Η δεύτερη ταινία του Μάικλ Μπέι, το διάσημο πλέον «The Rock» [Ο Βράχος], τυλίγεται γύρω από μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας, η οποία υποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας του John Mason, που υποδύεται ο Σον Κόνερι, είναι στην πραγματικότητα ο James Bond.

Ενώ η υπόθεση φαίνεται να βασίζεται καθαρά στο γεγονός ότι οι δύο χαρακτήρες έχουν τον ίδιο ηθοποιό, η περαιτέρω έρευνα διαπιστώνει ότι η θεωρία έχει όντως περισσότερες ενδείξεις από όσες φαίνονται αρχικά ως προς την κατεύθυνση ότι, ίσως τελικά, το «The Rock» να είναι η τελευταία ταινία του Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ.

Η θεωρία, όπως αναφέρει το Screenrant, είναι σήμερα πιο δημοφιλής όσο ποτέ, αλλά ποια είναι αυτά τα επιχειρήματα που την υποστηρίζουν;

Ας δούμε εννέα από τα ισχυρότερα εξ΄αυτών:

Ο Τζον Μέισον δεν υπάρχει στην πραγματικότητα

Μια κοινή θεωρία που περιστρέφεται γύρω από τις ταινίες Μποντ είναι ότι κάθε ηθοποιός υποδύεται στην πραγματικότητα έναν διαφορετικό χαρακτήρα με το όνομα Τζέιμς Μποντ ως κωδικό όνομα. Αυτή η θεωρία όμως έχει διαψευστεί πολλές φορές,με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι το «Μποντ» είναι όντως το πραγματικό όνομα του «007», αλλά ο Τζον Μέισον να είναι στην πραγματικότητα ένα alias, πίσω από το οποίο κρύβεται. Στο «The Rock», αποκαλύπτεται ξεκάθαρα από το σενάριο ότι ο «Τζον Μέισον δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσον αφορά τα κυβερνητικά αρχεία».

Αυτό σημαίνει ότι είναι το πιο πιθανό, ότι ο Τζον Μέισον δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κόνερι ως Μποντ 007, έχει χρησιμοποιήσει ψευδώνυμα περισσότερες από μία φορές για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους συναδέλφους του πράκτορες, οπότε είναι σίγουρα στη σφαίρα του πιθανού ότι άλλαξε το όνομά του όταν συνελήφθη πριν από τα γεγονότα του «The Rock».

Απέδρασε από το Αλκατράζ μετά την ταινία «Dr. No»

Η πρώτη ταινία Bond και η πρώτη με τον Connery, ήταν το «Dr. No». Αν και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα μέσα στην ταινία, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ταινία διαδραματίζεται την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε, δηλαδή το 1962. Το «Rock» αναφέρει ότι ο Mason συνελήφθη και στάλθηκε στο Alcatraz το 1962, ενώ δραπέτευσε το ’63, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε και διαδραματίζεται η δεύτερη ταινία Bond, το «From Russia With Love».

«Στο τελευταίο πλάνο του φιλμ «Dr. No» τον βλέπουμε να αρνείται τη βοήθεια της CIA, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τον έχει συλλάβει μια άλλη υπηρεσία που υπέθεσε ότι ήταν ένας μπράβος που δραπέτευσε από το νησί του «Dr. No». Στο «From Russia With Love», η Sylvia Trench επιπλήττει τον James επειδή την αγνοούσε επί έξι μήνες. Έξι μήνες είναι υπεραρκετός χρόνος για να φυλακιστεί κάποιος και στη συνέχεια να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια απόδραση από το Αλκατράζ, τουλάχιστον για έναν άνδρα σαν τον Τζέιμς Μποντ», αναφέρει το άρθρο του Screenrant.

Έκλεψε το μικροφίλμ μετά την τελευταία του ταινία ως Μποντ

Ο λόγος που ο Mason φυλακίζεται κατά τη διάρκεια των γεγονότων της ταινίας «The Rock» είναι ότι έκλεψε μικροφίλμ που περιείχε απόρρητα μυστικά του FBI. Το «The Rock» αναφέρει παρεμπιπτόντως ότι ο λόγος που φυλακίστηκε στο Αλκατράζ ήταν εξαιτίας αυτού του κλεμμένου μικροφίλμ. Ωστόσο, αυτό δεν «κολλάει», καθώς το μικροφίλμ περιέχει την αλήθεια για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, ένα γεγονός που δεν συνέβη μέχρι τη χρονιά που ο Μέισον δραπέτευσε από το Αλκατράζ.

Η ταινία φαίνεται να υπονοεί ότι το μικροφίλμ εκλάπη μετά τον θάνατο του Τζ. Έντγκαρ Χούβερ [του διοικητή του FBI] το 1972. Η τελευταία επίσημη ταινία Μποντ του Κόνερι κυκλοφόρησε το 1971. Είναι εύλογο ότι το «Diamonds Are Forever» [η τελευταία ταινία 007 με τον Σον Κόνερι ως Μποντ], ήταν η τελευταία επιτυχημένη αποστολή του Μποντ λίγο πριν συλληφθεί ως «Τζον Μέισον» τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 1972. «Τα χρονοδιαγράμματα ταιριάζουν πολύ τέλεια ώστε να μην ληφθούν υπόψη», σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο.

Ο Τζέιμς Μποντ θα μπορούσε να έχει αποδράσει από το Αλκατράζ

Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να δραπετεύσει από μια φυλακή όπως το Αλκατράζ, αυτός θα ήταν ο Τζέιμς Μποντ. Ο Μποντ έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι ένας αριστοτέχνης καλλιτέχνης αποδράσεων. Ακόμα και στο «Dr. No» καταφέρνει να απελευθερωθεί από ένα σκοτεινό κρησφύγετο που μοιάζει ακόμα πιο… αναπόδραστο και από το ίδιο το Αλκατράζ.

Η Βρετανική MI6 αποκηρύσσει τους πράκτορές της

Η Βρετανική MI6 – στην οποία υπάγεται ο Μποντ – είναι δυνατό να άφηνε ποτέ έναν από τους καλύτερους πράκτορές της να φυλακιστεί σε μια αμερικανική φυλακή για πάνω από είκοσι χρόνια; Είναι μια εύλογη ερώτηση. Ένα από τα πιο δημοφιλή τροπάρια κατασκοπικών ταινιών, ωστόσο, λέει ότι θα έκαναν ακριβώς αυτό. Ένα κλισέ σε αρκετές κατασκοπικές ταινίες είναι μια υπηρεσία να αρνείται κάθε γνώση μιας αποστολής ή ενός πράκτορα σε περίπτωση που συλληφθεί ή σκοτωθεί.

Αυτό φαίνεται ακόμη και στις πιο πρόσφατες ταινίες του 007. Στην εναρκτήρια σκηνή του «Skyfall», η M. διατάζει τη Moneypenny να πυροβολήσει τον Bond αν αυτό σημαίνει ότι θα σκοτώσει τον άνθρωπο που κυνηγούν. Αν διακυβεύεται το καλό της ΜΙ6, η M. δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αφήσει τον Bond να «σαπίσει» σε μια αμερικανική φυλακή.

[Δείτε το επίμαχο βίντεο παρακάτω με όλες τις λεπτομέρειες ως προς την υπεράσπιση του σεναρίου αυτού]

Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Μποντ / Μέισον

Πέρα από το γεγονός ότι μοιράζονται τον ίδιο ηθοποιό, ο Τζον Μέισον και ο Τζέιμς Μποντ συμπεριφέρονται σχεδόν πανομοιότυπα. Από τα άκομψα σχόλιά τους ή την πολύ αλαζονική αυτοπεποίθησή τους στο να κάνουν τη δουλειά τους, οι δυο χαρακτήρες μοιράζονται περισσότερες από μια, δυο ή τρεις ομοιότητες.

Ο Τζέιμς Μποντ ξέρει ότι είναι ο καλύτερος και είναι περήφανος γι’ αυτό το γεγονός. Συχνά είναι απερίσκεπτος στην προσέγγισή του επειδή ξέρει ότι θα βγει νικητής, πράγμα που κάνει ξανά και ξανά. Ο Τζον Μέισον μοιράζεται αυτές τις υπεροπτικές συμπεριφορές, καθώς γνωρίζει ξεκάθαρα ότι είναι πιο έξυπνος από την υπόλοιπη ομάδα που εισβάλλει στο Αλκατράζ.

Οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών

Ίσως το πιο προφανές στοιχείο που υποστηρίζει την κινηματογραφική αυτή θεωρία συνωμοσίας, είναι ότι και οι δύο ήταν πράκτορες της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Τζέιμς Μποντ εργάζεται για την MI6 και εκπαιδεύεται από κορυφαίους πράκτορες για να γίνει ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του οργανισμού.

Στο «The Rock», ο Τζον Μέισον ισχυρίζεται ότι «εκπαιδεύτηκε από τους καλύτερους της βρετανικής αντικατασκοπείας». Η προϊστορία του Τζον κρατείται ως επί το πλείστον μυστική και ο όρος British Intelligence θα μπορούσε να σημαίνει πολλά πράγματα, όπως το ότι ο Τζον Μέισον μπορεί κάλλιστα να ήταν πράκτορας της MI6.

Η κόρη του Τζέιμς Μποντ

Αν πιστέψουμε τη θεωρία, είναι δύσκολο να δεχτούμε το γεγονός ότι ο μεγάλος Τζέιμς Μποντ θα είχε συλληφθεί και δεν θα επιχειρούσε να δραπετεύσει. Αυτό δικαιολογείται από ένα στοιχείο, το γεγονός ότι ο Μέισον / Μποντ είχε μια κόρη, την Jade. Η κόρη του Mason αποκαλύπτει ότι συνελήφθη μετά από ένα one-night stand που είχε με τη μητέρα της μετά από μια συναυλία των Led Zeppelin το 1972, κάτι που υποστηρίζεται μέχρι και από την ίδια την μουσική ιστορία, καθώς η βρετανική μπάντα ήταν όντως τότε εκεί που το σενάριο της ταινίας μάς λέει ότι βρισκόταν και έδινε συναυλία!

«Η κόρη του, θα μπορούσε να κάνει τον Μποντ να αναλογιστεί περισσότερο τη ζωή του. Ίσως να ήθελε να αποσυρθεί από τη ζωή του κατασκόπου και σε αυτή που θα ήταν η τελευταία του αποστολή, το μυαλό του θα μπορούσε να ήταν στην κόρη του, κάνοντάς τον έτσι απρόσεκτο και οδηγώντας στη σύλληψή του. Οι υποστηρικτές της θεωρίας πιστεύουν ότι η απόδρασή του μπορεί να έθεσε σε κίνδυνο την κόρη του, κάτι που θα ήταν αρκετό για να τον σταματήσει από την προσπάθεια να αποφύγει την σύλληψη και την μεταγωγή του στη φυλακή του Αλκατράζ», αναφέρει το άρθρο.

Ο Hummel προσπαθεί να τον ξεγελάσει για να αποκαλυφθεί

Κοιτάζοντας τα χρονοδιαγράμματα του στρατηγού Hummel [τον οποίο υποδύεται άψογα ο εξαιρετικός Εντ Χάρις] και της ταινίας «You Only Live Twice», γίνονται εμφανή και ξεκάθαρα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της συγκεκριμένης ταινίας του 007, ο Hummel υποτίθεται ότι θα υπηρετούσε στο Βιετνάμ. Στην αρχή του «Ζεις Μονάχα Δυο Φορές», ο 007 σκηνοθετεί ο ίδιος τον θάνατό του, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όλου του κόσμου. Ο Hummel θα μπορούσε να δει αυτό το πρωτοσέλιδο και να νιώσει συμπάθεια για τον νεκρό συνάδελφό του, κάτι που ταιριάζει με τον χαρακτήρα του, κάτι που φαίνεται πολύ σε μια σκηνή του «Βράχου».

Όταν οι δυο τους συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο στο «The Rock», ο Χάμελ ζητά από τον Μέισον να του αναφέρει το όνομα και τον βαθμό του, αναφερόμενος μάλιστα σε αυτόν ως μέλος του ναυτικού. Ο Μέισον του ρίχνει ένα μπερδεμένο βλέμμα και συνεχίζει λέγοντας ότι «ήταν στο στρατό και όχι στο ναυτικό». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Χάμελ αναγνώρισε τον Μέισον ως Μποντ από τα πρωτοσέλιδα και προσπάθησε να τον ξεγελάσει προκειμένου ο Μέισον αν παραδεχτεί ότι είναι ο ζωντανός Μποντ. Το μπερδεμένο βλέμμα του Μέισον υποδηλώνει ότι συνειδητοποιεί ότι ο Χάμελ ενδεχομένως και να μπορεί να γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα.

Για το τέλος να πούμε το εξής: πριν μερικούς μήνες ο παραγωγός της ταινίας, Τζέρι Μπρουκχάιμερ, τοποθετήθηκε δημοσίως ως προς την κινηματογραφική αυτή θεωρία συνωμοσίας, λέγοντας ότι «δεν ισχύει ούτε καν στο ελάχιστο».

Φυσικά, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι αν ο αμερικανός παραγωγός παραδεχόταν κάτι τέτοιο δημοσίως, τότε θα έπρεπε να δώσει ένα μέρος των εσόδων της ταινίας τόσο στην οικογένεια Broccoli, όσο και στους κληρονόμους του συγγραφέα του Μποντ, του Ιαν Φλέμινγκ.