O Βαγγέλης Μουρίκης είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς. Σεμνός και ταπεινός ως χαρακτήρας, λατρεύει το σινεμά και ποτέ δεν έκανε τον συμβιβασμό της εμπορικής τηλεόρασης όσες δελεαστικές προτάσεις κι αν δέχτηκε. Βραβευμένος με Ίρις της ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ερμηνεία του στο “Μικρό Ψάρι”, με αρκετά Βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και στο Σεράγιεβο για το “Digger”. Aυτή τη φορά έχει στο πλευρό του την Αγγελική Παπούλια. Αναζητεί τη λύτρωση και το επόμενο βήμα σε μία ζωή που οι αμαρτίες του παρελθόντος θα έχουν εκλείψει από την μνήμη και θα έχει τη δύναμη για μία δυναμική επανεκκίνηση. Πάμε όμως να θυμηθούμε μαζί ερμηνείες του που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.
“Ο Βασιλιάς”, του Νίκου Γραμματικόπουλου (2002)
Ένα ρεααλιστικό πορτρέτο της ελληνικής επαρχίας που μοιάζει αναλλοίωτη στον χρόνο. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία που σημάδεψε την τοπική κοινωνία της Πελοποννήσου. Μία από τις εμβληματικές ερμηνείες του Βαγγέλη ουρίκη και μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο 35χρονος Βαγγέλης μόλις αποφυλακίζεται, εγκαταλείπει την Αθήνα και την εμπλοκή του με τον κόσμο των ναρκωτικών και επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στο χωριό. Συναντά όμως την ξενοφοβία των συγχωριανών του οι οποίοι εμποδίζουν το νέο του ξεκίνημα. Μία ταινία σταθμός με επίκαιρο χαρακτήρα…
“Η ψυχή στο στόμα”, του Γιάννη Οικονομίδη (2006)
Στον ρόλο του Περικλή, στο πλευρό του Τάκη (Ερρίκος Λίτσης). Ο Τάκης είναι ένας μεσήλικας εργάτης σε βιοτεχνία, χωρισμένος, ξαναπαντρεμένος και με μωρό νεογέννητο. Με πιέσεις από παντού. Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία. Η γυναίκα, ο εργοδότης, οι συγγενείς, οι φίλοι. Βία και καταπίεση. Λεκτική, ψυχική, σωματική. Όλοι εναντίον ενός και ο Θεός εναντίον όλων. Το αναμμένο φυτίλι απέχει αρκετά μέτρα από το μπαρούτι. Στο τέλος όμως το φθάνει…
“Το Μικρό Ψάρι”, του Γιάννη Οικονομίδη (2014)
Ο Στράτος τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2014 κι ήρθε στην Ελλάδα, προκειμένου να καταδείξει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας, που ζούμε. Ο Γιάννης Οικονομίδης κάνει την τέταρτη ταινία του μεγάλου μήκους και σε συνδυασμό με την ερμηνεία-δυναμίτη του Βαγγέλη Μουρίκη συναρπάζει. Πάνω στην εφηβεία του ο πρωταγωνιστής θα διαπράξει ένα έγκλημα πάθους για χάρη μίας κοπέλας. Θα περάσει δύσκολες στιγμές στη φυλακή, ωστόσο ο αρχινονός της νύχτας, Λεωνίδας θα βάλει πλάτη για χατίρι του και θα του σώσει πολλές φορές τη ζωή από αντίπαλες συμμορίες. Παίρνει το πτυχίο από το κολλέγιο Ελεύθερος πια, εργάζεται σε έναν φούρνο για τα προς το ζην κι εκτελεί ανθρώπους, δίνοντας τα χρήματα στον Γιώργο, αδελφό του προστάτη του που οργανώνει το σχέδιο απόδρασής του. Στόχος ζωής, να εξοφλήσει το ηθικό χρέος στον Λεωνίδα. Ξαφνικά την μεγάλη ημέρα, βρίσκεται κρεμασμένος στο κελί του. Τα λεφτά του κάνουν φτερά. Προδοσία, απόγνωση. Βιώνει την πιο σκληρή πλευρά της ζωής. Μέσα του έχει κλονιστεί. Παραμένει, ωστόσο ατάραχος, ήσυχος, σιωπηλός. Αποφασίζει να καθαρίσει τον κόσμο, αρχής γενομένης από τον πιεστικό του περίγυρο. Φτάνει η στιγμή της κάθαρσης. Πλέον, μόνος σε ένα παγκάκι, περιμένει την λύτρωση.
“Digger”, του Τζώρτζη Γρηγοράκη (2020)
Ο Νικήτας έχει αυτοεξοριστεί σε ένα ορεινό κτήμα. Το φροντίζει με αγάπη κι εξασφαλίζει την αυτάρκειά του. Το τελευταίο οχυρό της περιοχής δοκιμάζεται, αλλά κρατάει την ώρα που οι καρχαρίες επελαύνουν. Η μάχη είναι εκ προοιμίου άνιση. Το μεγάλο ψάρι δε σταματάει τις επιδρομές του κι αργά ή γρήγορα οι ρομαντικοί θα υποταχθούν στις διαθέσεις του. Αυτό που έχει σημασία όσο κοινότυπο κι αν μοιάζει είναι το ταξίδι. Ο απολογισμός μίας διαδρομής, μίας ζωής. Η διόρθωση των λαθών που λίγο έλειψε να κοστίσουν. Αφορμή για ξετυλιχθεί το κουβάρι της πλοκής μία απώλεια. Η ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη βραβεύτηκε στο Σεράγιεβο. Σταθερή αξία στο πλήρωμα του χρόνου. Ένα ήρεμο τέρας. Έχει περάσει πολλά κι όμως αντέχει. Πλάι του ο νεαρότερος Αργύρης Πανταζάρας. Συνθέτουν ένα δίδυμο που κερδίζει το κοινό. “Αν δεν το δει το μυαλό σου, δε θα το δει το μάτι σου”. Όταν πρέπει (σκηνές με έντονη συναισθηματική φόρτιση) τα φώτα σβήνουν, σκοτεινιάζει κι ακούγονται μόνο τρεμάμενες φωνές. Αγωνία, πίκρα, παράπονα…
Συμμετείχε επίσης σε “Ισοβίτες”, “Μαχαιροβγάλτη”, “Νορβηγία”, “Chevalier”, “Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς” κι άλλες ταινίες που τον έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του κοινού. Αυτή την εποχή υπογράφει το σενάριο της νέας ταινίας που σκηνοθετεί ο Γιάννης Οικονομίδης με τίτλο, “Σπασμένη Φλέβα”.
☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, X/Twitter και Instagram.