Η έβδομη εβδομάδα του 2025 μας βρίσκει να έχουμε ένα πλήθος επιλογών, διαφορετικών βιβλίων. Οι “Τροχιές” βρίσκονται ήδη στα βιβλιοπωλεία κι εξερευνούμε τον κόσμο της Σαμάνθα Χάρβεϊ, μαζί του κάνουμε μία προσωπική καταβύθιση αναζητώντας μέσα μας το “placebo”, γνωρίζουμε μία Ελληνίδα συγγραφέα και το βραβευμένο έργο της, διεισδύουμε στα άδυτα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι αντιλαμβανόμαστε την αξία της στωτικής φιλοσοφίας στο παρόν. 

“Tροχιές” (Βooker 2024), της Σαμάνθα Χάρβεϊ (Εκδόσεις Gutenberg)
Έξι αστροναύτες (από Αμερική, Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία και Ρωσία), γυναίκες και άνδρες, ταξιδεύουν με ταχύτητα 27.000 χλμ./ ώρα. Μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο βλέπουν δεκαέξι φορές την ανατολή και τη δύση, τις εποχές ν’ αλλάζουν, τους παγετώνες να διαδέχονται ερήμους. Παρά τις εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς και την καθημερινότητά τους στο σκάφος, η σκέψη τους γυρίζει στους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους. Μια κάρτα, ένα μέιλ, ένας θάνατος, ένας τυφώνας γίνονται αφορμές για βαθιές σκέψεις και σημαντικές αποφάσεις. «Ένα γράμμα αγάπης προς την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας, αλλά κι ένα βιβλίο που αναγνωρίζει, με βαθιά συγκινητικό τρόπο, την αξία κάθε ανθρώπινης ζωής» (Επιτροπή βραβείου Booker 2024). Από τη Βρετανίδα Σαμάνθα Χάρβεϊ (γενν. 1975), που χαρακτηρίστηκε «Μέλβιλ των ουρανών» (The New Yorker).

“Εσύ είσαι το placebo”, του Dr Joe Dispenza, (Εκδόσεις Key Books)
Πόσο πιθανό είναι να θεραπευτεί κανείς µόνος του – χωρίς φαρµακευτική αγωγή ή χειρουργείο;  «H αλήθεια είναι ότι συµβαίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι θα υπέθετε κανείς» ισχυρίζεται ο Dr. Joe Dispenza και µας δείχνει τον τρόπο στο βιβλίο του Εσύ είσαι το placebo.  Ο ίδιος, το 1986, ύστερα από ένα σοβαρό ατύχηµα που του προκάλεσε βαριές βλάβες στη σπονδυλική στήλη, βρέθηκε ενώπιον του διλήµµατος να χειρουργηθεί, όπως του σύστηναν οι γιατροί, και να χάσει την κινητικότητά του ή να στραφεί στη δύναµη του νου, εφαρµόζοντας διαλογισµό και εστίαση στο πρόβληµα για να αυτοθεραπευτεί. Εννιά εβδοµάδες αργότερα, ανέκαµψε πλήρως, χωρίς να υποβληθεί σε επέµβαση.  Μέσα από αυτή την οδυνηρή περιπέτεια ο Dr. Dispenza ωθήθηκε να διερευνήσει πώς οι σκέψεις και τα συναισθήµατα µπορούν να επηρεάσουν το σώµα. Μελετώντας τις νευροεπιστήµες, την επιγενετική και την κβαντική φυσική, δηµιούργησε σταδιακά ένα επιστηµονικά τεκµηριωµένο µοντέλο αλλαγής, συνδυάζοντας πνευµατικότητα και επιστήµη, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το φαινόµενο του πλασέµπο. «Είναι δυνατόν να διδάξουµε τις αρχές του πλασέµπο και, χωρίς να βασιζόµαστε σε εξωτερικές ουσίες, να επιτύχουµε τις ίδιες εσωτερικές αλλαγές στην υγεία και τη ζωή ενός ατόµου;». Ο Dr. Dispenza χωρίς να υποτιµά τις παγιωµένες αντιλήψεις µάς απαντά καταφατικά.  Χρησιµοποιώντας εργαλεία και πρακτικές από την πιο σύγχρονη απεικόνιση του εγκεφάλου µέχρι ασκήσεις, ο Dr. Joe Dispenza στο Εσύ είσαι το placebo δείχνει πώς η δύναµη του νου µπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη ζωή µας, παρέχοντας πρακτικές τεχνικές για προσωπική µεταµόρφωση και θεραπεία. Με τις ασκήσεις διαλογισµού, τις οποίες µπορείτε να εκτελέσετε εύκολα µόνοι σας, θα έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε από πρώτο χέρι τις διευρυµένες δυνατότητες του να είστε το προσωπικό σας πλασέµπο. Ο στόχος είναι να αλλάξετε τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις σας για τη ζωή σας σε βιολογικό επίπεδο, έτσι ώστε, στην ουσία, µέσα από την αγάπη να δώσετε απτές υλικές διαστάσεις σε ένα νέο µέλλον. 

Το “Εσύ είσαι το placebo” συνδυάζει τις τελευταίες έρευνες στη νευροεπιστήµη, τη βιολογία, την ψυχολογία, την ύπνωση, τη συµπεριφορική µάθηση και την κβαντική φυσική για να αποκαλύψει την λειτουργία του φαινοµένου του πλασέµπο και να δείξει πώς το φαινοµενικά αδύνατο µπορεί να γίνει δυνατό. 

“Και ο κόσμος τι θα πει;”, της Σταυρούλας Παπαδάκη (Κάπα Εκδοτική)
Η συγγραφέας βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2024 για το βιβλίο αυτό. 

Τι είναι αυτό που δεν αντέχεται –εκτός από όλα; Πως ο ξενιστής γεννάει τον ξένο Επιτρέπεται οι κήποι μας να κοιτούν προς τα έξω; Γιατί τα κορίτσια βιάζονται; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που διατυπώνει η ποιητική συλλογή της Σταυρούλας Παπαδάκη με τίτλο «Και ο κόσμος τις θα πει;» πιάνοντας το νήμα των λέξεων και επιχειρώντας μέσα από αυτές να δώσει λύση στο εξής πρόβλημα: Γιατί μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να δίνουμε βαρύτητα στο “τι θα πει ο κόσμος” και απομακρυνόμαστε από τους δικούς μας μικρόκοσμους, προδίδοντας ό,τι υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτούς;

Ποιος είναι αυτός ο κόσμος που όλο λέει, τι λέει στα αλήθεια και πότε θα σταματήσουμε να τον ακούμε περισσότερο από την ίδια μας τη φωνή; Τα ποιήματα της συλλογής αποτελούν μιαν άσκηση του ανθρώπου, που επιχειρεί να διεκδικήσει την ελευθερία του ψηλαφώντας τον δρόμο από και προς τα μέσα και λεκτικό αντηχείο παράλληλα όλων των ανησυχιών της γυναικείας ύπαρξης που αγωνίζεται να πραγματωθεί πέρα από δοσμένους ρόλους και νόρμες.

Μια προσπάθεια αποτύπωσης της ιδανικής εκείνης συνθήκης κατά την οποία μάς επιτρέπουμε να ζούμε στον κόσμο μας διατηρώντας τη θέα στον κόσμο των άλλων και καταγραφής μιας ανθρώπινης πορείας που πασχίζει για την έμφυλη χειραφέτηση και την κάθε είδους ελευθερία.

Υπάρχουν κάποιες μέρες
πιο ήσυχες από τις άλλες
που δε χτυπούν τηλέφωνα
οι καμπάνες
εκείνες τις μέρες προσέχω μετράω ξανά και ξανά ά,τι έχω στις μύτες πατάω
την ανάσα κρατάω
και στον φόβο μου λέω
αν έρθει
κάπως έτσι θα είναι
του θανάτου μου η βόλτα
μια παχιά ησυχία
να ξαπλώσουν πουλιά
και εγώ πια απρόσεχτη

και οι φλέβες μας για ζωή 

“Η Λίστα, Παγιδευμένοι στον ιστό”, της Γιόμι Αντεγκόκε (Εκδόσεις Μίνωας)
Η Όλα, γνωστή δημοσιογράφος στο περιοδικό Womxxxn, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της, τον Μάικλ, σε έναν μήνα. Νέα, όμορφη και επιτυχημένη – με τον αρραβωνιαστικό της θεωρούνται το «ιδανικό ζευγάρι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται να τα έχουν όλα, ώσπου ένα πρωινό ξυπνούν και βρίσκουν στα κινητά τους το ίδιο μήνυμα: «Ω, Θεέ μου, είδες τη Λίστα;».  Στην αρχή ήταν ένας κατάλογος με ονόματα, αλλά μετά εξελίχθηκε σε έναν ανώνυμο λογαριασμό γεμάτο αναρτήσεις, με ισχυρισμούς κακοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπό άλλες συνθήκες, η Όλα θα ήταν η πρώτη που θα υποστήριζε τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας λίστας – θα την έκανε retweet, θα απαιτούσε αυτοί οι άντρες να απολυθούν, θα έγραφε αμέτρητα άρθρα. Μόνο που στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται και το όνομα του Μάικλ…  Η Λίστα, καυτηριάζοντας την ηθική και την κουλτούρα του δια­δικτύου, διαβάζεται απνευστί. Ένα οξυδερκές κείμενο για τα μυστικά, τα ψέματα και την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

“Η στωική φιλοσοφία στην καθημερινότητά μας”, του William Mulligan (Εκδόσεις Διόπτρα)
Από τον Μάρκο Αυρήλιο έως τον Σενέκα, οι στωικοί έχουν πολλά να πουν για τη ζωή. Με αυτές τις διαχρονικές διδασκαλίες σαν βάση, ο William Mulligan δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσεις τις δυνάμεις σου και να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες, βρίσκοντας νόημα και ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο. Με έναν μοναδικό και φρέσκο συνδυασμό φιλοσοφίας και αυτοβοήθειας, το βιβλίο διερευνά βασικά θέματα, όπως την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου, ώστε όχι μόνο να παραμένεις ψύχραιμος απέναντι σε κάθε αναποδιά, αλλά και να τη μετατρέπεις σε ευκαιρία ανάπτυξης. Με βάση τη σοφία των κλασικών στοχαστών, αυτό το βιβλίο εξερευνά την αρχαία τέχνη της καλής ζωής και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποκτήσεις ανθεκτικότητα και ψυχραιμία και να βρεις νόημα και ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο. Η στωική φιλοσοφία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία, διδάσκοντας πώς να μεταμορφώσεις τη νοοτροπία σου και να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τα εμπόδια της ζωής. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.