Η Wikipedia είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους ιστότοπους στον κόσμο. Στην εποχή όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες προσπαθούν να χτίσουν το προσωπικό τους brand στο LinkedIn, η Wikipedia είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να αγνοηθεί.
Η ύπαρξη ενός προσωπικού προφίλ στη Wikipedia αυξάνει την αξιοπιστία ενός επαγγελματία. Δεδομένου ότι η Wikipedia είναι ένας ιστότοπος «υψηλής κατάταξης», συχνά εμφανίζεται πρώτη στις σελίδες αναζήτησης της Google. Επιπλέον, οι προσωπικές σελίδες της Wikipedia είναι ιδιαίτερα περιζήτητες από τους επαγγελματίες, επειδή είναι χρήσιμες για τη δημιουργία μιας πολύ χρήσιμης πρώτης εντύπωσης στον δυνητικό αναγνώστη.
Δεν μπορούν να τις έχουν όλοι αυτές τις σελίδες, επειδή η δημιουργία τους είναι ενίοτε δαπανηρή και αρκετά χρονοβόρα. Ωστόσο, η δημιουργία τους βελτιώνει τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας σας, την αξιοπιστία και τη σύνδεσή σας με το όποιο κοινό σας.
Η δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ στη Βικιπαίδεια μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς ενδεχομένως και να υπάρχουν εκεί έξω πολλές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσετε. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις ξεκινήσετε και πάρετε μια καλή ιδέα για το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, θα είναι αρκετά εύκολο για εσάς -ειδικά στην εποχή του personal branding του LinkedIn, όπου το branding της Wikipedia δεν πρέπει να αγνοηθεί.
5 συμβουλές για να φτιάξετε τη δική σας σελίδα στη Wikipedia
Ενημερωθείτε καλά για τις κατευθυντήριες γραμμές και τις οδηγίες της ιστοσελίδας
Όταν δημιουργείτε μια σελίδα στη Wikipedia, πρέπει να είστε εγγεγραμμένος χρήστης. Η ιστοσελίδα δεν εμπιστεύεται τους… «άγνωστους εισβολείς». Έτσι, αν αρχίσετε να κάνετε επεξεργασίες στο προφίλ και την σελίδα σας χωρίς να εγγραφείτε πρώτα, θα συναντήσετε εμπόδια. Θα πρέπει να είστε τουλάχιστον… 4 ημερών χρήστης και να έχετε προηγουμένως επεξεργαστεί 10 υπάρχοντα άρθρα πριν να μπορείτε να ξεκινήσετε τη δική σας σελίδα. Επεξεργαστείτε έναν ικανό αριθμό υφιστάμενων άρθρων προκειμένου να αποκτήσετε αξιοπιστία. Μόλις εδραιωθεί η αξιοπιστία σας, άλλοι συντάκτες θα θεωρήσουν ότι αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν τη σελίδα σας. Διαφορετικά, ό,τι κι αν επιλέξετε να γράψετε μπορεί να απορριφθεί από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν πολλές αναφορές και σχετικές παραπομπές που απαιτούνται στη σελίδα για την αύξηση της αξιοπιστίας της. Οι αναφορές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα άρθρα της Wikipedia, καθώς και άρθρα από περιοδικά. Τα δελτία τύπου ή το περιεχόμενο εταιρικών και προσωπικών προφίλ δεν θεωρούνται παραπομπές, οι οποίες είναι απαραίτητες για να πείσουν την κοινότητα των αναγνωστών και των συντακτών της ιστοσελίδας ότι οι πληροφορίες που έχετε βάλει στην σελίδα σας προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
Βάλτε πολλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν στη δημιουργία της σελίδας σας
Το αν χρειάζεται πραγματικά να είστε στη Βικιπαίδεια είναι μια απόφαση που μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε, καθώς η ίδια η Βικιπαίδεια αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να φτιάχνουν τα προσωπικά τους προφίλ. Η ιστοσελίδα διαθέτει μια σειρά από administrators/συντάκτες που έχουν το ελεύθερο να διαγράψουν το άρθρο σας εάν δεν υπάρχει επαρκής αναφορά ή δεν το επισκέπτονται και δεν το επεξεργάζονται άλλοι χρήστες. Αν το μόνο άτομο που βάζει ενημερώσεις στη σελίδα σας είστε εσείς, υπάρχει πιθανότητα κάποιος administrator/συντάκτης να διαγράψει την ύπαρξή σας από την πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχετε πολλά άτομα που να ενημερώνουν διαρκώς τις πληροφορίες για εσάς στην πλατφόρμα. Μπορείτε να ζητάτε από τους συναδέλφους σας ή άλλους συγγραφείς της Βικιπαίδειας να επεξεργάζονται τη σελίδα σας μια στο τόσο. Μπορείτε να βρείτε κάποιους συγγραφείς της Βικιπαίδειας στο LinkedIn, να δημιουργήσετε ένα δίκτυο και να επεξεργάζεστε ο ένας τις σελίδες του άλλου. Ο πιο αυθεντικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εργαστείτε για τη δημιουργία ενός κοινού το οποίο θα επεξεργαστεί μόνο του τη σελίδα με τις πληροφορίες σας.
Δημιουργήστε περιεχόμενο / content με απήχηση σε πολύ κοινό
Σκεφτείτε με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια τι θέλετε να γράφετε και να αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας. Αν γράφετε για τον εαυτό σας, τι ακριβώς έχετε κάνει που να αξίζει μια σελίδα στη Βικιπαίδεια για να την κοινοποιήσετε στον κόσμο; Δεν μπορείτε να επιλέξετε ένα θέμα από το μηδέν. Θα πρέπει να είναι κάτι που έχει ήδη συζητηθεί σε περιοδικά με κριτές ή από ακαδημαϊκούς μελετητές. Ή θα πρέπει να υπάρχει ένας επαρκής αριθμός αξιόπιστων πηγών που να διασφαλίζουν ότι το θέμα που επιλέξατε είναι ένα θέμα ευρέως κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αυτό που εσείς θεωρείτε ότι είναι ένα θέμα με κοινωνική σημασία μπορεί να μην φαίνεται ακριβώς το ίδιο στους ίδιους τους συντάκτες ή τους αναγνώστες της Βικιπαίδειας. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει αρκετές αξιόπιστες πηγές για να κάνετε την ιστορία σας πειστική. Και ασφαλώς απευθυνθείτε σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, με τα λεγόμενα και γραφόμενά σας.
Κάντε τους αναγνώστες να αισθανθούν περισσότερο «εμπλεκόμενοι» με την σελίδα
Οι άνθρωποι που επισκέπτονται την προσωπική σας σελίδα στη Βικιπαίδεια αποτελούν και αυτοί μέρος της ιστορίας σας. Βρίσκονται εκεί επειδή γοητεύτηκαν από εσάς και την σελίδα σας και θέλουν να μάθουν περισσότερα για εσάς τους ίδιους. Μπορείτε να κάνετε τους αναγνώστες σας να αισθάνονται περισσότερο εμπλεκόμενοι στο «ταξίδι» σας δημοσιεύοντας εικόνες σας και ενημερώνοντας τακτικά το προφίλ. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να οικοδομήσετε βήμα προς βήμα και μέρα με την ημέρα την εμπιστοσύνη των αναγνωστών σας. Οποιαδήποτε εξέλιξη στην καριέρα σας ή τα επιτεύγματά σας θα πρέπει να ενημερώνεται στη σελίδα. Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε κάποια κομμάτια για την προσωπική σας ζωή, επειδή οι αναγνώστες θα θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ιστορικό σας και τη σχολική σας εκπαίδευση -ακόμη και το αν έχετε οικογένεια. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή και εμπλοκή στην προσωπική σας ζωή και θα επισκέπτονται τη σελίδα σας πιο συχνά ή θα τη μοιράζονται με τους συναδέλφους τους.
Προσλάβετε (αν μπορείτε) μια εταιρεία μάρκετινγκ για τη συντήρηση της σελίδας σας
Υπάρχουν πολλές εταιρείες μάρκετινγκ που αναλαμβάνουν, με σχετικά μικρά χρηματικά ποσά, δημιουργούν και διατηρούν προφίλ στη Wikipedia καθώς είναι πιθανό να μην έχετε εσείς το χρόνο να δημιουργήσετε μια σελίδα στη Wikipedia για τον εαυτό σας, δεδομένων των συνεχών ενημερώσεων που απαιτούνται. Αν διαθέτετε το σχετικό βαλάντιο, θα ήταν ωφέλιμο για εσλας να αναθέσετε την δουλειά αυτή σε ένα πρακτορείο ή μια εταιρεία, επειδή ο χειρισμός της δικής σας Wikipedia μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση αν είστε πολυάσχολος/η. Η δημιουργία και συντήρηση μιας προσωπικής σελίδας στη Βικιπαίδεια μπορεί να είναι δύσκολη, διότι σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αρχή που να ρυθμίζει το περιεχόμενό της, το οποίο είναι ανοικτό ανά πάσα στιγμή προς δημόσια χρήση και οποιοσδήποτε άλλος χρήστης μπορεί να κάνει προσθήκες, διαγραφές ή αφαίρεση του περιεχομένου σας. Η εταιρεία μάρκετινγκ που θα επιλέξετε, θα φροντίσει για όλες αυτές τις διαδικασίες και θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τη σελίδα για εσάς, ενώ μπορεί να φροντίσει ακόμη και για τις τακτικές ενημερώσεις και επισκέψεις που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη του προφίλ σας.