί από την τεχνολογία.
Ενώ, μια έρευνα σε περισσότερους από 2.700 ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης τον Ιανουάριο έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «καλύτερη και φθηνότερη» από τους ανθρώπους σε κάθε επάγγελμα μέχρι το 2116.
Οι CEO καλό είναι να ξανασκεφτούν την επόμενη απόλυση λόγω ΤΝ γιατί ακόμα και η καρέκλα τους φαίνεται να τρίζει πια από τη ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία.