Ίσως ευθύνονται τα σχολικά χρόνια, που ενώ είχαμε όρεξη για μάθημα  ξεγνοιασιά, οι δάσκαλοι μας αμολούσαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε ένα μουσείο ή ένα μνημείο και «όλα καλά». Οι άνθρωποι που εργαζόντουσαν σ’ αυτά, τι να κάνουν, απηυδισμένοι απ’ την αδιαφορία μας, έμπαιναν σε mode «παπαγαλίας» και μας μιλούσαν για τα εκθεμάτα και τους χώρους. Στο τέλος της ημέρας, όλοι είχαμε χάσει ένα μικρό κομμάτι της ψυχής μας.

Αλλά όσο μεγαλώνεις και αποκτάς γνώσεις – εμπειρίες, η άποψη σου γι’ αυτά αλλάζει και αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι. Σε κάποιο σημείο αντιλαμβάνεσαι και την σπουδαιότητα κάποιων απ’ αυτών, οπότε αναζήτας τέτοιες επισκέψεις. Τις συνδυάζεις με βόλτες και ταξίδια, πηγαίνεις με κάποιον φίλο/φίλη ή και μόνος σου για «να τα δω με την ησυχία μου».

Και αφού λοιπόν πιστεύουμε πως έχεις ξεπεράσει εκείνο το (προ)εφηβικό συναίσθημα αποστροφής προς κάθε τι που υπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν από εσένα, συγκεντρώσαμε δέκα μνημεία εντός της Αττικής (για το ένα θα χρειαστείς και καράβι) που αξίζει να επισκεφθείς σε μια καλοκαιρινή, Αυγουστιάτικη βόλτα σου.

Ναός της Αφαίας

Φωτ.: EUROKINISSI

Στην Αίγινα βρίσκεται ο Ναός της Αφαίας και είναι ένας απ’ τους σπουδαιότερους αρχαίους ναούς του 5 π.Χ. αιώνα που έχουν διασωθεί. Δυστυχώς, τα γλυπτά των αετωμάτων του, αφαιρέθηκαν το 1811 και πλέον βρίσκονται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Αρχαϊκή αρχιτεκτονική του θεωρείται κορυφαία και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό «πρότυπο» για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα.

(στίγμα στον χάρτη)

Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Φωτ.: EUROKINISSI

Σε μία απ’ τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο οποίος σήμερα είναι διαμορφωμένος ως πάρκο. Εκεί, ο Πλάτωνας ίδρυσε τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή του το 387 π.Χ. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος που βρίσκεται κοντά στο πάρκο, στο οποίο με τη χρήση σύγχρονης  τεχνολογίας, αναδεικνύονται τα ιστορικά και φιλοσοφικά στοιχεία της Ακαδημίας.

(στίγμα στον χάρτη)

Αέρηδες

Φωτ.: EUROKINISSI

Το μνημείο έχει πάρει την ονομασία του απ’ το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, ένα μαρμάρινο κτίμα, όπου στις μετόπες του υπάρχουν παραστάσεις των οχτώ ανέμων. Βρίσκεται στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Το μνημείο των Αέρηδων θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.

(στίγμα στον χάρτη)

Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Φωτ.: EUROKINISSI

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο έκτασης 40 στρεμάτων, στον οποίο ο επισκέπτης βαδίζει στο ίδιο επίπεδο που περπατούσαν και οι αρχαίοι Αθηναϊοι. Αποτελεί μικρό μέρος του αρχαίου αττικού δήμου των Κεραμέων, ενός απ’ τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία «Κεραμεικός» αφορούσε δύο συνοικίες της Αρχαίας Αθήνας, την «Έξω Κεραμεικός» – «Έσω Κεραμεικός» και προήλθε απ’ την τη συνοικία των κεραμέων που είχε αναπτυχθεί στις όχθες του Ηριδανού ποταμού. Επειδή η παραποτάμια περιοχή του, πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση, άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

(στίγμα στον χάρτη)

Ναός του Ποσειδώνα

Φωτ.: EUROKINISSI

Στο ακρωτήριο του Σουνίου βρίσκεται το ιερό του Ποσειδώνα, που αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα της Αττικής και αδιαμφισβήτητα έναν απ’ τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Η έκταση που καταλαμβάνει ο δωρικός ναός είναι περίπου 5 στρέμματα και το βράδυ οι επισκέπτες μπορούν να βγάλουν τις πιο όμορφες φωτογραφίες τους με θέα τον Σαρωνικό κόλπο. Η ιδιαίτερη ενέργεια του ναού γοητεύει, ενώ αν ο ορίζοντας είναι καθαρός, διακρίνεται η Κέα, η Κύθνος, η Αίγινα, ακόμα και η Σέριφος.

(στίγμα στον χάρτη)

Αρχοντικό Μπενιζέλων

Φωτ.: EUROKINISSI

Η παλαιότερη σωζόμενη κατοικία της Αθήνας, είναι το Αρχοντικό των Μπενιζέλων, που βρίσκεται στην περιοχή της Πλάκας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό διώροφο αρχοντικό της περιόδου της Τουρκοκρατίας και έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο μνημείο. Ο νέος ιδιότυπος μουσειακός χώρος του, καλεί τον κάτοικο της πόλης αλλά και τον περαστικό ταξιδιώτη να τον επισκεφτεί, αλλά πρωτίστως να δράσει στο χώρο και να βιώσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μέσα από ηχητικές εφαρμογές, ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα και βιντεοπροβολές.

(στίγμα στον χάρτη)

Μονή Καισαριανής

Φωτ.: EUROKINISSI

Χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα κατά την Βυζαντινή περίοδο, ενώ ο χώρος της κατά την αρχαιότητα, ήταν πιθανώς αφιερωμένος στην Αφροδίτη. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ αποτέλεσε και σημαντικό κέντρο φιλοσοφίας. Βρίσκεται κρυμμένη στο καταπράσινο δάσος του Υμηττού, στην ομώνυμη περιοχή της Καισαριανής.

(στίγμα στον χάρτη)

Τύμβος Μαραθώνα

Φωτ.: EUROKINISSI

Δημιουργήθηκε μετά τη μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες στον Μαραθώνα και αποτελεί τον τάφο 192 Αθηναίων, τα λείψανα των οποίων ετάφησαν μετά την καύση τους. Ο χωμάτινος όγκος του Τύμβου, έχει ύψος 9 μέτρων και απ’ σημείο αυτό ξεκινάει κάθε χρόνο ο Κλασσικός Μαραθώνιος.

(στίγμα στον χάρτη)

Ναός Ηφαίστου

Φωτ.: EUROKINISSI

Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου και είναι ένας απ’ τους πιο καλά διατηρημένους αρχαίους ναούς. Ήταν αφιερωμένος από κοινού στον Ήφαιστο και στην Αθηνά Εργάνη. Τον 7ο αι. μ.Χ. ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και λειτούργησε έτσι έως την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Εκεί, το 1984 πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του Βασιλιά Όθωνα ενώ η έναρξη των ανασκαφών έγινε το 1930 απ’ την Αμερικάνικη Σχολή στην Αρχαία Αγορά.

(στίγμα στον χάρτη)

Μονή Δαφνίου

Φωτ.: EUROKINISSI

Στο σημείο όπου υπήρχε το Ιερό του Απόλλωνα, βρίσκεται η Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι. Θεωρείται ένα εξαιρετικό μνημείο βυζαντινής τέχνης, με ιδιαίτερη ψηφιδωτή διακόσμηση και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Προστατεύεται από τετράγωνο περίβολο, οχυρωμένο με πύργους και επάλξεις. Μάλιστα, το 1990 μπήκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

(στίγμα στον χάρτη)