Όπως έγινε γνωστό το “Animal” θα διαγωνιστεί με τα “Dahomey” της Μati Diop, “Flow” του Gints Zilbalodis, “Intercepted” της Οκσάβα Καρπόβιτς και “Julie Keeps Quiet” του Λεονάρντο Βαν Ντιλ στην τελική ευθεία για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux δίνεται κάθε χρόνο ως συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την υποστήριξη της Κομισιόν και της Europa Cinemas. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι θεατές μπορούν να μπουν και να ψηφίσουν εφόσον έχουν παρακολουθήσει κι αξιολογήσει τις παραπάνω ταινίες.
Οι νικητές – Η ιστορία
Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2025. Θα πάρει τη σκυτάλη από το “Στο Γραφείο των Καθηγητών” του Ίλκερ Τσατάκ. Νωρίτερα το 2023 κερδίζει το “Close” του Λούκας Ντοντ, έναν χρόνο πριν το “Quo Vadis Aida” της Γιασμίλα Ζμπάνιτς, νωρίτερα το “Collective” του Αλεξάντερ Νανάου, το “Υπάρχει Θεός και το Όνομά του είναι Πετρούνια” της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφκα, το “Γυναίκα σε Πόλεμο” και η “Καταγωγή των Σάμι”. Όσο πάμε προς το 2007 και την αφετηρία βλέπουμε επίσης την “Ιda”, το “Τοni Erdmann”, τις “Ατίθασες”, τα “Ραγισμένα Όνειρα”, τα “Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο και την “Άκρη του Ουρανού” του Φατίχ Ακίν.
Για το “Animal” – 30 χρόνια μετά, Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για ελληνική ταινία, και Βραβείο Ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, όπως είχε συμβεί νωρίτερα και στο Λοκάρνο.
Eπιχειρείται μία διείσδυση στα άδυτα του κόσμου των animateurs, που βρίσκονται στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα για να διασκεδάζουν τους τουρίστες στο ελληνικό καλοκαίρι. Ελάχιστοι όμως έχουν αναλογιστεί ποια είναι η δική τους πραγματικότητα μέχρι να βγουν στη σκηνή. Αυτήν την επώδυνη εξερεύνηση έχει αποφασίσει να κάνει η δημιουργός. Η Κάλια ηγείται του group. Είναι αυτή που το έχει ξανακάνει αρκετές φορές και γνωρίζει καλά τόσο πως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών, όσο και πως θα διαχειριστεί τις δύσκολες καταστάσεις που θα προκύψουν. Η ζωή της μοιάζει με μια διαρκή ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί. Τα όνειρά της τη στοιχειώνουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που δείχνει εξωτερικά δυνατή, αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε ποσό ευάλωτη είναι εκείνη τη στιγμή. Προσπαθεί να ξεχνά και να ξεσπά. Να μην αφήνει το μυαλό της να σκεφτεί και να σχεδιάζει συνεχώς την υλοποίηση του επόμενου στόχου.
Τα καλοκαιριά γράφονται μικρές ιστορίες που πιθανώς θα μείνουν ανείπωτες. Αναμνήσεις που σε κάνουν να χαμογελάς κι άλλες που πληγώνουν. Τι κόστος έχει για τους καλλιτέχνες η παραγωγή αυτού του τύπου διασκέδασης και τι θα συμβεί αν βρέξει; Ερωτήματα που γεννιούνται, καθώς παρακολουθούμε την ταινία. Κάθε ημέρα είναι και μία νέα πρόκληση για όλη την ομάδα, αλλά κυρίως για αυτήν που έχει την ευθύνη της οργάνωσης και πρέπει να εντυπωσιάσει τους “φιλοξενούμενους” που έχουν έρθει να απολαύσουν και να χαλρώσουν. Ξυπνάει από τις ακτίνες του ηλίου και πρέπει να στήσει το νέο σχέδιο με κόστος ψυχής. Η ταινία ολοκληρώνεται με την ίδια σκηνή που ξεκινάει, θέλοντας να επιβεβαιώσει το αίσθημα του εγκλωβισμού σε μία πραγματικότητα που η πλειοψηφία αρνείται να αντικρίσει πόσο δε μάλλον να συναισθανθεί. Το “Υes Sir, I can boogie” μένει σαν ήχος στα αυτιά μας, σαν εικόνα, αλλά κυρίως ως σκέψη στον νου μας αποχωρώντας από την αίθουσα.
Διακρίσεις
✶ Χρυσή Λεοπάρδαλη ερμηνεία για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου στο Λοκάρντο
✶ Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
✶ Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου στη Θεσσαλονίκη
✶ Βραβεία Ίρις Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΚαλύτερηςΤαινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α και Β Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ και Ηχου)
✶ Καλύτερης Ταινίας στο Κορκ και στο Βανκούβερ
✶ Κριτικών Κινηματογράφου στο Μανχάιμ
INΦΟ: Η πρωταγωνίστρια μιλώντας στο Olafaq τόνισε πως οι ομορφότερες ταινίες είναι αυτές που ακόμα δεν έχουν γίνει δίνοντας ραντεβού για το μέλλον (διαβάστε αναλυτικά εδώ).