Από τον μαγευτικό κόσμο της χημείας που βρίσκεται καθημερινά σε κάθε έκφανση της ζωής μας, στο έργο του νομπελίστα (2023) Γιαν Φόσε κι από εκεί σε τρία βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που με τα βιβλία τους σημαδεύουν ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την εποχή μας. Θανάσης Λάλας, Θωμάς Κοροβίνης και Γιάννης Παλαβός με τα νέα τους βιβλία έχουν κάτι σημαντικό να μας πουν.

“Η Oμορφιά της Χημείας”, του Φιλίπ Μπαλ (Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Κρήτης)
Περισσότερο από κάθε άλλη επιστήμη, η χημεία συνδυάζει το πρακτικό με το αέρινο και το μεγαλοπρεπές. Είναι πιο γνωστή ως η πεζή, κοινότατη πηγή όλων των ουσιών που μας περιβάλλουν, και που με τη βοήθειά τους η ζωή μας παίρνει μορφή και σχήμα. Θεωρούμε δεδομένες τις βαφές που μας ντύνουν με χρώματα μοντέρνα και κεφάτα, τις συνθετικές μυρωδιές που εξωραΐζουν τη δική μας, τα φάρμακα που καταπολεμούν πόνους και αρρώστιες ή τους προηγμένους ημιαγωγούς στα έξυπνα τηλέφωνά μας. Τα υλικά της επιστήμης αυτής αγκαλιάζουν την καθημερινότητά μας: πολυεστέρες και πολυκαρβονικά, οθόνες αφής και μπαταρίες, αντικολλητικά τηγάνια και βαφές που δεν στάζουν, αλλά επίσης φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες. Η ομορφιά που κρύβει μέσα της η χημεία είναι λιγότερο γνωστή. Πολλές φορές περνά απαρατήρητη, ενώ συχνά απλώς την αγνοούμε ή την παραβλέπουμε. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας θα μας βοηθήσει να τη γνωρίσουμε. Μια σειρά από εκπληκτικές φωτογραφίες, μαζί με τα διαφωτιστικά κείμενα που τις συνοδεύουν, μας επιτρέπουν να θαυμάσουμε τις λεπτεπίλεπτες χιονονιφάδες, λουλούδια με μεθυστικά χρώματα και αρώματα, τις εκπληκτικές αποχρώσεις των μετάλλων όταν τα κατεργαζόμαστε, να νιώσουμε τη γοητεία και τον κίνδυνο της φλόγας ή να αφήσουμε να μας παρασύρει ο αφρός της σαμπάνιας! Ο Philip Ball είναι επιτυχημένος συγγραφέας βιβλίων εκλαΐκευσης της επιστήμης, όπως τα Critical Mass: How One Thing Leads to Another (2006) και Beyond Weird: Why Everything You Thought You Knew about Quantum Physics Is Different (2018). Η Wenting Zhu είναι εικαστικός, σχεδιάστρια και φωτογράφος. Ο Yan Liang είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, ιδρυτής και υπεύθυνος παραγωγής της εκπαιδευτικής σειράς Beauty of Science.

“Εγώ είναι ένας Άλλος”, του Γιον Φόσε (Eκδόσεις Gutenberg)
Ο Άσλε και ο Άσλε, δύο νεαροί με το ίδιο όνομα. Μοιάζουν πολύ, ντύνονται ίδια, θέλουν να γίνουν και οι δύο ζωγράφοι. Συναντιούνται στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. Είναι και για τους δύο η πρώτη φορά που βρίσκονται μακριά από το πατρικό τους σπίτι και κουβαλούν από εκεί πολλά προβλήματα: δύσκολες σχέσεις με γονείς, ένα βαρύ πένθος, μια ιστορία κακοποίησης. Προσπαθούν όμως να χαράξουν τον δικό τους δρόμο. Διασκεδάζουν, φλερτάρουν, σχηματίζουν ροκ μπάντες, αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Ένας από αυτούς θα ερωτευτεί βαθιά την Άλες που θα σημαδέψει τη ζωή του. Στο “Εγώ είναι ένας άλλος” ξαναβρίσκουμε τους δύο Άσλε του μυθιστορήματος “Το άλλο όνομα” και η σχέση τους φωτίζεται. «Ένα εξαίσιο μεταφυσικό μυθιστόρημα για την αγάπη, την τέχνη, τον Θεό, τη φιλία και το πέρασμα του χρόνου».

“Ο κύριος Τίποτα στη χώρα του “Πουθενά”, του Θανάση Λάλα (Εκδόσεις Αρμός)
Ένα παραμύθι για τον κύριο Τίποτα στη χώρα του «Πουθενά»! Ένας τρόπος να μεγαλώσει το «λίγο» της ζωής μας από το «πολύ» της φαντασίας μας! Ένα παραμύθι που μας οδηγεί στην καρδιά της Τέχνης, εκεί που το χτυποκάρδι και η αγωνία της ζωής μας μετατρέπεται σε αεράκι, σε ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, και μας παρασύρει σε αυτό που «υπάρχει» αλλά δεν το «ξέρουμε», σε μια νέα διάσταση που επανακαθορίζει το «μέτρο» σε όλα.

“Σταυροί στο ακροθαλάσσι”, του Θωμά Κοροβίνη (Εκδόσεις Άγρα)
Το αφήγημα “Σταυροί στο ακροθαλάσσι” έχει διαλογική μορφή και στηρίζεται σε συζητήσεις που διαμείφθηκαν το 1975 ανάμεσα στον συγγραφέα και στη γιαγιά του με κεντρικό άξονα αναφοράς το θάνατο από νάρκη του γιου της και θείου του το 1945. Η γιαγιά Ελπινίκη, δυναμική πρεσβεύτρια των θρακιώτικων παραδόσεων, εύστροφη και δίκαιη, με ιδιάζουσα δραματική και σατιρική θυμοσοφική διάθεση, μας διδάσκει με το απόσταγμα της πείρας της «τον πόνο των ανθρώπων και των πραγμάτων», ενώ παράλληλα εκφράζει επιτομικά το ύφος και το ήθος των αχάλαστων Ρωμιών προσφύγων πρώτης γενιάς.

“Το παιδί”, του Γιάννη Παλαβού (Εκδόσεις Ίκαρος)
Παιδιά, γονείς, αλεπούδες, σπουργίτια, χωράφια, άγιοι. Δώδεκα διηγήματα, καρποί μιας κερασιάς που ανθίζει κάτω απ’ το νερό. Μετά το εμβληματικό Αστείο, ο Παλαβός στρέφει το συγγραφικό του ιδίωμα προς την κατεύθυνση ενός άλλοτε τρυφερού και άλλοτε σκληρού ρεαλισμού, σε μια συλλογή με κοινό παρονομαστή την εντοπιότητα, το παιδικό βλέμμα, τη φύση και τη βία. Το Παιδί κυκλοφόρησε το 2023 στα σουηδικά σε μετάφραση του Γιαν Χένρικ Σβαν –Σουηδού μεταφραστή της Όλγκα Τοκάρτσουκ–, ενώ σε λίγους μήνες κυκλοφορεί στα γαλλικά (Μετάφραση: Αν Λορ Μπριζάκ).

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.