Στις 19 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα στο Netflix το “Find Μe Falling” της Στελάνας Κληρή με καταγωγή από την Κύπρο και τη Νότιο Αφρική. Μία ρομαντική κωμωδία που την ίδια ημέρα βγήκε και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Μεγαλονήσου. Στο Variety βλέπουμε πως 309.300.000 χρήστες επέλεξαν μέσα σε μία εβδομάδα να ταξιδεύουν νοερά στην Κύπρο και να γίνουν “κομμάτι” αυτής της ιστορίας αγάπης που κρύβει μέσα της σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό που προσελκύει. Πίσω του άφησε τα “Ηillbily Elegy” στους 197.900.000 και “Νon Negotiable” στους 147.600.000 χρήστες τις τελευταίες ημέρες.

Ποια είναι όμως η υπόθεση του έργου;

Ένας Αμερικανός ροκ σταρ διεθνούς φήμης προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποτυχία του τελευταίου του άλμπουμ, στο οποίο είχε επενδύσει πολλά. Αναζητεί την ηρεμία και τη γαλήνη στη Λευκωσία. Έχει σκοπό να περάσει μία διαδικασία ενδοσκόπησης, προκειμένου να χαράξει τα επόμενά του βήματα. Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται πως μόνο εύκολο δεν είναι να διαχειριστεί απλές, καθημερινές καταστάσεις που είναι ικανές από τη μία στιγμή στην άλλη να διαταράξουν την όποια έννοια ισορροπίας. Η “επιστροφή” της Sia στη ζωή του φέρνει κάτι από το παρελθόν, τίποτα όμως δε μοιάζει δεδομένο στο παρόν.

Δομείται μία ρομαντική υπόθεση, που ειδικά στο πρώτο της μέρος κερδίζει τον θεατή και τον ταξιδεύει. Η αφετηρία της ως έναν βαθμό σοκάρει και μας κρατάει σε εγρήγορση για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε το γιατί και τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν σε μία πράξη απελπισίας. Ο Τζον Άλμαν καλείται να αποφασίσει. Ο πληγωμένος εγωισμός του δεν είναι σίγουρα ο καλύτερος σύμβουλος. Ακροβατεί και τελικά βρίσκει έναν τρόπο να κρατηθεί όρθιος. Τη στιγμή που ο πειρασμός του σκοταδιού μας καλεί να το εξερευνήσουμε, είναι μεγάλη υπόθεση να αρνηθούμε και να μείνουμε στην επιφάνεια του φωτός με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Η δημιουργός Στελάνα Κλήρη υποστηρίζει πως αυτό το έργο είναι ένα ερωτικό γράμμα για την ίδια την Κύπρο. Εκφράζει την αγάπη, τον θαυμασμό, τη λατρεία της για το μέρος. Πράγματι η κινηματογράφηση της Λευκωσίας είναι εξαιρετική. Δίνεται το απαιτούμενο βάθος όσον αφορά τον χωροχρόνο μέσα από τα πλάνα. Ίσως να μην υπάρχει η ίδια επιτυχία στο επίπεδο των πρωταγωνιστών (Χάρι Κόνικ Τζούνιορ, Αγνή Σκοτ, Αli Fumiko Whitney). Aντιθέτως έχουμε ουσιαστικές ερμηνείες από γνωστούς Κύπριους ηθοποιούς, όπως οι Τόνυ Δημητρίου, Αγγελική Φιλιππίδου, Αθηνά Ροδίτου και Λέα Μαλένη σε δευτερεύοντες ρόλους που χρωματίζουν την πλοκή.

Ένα παιχνίδι μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Αποφεύγεται η ροπή προς το μακάβριο και δίνεται μία στροφή προς την ελπίδα και την επόμενη ημέρα που ξημερώνει και σηματοδοτεί μία νέα αρχή. Η σημασία της ψυχικής υγείας αποτελεί έναν από τους πυλώνες που θέλει να αποτελέσει βάση της αφήγησης για τη σκηνοθέτρια, ωστόσο αναπτύσσεται μάλλον επιφανειακά και αφήνει την αίσθηση της μερικής κάλυψης του ανολοκλήρωτου. Πιθανότατα χρειαζόταν μία καλύτερη μελέτη πάνω στο αντικείμενο, προκειμένου και οι ηθοποιοί με βάση το σενάριο να έχουν μία μεγαλύτερη ευελιξία και γνώση.

Πώς έφτασε στο Νο1;

Μπορεί να μην πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης Τέχνης, όμως αν αναλογιστεί κανείς την εποχή δεν αποκλείεται να λάβει μερικές απαντήσεις σχετικά με το πως το “Find me Falling” έφτασε στην κορυφή των εμφανίσεων του Νetflix και προσελκύει στόμα με στόμα πλήθος συνδρομητών να εξερευνήσει τα μονοπάτια του. Από τη μία η πρόκληση της Κύπρου σε περίοδο διακοπών, από την άλλη το ανάλαφρο στόρυ και φυσικά ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο μίας νέας δημιουργού που θέλει κάτι να πει και τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο τελικός λόγος ανήκει στον θεατή. Είτε αυτός είναι τυχερός και απολαύσει στην Κύπρο την προβολή στον φυσικό της χώρο, δηλαδή την μεγάλη οθόνη, είτε στον υπόλοιπο κόσμο στη δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη μέσω της streaming πλατφόρμας. Αξίζει τον κόπο…