Η ζεστή καθαρότητα των σκανδιναβικών εσωτερικών χώρων και η μινιμαλιστική ομορφιά της παραδοσιακής ιαπωνικής διακόσμησης πρωταγωνιστούν εδώ και κάποια χρόνια στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και το σύγχρονο design. Τώρα, υπάρχει μια ανερχόμενη τάση που συνδυάζει αυτά τα δύο και ονομάζεται «Japandi».

Οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον χειμώνα του 2020, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανασχεδίαζαν τα σπίτια τους εν μέσω καραντίνας. Το ενδιαφέρον αυξάνεται σταθερά από τότε, σύμφωνα με στοιχεία από το Google Trends.

«Πολλοί άνθρωποι έψαχναν για ένα στυλ που είναι χαλαρωτικό», υποστηρίζει η Laila Rietbergen, συγγραφέας του νέου βιβλίου «Japandi Living». «Η γαλήνια και ηρεμιστική αισθητική του στυλ Japandi και τα δεξιοτεχνικά φτιαγμένα αντικείμενα που είναι πιο ανθεκτικά ταιριάζουν απόλυτα σε αυτές τις ανάγκες».

Όσο επίκαιρο και αν φαίνεται, αυτή η σχεδιαστική συγχώνευση χρονολογείται από το 1860. Οι ρίζες της αισθητικής αυτής εντοπίζονται στην επίσκεψη του Δανού υποπλοιάρχου William Carstensen στην Ιαπωνία όταν η χώρα άνοιξε και πάλι μετά από δύο αιώνες αυτοαπομόνωσης. Σύμφωνα με την Laila Rietbergen, ήταν το βιβλίο «Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και οι Ιάπωνες» που ώθησε για πρώτη φορά τους Δανούς σχεδιαστές να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, όπου ανακάλυψαν ότι και οι δύο πολιτισμοί εκτιμούσαν την απλότητα και τη φυσική ομορφιά.

Πίσω στο σήμερα, οι σύγχρονοι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων ανακαλύπτουν ξανά τα κοινά σημεία των δύο στην αγάπη για τους ουδέτερους τόνους, τα φυσικά υλικά και τη μινιμαλιστική διακόσμηση. Εκτός από τις πρακτικές συμβουλές που προσφέρει στους αναγνώστες, το βιβλίο της Rietbergen παρουσιάζει δεκάδες φωτογραφίες από άψογα σπίτια σε ιαπωνικό στυλ. Τόσο άνετοι όσο και κομψοί, οι χώροι διαβίωσης είναι διακοσμημένοι με λεπτεπίλεπτα χάρτινα φωτιστικά και φιλόξενους κρεμ καναπέδες, χειροποίητους από σκανδιναβούς σχεδιαστές.

Η Rietbergen λέει ότι τόσο το σκανδιναβικό όσο και το ιαπωνικό design τονίζουν τη σημασία της φύσης, όχι μόνο μέσω χρωμάτων όπως οι ζεστές αποχρώσεις ανοιχτού καφέ, το καλαίσθητο μαύρο και το απαλό λευκό, αλλά και με τη χρήση υλικών όπως το λινό και το ξύλο για την κατασκευή μιας ατμόσφαιρας ηρεμίας.

Hygge και wabi-sabi

Το κλειδί για το σχεδιασμό Japandi είναι η δημιουργία ενός χώρου που είναι διακριτικά διακοσμημένος χωρίς να μοιάζει άδειος – κάτι που είναι κομψό, αλλά στο οποίο μπορείτε να «νιώσετε σαν στο σπίτι σας και να χαλαρώσετε», αναφέρει η Rietbergen, της οποίας ο λογαριασμός στο Instagram έχει πάνω από 450.000 ακόλουθους. Κάτι τέτοιο περιστρέφεται γύρω από δύο σχεδιαστικές αρχές: Το hygge, ένας δανέζικος και νορβηγικός όρος που σχετίζεται με το αίσθημα της θαλπωρής και της ζεστασιάς, και το wabi-sabi, την ιαπωνική έννοια της αποδοχής των ατελειών.

Για να επιτευχθεί οποιοδήποτε από τα δύο, είναι απαραίτητο να γίνει αποσυμφόρηση, σημειώνει η Rietbergen, επικαλούμενη την Γιαπωνέζα ειδική στην τακτοποίηση Marie Kondo, οι μέθοδοι οργάνωσης του σπιτιού της οποίας έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο μετά την επιτυχία της εκπομπής της στο Netflix, «Tidying Up with Marie Kondo». Η Rietbergen, όπως και η Kondo, συνιστά να αντιμετωπίζουμε την τακτοποίηση λιγότερο ως αγγαρεία και περισσότερο ως γιορτή – και ως ευκαιρία να σκεφτούμε αν τα αντικείμενα γύρω μας μας κάνουν ευτυχισμένους.

Το στυλ Japandi εξυμνεί επίσης τη δεξιοτεχνία, είτε πρόκειται για τα λεπτεπίλεπτα φωτεινά γλυπτά του Isamu Noguchi είτε για έπιπλα του Carl Hansen, του οποίου οι καρέκλες wishbone πωλούνται πανάκριβα. Αλλά η Rietbergen τονίζει ότι η αισθητική αυτή μπορεί να επιτευχθεί και από όσους έχουν χαμηλό προϋπολογισμό. Άλλωστε, πρόκειται για μια φιλοσοφία που καθοδηγείται από το «less is more».

Αντί για φτηνά έπιπλα μαζικής παραγωγής, η Rietbergen προτείνει την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων και παράλληλα την αποταμίευση για εκείνα τα λίγα ξεχωριστά κομμάτια που θα δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα στο χώρο σας και θα απολαμβάνετε για χρόνια. Και, σε κάθε περίπτωση, η ομορφιά του σχεδιασμού Japandi έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που πρέπει να ακολουθήσετε, συμπληρώνει η συγγραφέας.

«Κάθε σπίτι και κάθε ερμηνεία του στυλ Japandi είναι διαφορετική», σημειώνει η ίδια. «Είναι πραγματικά σημαντικό να τολμήσετε να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Το σπίτι σας δεν είναι ένας εκθεσιακός χώρος και δεν πρέπει να είναι μια αντιγραφή. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι να προσθέσετε προσωπικά στοιχεία και αντικείμενα».

 

Με στοιχεία από το CNN.