Ιστορίες κινουμένων σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος δημιούργησαν φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του συμφώνου κοινής δράσης μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρόκειται για την έκθεση «12 ιστορίες για την προστασία του περιβάλλοντος» που περιλαμβάνει έργα φοιτητών και φοιτητριών του Ε’ εξαμήνου του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος Εικονογραφημένο Σενάριο (Storyboard), αναφέρει το ΑΠΕ.
Μέσα από 12 εικονογραφημένα σενάρια, αφίσες και βίντεο, αποτυπώνεται όλη η γκάμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η ρύπανση και οι πυρκαγιές, και προτείνονται λύσεις σε σύνδεση και με τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη.
Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας του τμήματος και υπεύθυνης του μαθήματος, Ελένης Μούρη καθώς και της ακαδημαϊκού υποτρόφου του τμήματος, Ελένης Τσάμπρα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχεδιάσουν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με εξ αποστάσεως διδασκαλία.
«Οι φοιτητές συνεργάστηκαν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων και παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησαν η πανδημία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συνεργατική δημιουργία λειτούργησε θετικά. Το θέμα παρουσιάστηκε στους φοιτητές από την ειδική επιστήμονα του Συνηγόρου του Πολίτη, Ελευθερία Μαυρομμάτη και στη συνέχεια επιλέχθηκαν 12 Storyboards τα οποία διαμορφώθηκαν σε αφίσες από τη διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος, Ελπίδα Πανουριά και στη συνέχεια εκτυπώθηκαν», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καθηγήτρια Ελένη Μούρη, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη θεματική αποτέλεσε προτεραιότητα επικοινωνίας από τον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και υπάρχουν πολλές ανάλογες καταγγελίες.
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι συμμετέχοντες αφού παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, στη συνέχεια ανέλυσαν διεξοδικά τη χρήση της οπτικοακουστικής γλώσσας σαν βασικό εργαλείο έκφρασης. «Αναλύονται τα πλάνα ώστε να γίνεται κατανοητή η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας, όπως: γωνίες λήψης, φωτισμούς, χρονική διάρκεια και η σχέση τους με την εκφραστικότητα στη διήγηση. Παράλληλα, καλείται ειδήμων στη συγκεκριμένη περίπτωση εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, για να παρουσιάσει το θέμα που θα διαπραγματευτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Οι ειδήμονες λειτουργούν ως χορηγοί προβληματισμού και εμπειρογνώμονες στον τομέα τους, ώστε να μην υπάρξουν λάθη επικοινωνίας ή παραπληροφόρησης στο θέμα. Με αυτόν τον τρόπο συνδέεται η εργασία των φοιτητών με την κοινωνία», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μούρη.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται να δημιουργήσουν, ανά ομάδες ατόμων, ένα εικονογραφημένο σενάριο (storyboard) για την παραγωγή ενός animation spot, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που έχει τεθεί από τον ειδήμονα. Αφού ερευνήσουν το θέμα τους, καλούνται στη συγγραφή σύνοψης και σεναρίου. «Το μάθημα μέσα στην αίθουσα λειτουργεί σαν καταιγίδα ιδεών με τη συνεργασία διδάσκοντα και συμφοιτητών. Αφού τροποποιηθεί και οργανωθεί το σενάριο για κάθε ομάδα χωριστά, γίνεται η έρευνα της εικαστικής απεικόνισης. Η έρευνα αυτή παρουσιάζεται και διορθώνεται. Το εικαστικό σκέλος απαιτείται να επικοινωνεί το θέμα μέσα από την εικαστική γλώσσα. Με τον ανάλογο τρόπο αναπτύσσεται και το κινηματογραφικό σκέλος ώστε η ιδέα κάθε ομάδας να επικοινωνεί και μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα με τους θεατές. Η παράδοση κάθε ομάδας είναι ένα πλήρες storyboard στην τελική του μορφή σε ηλεκτρονικό αρχείο PDF, στο οποίο καταγράφονται: η βασική ιδέα, το target group, η έρευνα στο θέμα, η εικαστική έρευνα, τα προσχέδια της κινηματογραφικής αφήγησης, η τελική μορφή του εικονογραφημένου σεναρίου και όλα τα στοιχεία της έρευνας. Οι τρόποι σχεδίασης είναι απολύτως ελεύθεροι και επιλέγονται με βάση την εικαστική έρευνα. Φυσικά τα πάντα είναι ηλεκτρονική σχεδίαση», τονίζει η κ. Μούρη και προσθέτει ότι πρόκειται για ένα μάθημα απαιτητικό για τους φοιτητές καθώς αφορά την πρώτη τους επαφή με θέματα όπως είναι το σενάριο και οι τρόποι της εικαστικής και κινηματογραφικής αφήγησης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης και της συνεργασίας του Συνήγορου του Πολίτη με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκδόθηκε και ειδικό λεύκωμα που περιλαμβάνει τα έργα των φοιτητών και των φοιτητριών.
Η έκθεση που φιλοξενείται στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2023, είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 14:00-16:00 (Χαλκοκονδύλη 17, Ομόνοια).
Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έκθεση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ εντός του προσεχούς έτους θα ακολουθήσει έκθεση για το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.