Η 98η απονομή των Όσκαρ θα περιλαμβάνει μία πολυαναμενόμενη νέα κατηγορία: το Βραβείο Όσκαρ για την Εξαιρετική Επίδοση στο Κάστινγκ. Δύο χρόνια αργότερα, στην 100ή τελετή θα προστεθεί άλλη μία νέα κατηγορία: το Βραβείο για τον Σχεδιασμό Κασκαντέρ. Και μετά; Υπάρχουν μερικές ιδέες για ακόμη περισσότερες προσθήκες.

Τόσο τα βραβεία για το κάστινγκ όσο και για τον σχεδιασμό κασκαντέρ έρχονται μετά από χρόνια εκστρατειών από τεχνικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, ακόμα και το ευρύ κοινό. Αν παρουσιάσεις ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα, φαίνεται πως η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) ίσως σου πραγματοποιήσει την επιθυμία σου με τη μορφή ενός χρυσού αγαλματιδίου Όσκαρ. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται χρόνος: Πριν ανακοινωθεί το βραβείο κάστινγκ, η τελευταία φορά που προστέθηκε νέα κατηγορία στα Όσκαρ ήταν το 2001, με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. 

Όταν η 98η τελετή απονομής των Όσκαρ πραγματοποιηθεί του χρόνου, θα συνοδεύεται από την προσθήκη μιας πολυπόθητης νέας κατηγορίας: Όσκαρ για Επίτευγμα στο Κάστινγκ. Δύο χρόνια αργότερα, στην 100ή τελετή, θα προστεθεί άλλη μία καινούρια κατηγορία: Όσκαρ για Επίτευγμα στον Σχεδιασμό Κασκαντέρ. Και μετά; Έχουμε μερικές ιδέες για μελλοντικές προσθήκες. 

Τα βραβεία για το κάστινγκ και τον σχεδιασμό κασκαντέρ έρχονται έπειτα από χρόνια εκστρατειών από τεχνικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και ακόμη και το ευρύ κοινό. Αν παρουσιάσεις ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα, φαίνεται πως η AMPAS ίσως σου εκπληρώσει την ευχή σε μέγεθος χρυσού αγαλματιδίου Όσκαρ. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος: πριν ανακοινωθεί το βραβείο κάστινγκ, είχε περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από τότε που είχε προστεθεί νέα κατηγορία – συγκεκριμένα το 2001, όταν προστέθηκε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. 

Η ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας για την κατηγορία σχεδιασμού κασκαντέρ γεννά το ερώτημα: Ποιες άλλες κατηγορίες θα έπρεπε να προσθέσει η Ακαδημία; Από το να φέρουμε πίσω αγαπημένες κατηγορίες του παρελθόντος μέχρι το να δανειστούμε από άλλες τελετές βραβείων και να στραφούμε στο μέλλον, υπάρχουν μερικές προτάσεις για την επόμενη κατηγορία Όσκαρ. 

Καλύτερο Σύνολο Ηθοποιών (Best Ensemble Cast)
Μία από τις βασικές κατηγορίες άλλων τελετών βραβείων: το Καλύτερο Σύνολο Ηθοποιών. Ενώ η Ακαδημία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, επιτρέποντας ως και 10 υποψήφιες ταινίες ανά έτος, οι κατηγορίες για ηθοποιούς παραμένουν προσκολλημένες στην παλιά μορφή των τεσσάρων κατηγοριών με πέντε υποψηφίους η καθεμία. Ώρα να το αλλάξουμε αυτό. 

Η περίπτωση της χρονιάς του “Parasite” είναι χαρακτηριστική. Η ταινία του Bong Joon Ho κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Διεθνούς Ταινίας – αλλά κανένας από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς της δεν έλαβε υποψηφιότητα. Τα SAG Awards έκαναν το σωστό, τιμώντας όλο το καστ, αλλά η Ακαδημία απουσίαζε παντελώς. Άλλη μία ένδειξη ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια κατηγορία για Καλύτερο Σύνολο Ηθοποιών. 

Καλύτερος Νεαρός Ηθοποιός ή Ηθοποιός (Best Young Actor or Actress)
Στον κόσμο των βραβείων, όπου η καμπάνια απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, οι νεαροί ηθοποιοί συχνά παραγκωνίζονται. Πηγαίνουν σχολείο, έχουν περιορισμένο χρόνο και είναι υπό την ευθύνη γονέων που ενδέχεται να θέλουν να τους προστατεύσουν από την πίεση του ανταγωνισμού. Παρ’ όλα αυτά πολλά παιδιά έχουν δώσει αξέχαστες ερμηνείες που αξίζουν αναγνώριση. 

Το 1935, θεσπίστηκε ένα Ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για Παιδιά Ηθοποιούς – το έλαβαν μεταξύ άλλων η Σίρλεϊ Τεμπλ, ο Μίκι Ρούνεϊ και η Τζούντι Γκάρλαντ (που ήταν και το μόνο Όσκαρ της). Αργότερα, η Τέιτουμ Ο’Νιλ και η Άννα Πάκουιν κέρδισαν κανονικά Όσκαρ πριν τα 18 τους. Ονόματα όπως ο Χέιλι Τζόελ Όσμεντ, η Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν και η Κουβενζανέ Ουάλις προτάθηκαν, αλλά δεν κέρδισαν. 

Τα τελευταία 13 χρόνια, κανένα παιδί ηθοποιός δεν έχει προταθεί. Κι όμως είχαμε εξαιρετικές ερμηνείες: η Μπρούκλιν Πρινς στο “The Florida Project”, ο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στο “Room”, η Έλσι Φίσερ στο “Eighth Grade”, ο Φράνκι Κόριο στο “Aftersun” και πολλοί άλλοι. Αν όντως εκτιμάμε τη δουλειά τους, ας τους δώσουμε έναν χώρο ξεχωριστό που να τους ενθαρρύνει από τη δική τους αφετηρία.  

Καλύτερη Φωνητική Ερμηνεία (Best Voice Acting)
Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του 2013 — η Σκάρλετ Γιόχανσον ως η τεχνητή νοημοσύνη που ερωτεύεται στην αγαπημένη ρομαντική ταινία του Σπάικ Τζόνζ “Her” — αγνοήθηκε σχεδόν εντελώς κατά τη διάρκεια της σεζόν των βραβείων λαμβάνοντας μόνο μία υποψηφιότητα Β’ Γυναικείου Ρόλου από τα Critics’ Choice Awards. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για έναν εξοργιστικό λόγο: η Γιόχανσον δεν εμφανίζεται ποτέ σωματικά στην οθόνη κατά τη διάρκεια της δίωρης, ανορθόδοξης αυτής ρομαντικής ταινίας — αντίθετα επικοινωνεί αποκλειστικά ως φωνή μέσω μιας μηχανής. 

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ερμηνεία της ως ρομπότ που μαθαίνει να γίνεται πιο ανθρώπινο μέσα από μια ερωτική σχέση ίσως είναι η πιο σπαρακτική στιγμή της καριέρας της, οι φωνητικοί ρόλοι δεν τυγχάνουν της εκτίμησης που τους αξίζει από τους θεσμούς των βραβείων. Στην πραγματικότητα όμως, το voice acting μπορεί να είναι εξίσου απαιτητικό με την υποκριτική μπροστά στην κάμερα, αφού ο ηθοποιός καλείται να αποδώσει συναίσθημα και να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα μόνο με τη φωνή του. 

Δείτε την πρόσφατη viral ερμηνεία του Ρόμπερτ Πάτινσον στη μεταγλώττιση του “The Boy and the Heron”, όπου μεταμόρφωσε τη φωνή του σε μια ακατανόριστη κραυγή για να ενσαρκώσει ένα πνεύμα πουλιού. Ή θυμηθείτε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στο “Aladdin” και την Έρθα Κιτ στο “The Emperor’s New Groove” — μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους έγιναν μέσω animation. Μια κατηγορία για Καλύτερη Φωνητική Ερμηνεία δεν θα ήταν απλώς βραβείο παρηγοριάς για όσους δεν εμφανίζονται στην οθόνη. Θα τιμούσε μια τελείως διαφορετική αλλά εξίσου απαιτητική μορφή υποκριτικής.  

Καλύτερη Μουσική Επιμέλεια (Best Music Supervision)
Όπως τα Grammy έχουν εξελιχθεί ώστε να τιμούν μουσικούς που εξειδικεύονται στο sampling και τη σύνθεση νέων ήχων, έτσι και τα Όσκαρ μπορούν να αναγνωρίσουν ταινίες όχι μόνο για το πρωτότυπο score τους αλλά και για το πως αξιοποιούν υπάρχοντα τραγούδια στο soundtrack τους. Η σωστή επιλογή τραγουδιού σε μια σκηνή είναι τέχνη από μόνη της. Οι πιο έξυπνοι σεναριογράφοι ενσωματώνουν ακόμα και τους στίχους απευθείας στο σενάριο — αυτά τα τραγούδια δεν εμφανίζονται τυχαία. 

Η μουσική επιμέλεια αποτελεί εδώ και χρόνια ξεχωριστή ειδικότητα, καθώς απαιτεί από τον υπεύθυνο να αναζητά, να τρέχει την κούρσα των δικαιωμάτων των κομματιών και να γνωρίζει σε βάθος την ιστορία της μουσικής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί κορυφαίοι music supervisors είναι και DJs. Η τηλεοπτική Ακαδημία έχει ήδη προχωρήσει σε αναγνώριση, προσθέτοντας Emmy για Μουσική Επιμέλεια το 2017. Η επιστροφή του “Running Up That Hill” της Kate Bush στα charts χάρη στο “Stranger Things” βοήθησε στη νίκη του βραβείου το 2022. 

Αν υπήρχε Όσκαρ σ’ αυτή την κατηγορία, το “Baby Driver” θα ήταν από τους πρώτους και πιο δίκαιους νικητές. Ακόμα και σε μια μουσική βιογραφία, όπως το περσινό “A Complete Unknown”, χρειάζεται ένας μουσικός επιμελητής για να επιλέξει και να οργανώσει τα κομμάτια των Μπομπ Ντίλαν και Τζόαν Μπαέζ. Ο μουσικός επιμελητής εκείνης της ταινίας, Στίβεν Γκίζικι, έχει κερδίσει τρία Grammy και είναι υποψήφιος για Emmy. Ποιος δεν θα ήθελε να δει νέους υποψήφιους EGOT να αναδεικνύονται;  

Καλύτερη Προώθηση Ταινίας (Best Marketing)
Ήρθε η στιγμή η Ακαδημία να αναγνωρίσει την Καλύτερη Προώθηση Ταινίας ως Όσκαρική κατηγορία τιμώντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι διαφημιστικές καμπάνιες στην πολιτισμική και οικονομική επιτυχία μιας ταινίας. Πάρτε για παράδειγμα το “Barbie” (2023, σκην. Γκρέτα Γκέργουιγκ): με προϋπολογισμό παραγωγής 145 εκατομμύρια δολάρια και marketing άνω των 150 εκατομμυρίων, η ταινία έφτασε σε εισπράξεις τα 1,44 δισ. παγκοσμίως — χάρη, όσο και στην αφήγησή της, στην viral καμπάνια της. 

Από τα Barbie-themed Airbnb μέχρι τις ροζ διαφημίσεις με μόνο την ημερομηνία κυκλοφορίας, η προώθηση μετέτρεψε την ταινία σε πολιτισμικό γεγονός. Και το TikTok trend με το “What Was I Made for” σχεδόν ξεπέρασε το ίδιο το φιλμ, δημιουργώντας μια συναισθηματική σύνδεση που πιθανότατα επηρέασε και τους ψηφοφόρους των Όσκαρ, χαρίζοντας στη Μπίλι Άιλις το ρεκόρ ως η νεότερη διπλή νικήτρια Όσκαρ. 

Παρομοίως, το “Dune” αξιοποίησε τη σταρ ποιότητα της Ζεντάγια, της οποίας κάθε εμφάνιση στο κόκκινο χαλί ήταν στρατηγικά ευθυγραμμισμένη με την αισθητική της ταινίας. Και πιο πρόσφατα, το ανεξάρτητο φιλμ “Anora”, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, απέδειξε ότι η αυθεντική προώθηση μέσω social media μπορεί να απογειώσει ακόμα και ένα indie στην κορυφή των Όσκαρ. Το marketing δεν είναι πλέον συνοδευτικό στοιχείο του κινηματογράφου — είναι κομμάτι της τέχνης και της επιρροής του. Ήρθε η ώρα να το αναγνωρίσουν.  

*Με στοιχεία από το IndieWire. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.